Geen eetlust

17 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 304
Geen eetlust

Dag Dames, waarschijnlijk hoort het hier niet thuis maar ik kan geen ander topic vinden over verdwenen eetlust.

Het Opperhoofd is zijn eetlust verloren en zit elke avond met weerzin aan tafel, aangezien ik een minkukel ben wat koken betreft stel ik aan jullie de vraag; wat kan ik koken? Iets wat probleemloos naar binnen glijdt zonder al te veel te kauwen, elke dag soep of vla/yoghurt is natuurlijk niet de oplossing, flesjes nutricia ook niet, hij moet met zijn lange lijf toch echt de nodige bouwstoffen binnen krijgen, ik pieker me suf en heb al alle kookboeken van A tot Z doorgelezen maar tot dusver kom ik niets tegen wat hij eventueel lekker vindt.

Dus graag tips.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Curry's misschien? In de tijd dat ik last had met eten gingen vooral romige curry's (op yoghurtbasis) goed naar binnen. Zoiets als dit: http://www.smulweb.nl/recepten/767863/Indiase-curry Wel met rijst, niet met pasta (zoals de vreemde suggestie luidt).

Risotto zou misschien ook nog kunnen, dat is wat zachter.

Heeft hij gebrek aan eetlust door lichamelijke klachten of is hij te moe om te eten omdat hij steeds zieker wordt?

Offline
Berichten: 304

Beide Maisa, zijn levenslust verdwijnt en daarmee zijn eetlust. Dank je voor de tip.

Offline
Berichten: 4226

Ollie, is er een dietist in het ziekenhuis? Hebben jullie daar al eens mee gesproken.

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Ollie,
dat lijkt me zo moeilijk, iets verzinnen dat 'lekker' is. Een vriendin van mij heeft daar ook erg last van (zij heeft uitgezaaide tongkanker). De dietiste raadde haar aan om een aantal kleine hapjes op een bordje te leggen en dat in haar buurt te zetten. Dan kan ze iedere keer een klein hapje afpakken en naar binnenwerken, misschien na een beetje stimulatie van de omgeving. Zo zit ze niet tegen een vol bord ineens aan te kijken maar kan ze, tijdens het lezen van de krant, televisiekijken etc. iedere keer een hapje nemen. Mischien is de weerzin dan ook wat minder.

Waaruit die hapjes kunnen bestaan, kun je natuurlijk in overleg met het opperhoofd bepalen. Misschien een sandwich kaas in blokjes gesneden, een stukje worst, stukje kaas, alles wat hem maar enigszins lijkt de smaken.
En inderdaad, wat Bergamot zegt: neem contact op met een diëtiste.

Sterkte!

Offline
Berichten: 565

Bij mijn schoonmoeder werkten volle borden ook averechts. Kreeg ze juist steeds minder zin om te eten.

Ik maakte bijv van die dunne mie met fijngesnede groente en szechuan woksaus (laatste kun je bij de lidl halen) en opgebakken garnalen. Dat ruikt heel lekker, dus liet ik eerst even zien en snuiven in het tupperwarebakje. En dan zelf laten opscheppen, dat was misschien nog wel het belangrijkste. In een soepkommetje. At ze toch meer op dan ik verwacht had.

Je zou misschien ook iets van appeltaart kunnen bakken. Gewoon om zijn eetlust weer op te wekken. Als het maar lekker ruikt en de trek activeert. (En ja, dat doet bloemkool of broccoli nou eenmaal niet, dat kan dan later wel weer).

afbeelding van Greta
Offline
Berichten: 344

Cannabisolie zou daar bij kunnen helpen

Offline
Berichten: 853

Hoi Ollie,

Er is een kookboek voor koken voor mensen met kanker. Ik heb hem vorig jaar bij de bieb gehaald toen ik zelf geen eetlust had. De indeling zag eruit alsof er echt over na gedacht was (gekeken werd naar structuur (bv zacht met beet, smeuiig, luchtig, zacht met beet) en warm/koud). Maar had er niet zoveel aan omdat mijn man niet van koken houdt, en de recepten voor mij te veel gedoe waren op dat moment. Maar het klinkt alsof jij er wel wat aan hebt.

Heb het even gezocht, was deze:
http://www.bol.com/nl/p/gezond-eten-rond-chemotherapie/1001004006421417/

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Wat naar en verdrietig dat opperhoofd zijn eetlust en levenslust totaal kwijt aan het raken is.

In de webinar palliatieve zorg wordt ook gesproken over het niet meer willen/ kunnen eten en drinken op een bepaald moment in het ziekteproces. De vraag is dan wat het beste is om te doen. Moet je het klaarmaken,voor hem zetten en maar afwachten wat hij er mee doet? Moet je drang en dwang toepassen?

Als het mij overkwam en de oorzaak zou in mijn ziekteproces liggen zou ik bij dwang en drang roepen: laat me aub met rust! Er zou voor mij niks erger zijn als ik verplicht zou worden te eten als mijn smaak weg is, ik geen hap meer door mijn keel zou krijgen doordat ik voelde dat mijn einde naderbij kwam.

In ieder geval is het heel belangrijk een dietiste erbij te betrekken als eten nog wel belangrijk zou zijn voor hem. En met opperhoofd en met jullie HA te overleggen wat het beste is nu.

Ik hoop zo dat jullie met elkaar de voor opperhoofd beste weg hierin vinden.

Offline
Berichten: 304

Allen bedankt voor het meedenken, toevallig hebben we vanochtend een gesprek met het palliatieve team, op verzoek van de Alwetende die alvast een afspraak geregeld had, gehad. Zij adviseerden gewoon eten wat het Opperhoofd lekker vindt, dus geen nutricia omdat dat als beton op de maag ligt maar alles wat enigszins vloeibaar is,dat eventueel mengen met Fantomalt, iets van druivensuiker geloof ik, niets moet.
Hoewel het moeilijk is kan ik me daar wel in vinden, ik push dus niet meer maar maak klaar en haal wat hij wil.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik ben blij dat jullie nu contact hebben met het palliatieve team. Die zijn nu belangrijk voor jullie in deze fase. Ook al is het verdrietig omdat het een onomkeerbaar punt markeert.

Ik hoop dat jullie een zinvol en steunend gesprek gehad hebben, waar jij en opperhoofd beiden wat aan gehad hebben, mee verder kunnen. Met meer dan alleen met het eten.

Knuffel voor jou Ollie.
Je bent een kei, je doet het heel goed allemaal, ondanks jouw diepe verdriet.

Offline
Berichten: 853

Gaat het vandaag beter?

Ik kreeg vorig jaar hier het advies om overal room in te doen. Slagroom op vanillevla (erg lekker eigenlijk, jammer dat ik het nu niet meer mag eten ivm weer af willen vallen ;)) en kookroom in soep. Werkte goed. Krijg je toch iets meer kcal binnen. Heb verder erg veel brinta gegeten vorig jaar en pasta met geraspte kaas. En om een of andere reden deden krentenbollen het goed, vooral die grote van de AH, met weinig korst en veel binnenkant. En toen ik de aften had heb ik geëxperimenteerd met (unox stevige) soep uit de blender, evt gezeefd. Maar helaas valt dit nog veel onder de noemer 'soep en vla' en heb je misschien niet zoveel aan mijn tips.

Offline
Berichten: 565

Goed zo Ollie. Ik denk dat dat belangrijk is. Pushen helpt niet. Maak wat ie wil maar met veel zorg klaar al is het een bakje vla. Misschien een bloemetje ernaast of een hartje met een lieve tekst. Proberen ook hier weer je weg in te vinden. Ik vind je een kanjer hoor. Echt !

Offline
Berichten: 196

Heftig Ollie !

Je wilt hem zo graag daarin bijstaan en zou hem zo graag met smaak zien eten en dat lukt dat niet... Dat maakt moedeloos. Ik snap het helemaal... en vind het een goed besluit om niets op te dringen, maar te proberen te zoeken naar dingen die makkelijk naar binnen glijden. Bij mijn liefste broertje, helaas in dezelfde situatie, betekende dat begin dit jaar een frequente gang naar de Chinees, want die bami slobberde zo eenvoudig naar binnen.... Die flesjes Nutrilon zijn weliswaar voedzaam, maar zorgen er ook voor dat je verder bijna niks extra's kunt eten.... zo zwaar op de maag !!! Tsja, en dat die bami dan misschien wat eenzijdig is, so what ?!, het is dan toch helemaal fijn dat je ziet dat er in ieder geval iets redelijk probleemloos naar binnen gaat. Heeeeeeel veel kracht toegewenst Ollie ! Fijn dat je zo voor hem kunt zorgen, maar tegelijkertijd is het ontzettend zwaar te zien dat je geliefde het zo moeilijk heeft. Heel verdrietig... Een dikke knuffel voor jullie samen !!

afbeelding van Greta
Offline
Berichten: 344

Nog maar een keer..Cannabisolie kan daar bij helpen...http://kanker-actueel.nl/cannabis-marihuana-stimuleert-eetlust-en-verbet...
Het vertraagt ook de tumorgroei en is pijnstillend

Offline
Berichten: 39

Fantomalt is fijn. Mijn nichtje dietiste gaf ons de tip toen mijn oude vader niet meer zo goed kon eten vanwege slik- en slijmproblemen. Het kan overal door: door vast en vloeibaar, koud en warm. Hij had er wel baat bij - i.e. hij kwam zelfs weer wat aan.

Heel veel sterkte,

Kate
x

Offline
Berichten: 304

@Greta dankjewel voor het advies, maar tumorgroei vertragen, daarvoor is het al te laat, voor de pijn zou het eventueel kunnen werken, momenteel eet hij, behalve zo af en toe een wit bolletje, helemaal niets meer. Voedzame vruchtensappen, smoothies e.d. lukt nog wel.

I