klinische trials - uitstel of zelfs stoppen vanwege uitstel?

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van annie_2
Berichten: 855
klinische trials - uitstel of zelfs stoppen vanwege uitstel?

Ik neem deel aan de Zephir-studie met gebruik van het middel T-DM1.

Na mijn 9de kuur T-DM1 kreeg ik te maken met 2 weken op een rij KUUR-UITSTEL omdat bij de bloedmetingen voor aanvang van de 10de kuur mijn trombocyten te laag waren. Met mijn andere kuren herceptin- docetaxel, AC, herceptin - xeloda , heb ik nooit kuuruitstel gehad omdat ik nooit te lage bloedwaarden had.

Na mijn 10de kuur T-DM1 ging ik richting de 3 weken kuur- uitstel, ondanks de dosisreductie bij deze kuur. Ik ging ervan uit dat ik , bij ook dan nog te lage trombocyten, nog wel een vierde week uitstel van de 11de kuur zou kunnen krijgen.

Maar mijn oncoloog vertelde dat na drie weken kuuruitstel ( 21 dagen ) de kuren zouden stoppen en ik dus niet meer verder kon met deze kuur, uit de studie ging, en over zou moeten gaan stappen op een andere soort chemo .

Ik vraag me nu af of het altijd bij elke soort chemo zo is dat je met een kuur moet stoppen als je bloedwaarden bij 21 dagen uitstel van een kuur nog niet op orde zijn om te mogen kuren. Of dat het alleen protocol in deze studie zo is.

Overigens is mijn 11de kuur wel doorgegaan omdat mijn bloed op dag 19 geprikt werd en mijn oncoloog de kuur toch wel wilde geven , omdat mijn trombocuten dicht bij de waarde lag at er gekuurd mocht worden. Ze ging er vanuit dat ze twee dagen later wel op de goede waarde zouden staan. En dat was al bij de tweede keer prikken op dag 19. Ik ga er nu vanuit dat ik , met opnieuw een kuurreductie, opnieuw 21 dagen heb voor zonodig uitstel van mijn kuur 12.

Ik hoor graag ervaringen van vrouwen die ook kuuruitstel hebben gehad hoe het verloop bij hen was. En ben je wel eens met een kuur moeten stoppen vanwege te slechte bloedwaarden en niet omdat er groei van uitzaaiingen geconstateerd werd op ct scan.

Offline
Berichten: 4225

Hi Annie, dit heeft te maken met het trial protocol. De engelse term is ranodmised controlled trials (of RCT) en dat betekent dat je door loting in een bepaald vast behandelprotocol opgenomen wordt. Trials worden strak omschreven om toeval zoveel mogelijk te voorkomen en zeker t zijn dat de conclusies van de trial zo betrouwbaar en algemeen toepasbaar mogelijk zijn. Door de trial willen de artsen bewijzen dat een bepaalde nieuwe behandeling werkt of superieur is aan de bestaande standaardbehandeling.

Als je van het ontwerp van de trial afwijkt kan dat betekenen dat de uitslag van de trial beinvloed wordt door externe factoren en je verkeerde conclusies trekt. Dat kan leiden tot een minder dan optimale behandeling voor toekomstige patienten. Natuurlijk hopen de artsen jou te helpen door je deel te laten nemen aan zo'n trial, maar ze zijn nog veel meer geinteresseerd in een betere behandeling voor de grote groep toekomstige patiënten. Vandaar dat trials zo streng zijn.

Offline
Berichten: 4225

Annie, was tdm1 niet ook net geregistreerd? Dus buiten trialverband om beschikbaar. Dan zou je sowieso door kunnen gaan met de kuur, ook als je meer dan 3 weken uitstel oploopt.

Ps omdat je vraag vooral bij uitzaaiingen speelt, verplaats ik het topic daarheen.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Je brengt, door te refereren aan de registratie van T-DM1 Voor regulier gebruik ( begin febr 2014 ) een nieuwe mogelijkheid voor mij in Bergamot. Ga ik zeker bespreken met mijn oncoloog.

Offline
Berichten: 121

Annie, toevallig vertelde de oncoloog dat er wel al patiënten zelf wilden stoppen en zich beter voelde, toen de tdm1 gestopt was.
Dat kan dus ook.