Laatste behandeling CMF

20 berichten / 0 nieuw
afbeelding van XkrissieX
Offline
Berichten: 8
Laatste behandeling CMF

Mijn moeder is 59 en heeft nu ruim 4 jaar uitgezaaide borstkanker. Op dit moment zit het in de botten, lever, klieren en een heel klein plekje in de hersenen. Ze zit nu in de laatste fase en is in hele slechte conditie. Ze is zo ontzettend moe, heeft veel last van haar spieren,misselijkheid en is ontzettend veel afgevallen.

De laatste kuren (eribuline, veribuline en carboplatin) hebben met name in de lever niets gedaan.

Nu is er nog 1 optie: CMF. De kans dat deze kuur wel iets doet is 15-20% en zou dan ongeveer 3 maanden verlenging geven. Gezien de slechte conditie van mijn moeder is de vraag of ze deze kuur wel aan kan. Van de vorige 3 kuren had ze veel last van misselijkheid. De oncologe geeft aan dat ze ook van CMF misselijk kan worden. Als de kuur niet aanslaat of ze braakt de pillen uit dan zou ze naar het ziekenhuis moeten en via een infuus een tegengif moeten krijgen. Ook kan het volgens de oncologe als de kuur niet aanslaat helemaal verkeerd gaan waardoor een ziekenhuisopname kan volgen en ze in het ziekenhuis kan sterven. Dit willen we al helemaal niet. Moeilijke keuze... heeft hier iemand ervaring mee?

Offline
Berichten: 4227

Wat wil je moeder zelf? Dat CMF nog een optie is betekent niet dat het de enige keuze is. Niet behandelen en een palliatief traject ingaan kan ook.

Hebben jullie goed contact met de huisarts en doorgesproken hoe je moeder haar laatste fase voor zich ziet?

Sterkte. 

Offline
Berichten: 4227

Er is hier trouwens een (vind ik) mooi topic over ‘naderend levenseinde’. Misschien heb je daar iets aan. 

afbeelding van XkrissieX
Offline
Berichten: 8

Dankjewel, ik ga het zeker lezen. Ze heeft het met de huisarts wel over euthanasie gehad, maar  er is verder niks afgesproken dus het hele traject moet ook nog komen. Ze schuift het maar voor zich uit.

Ze grijpt het liefst elke kans aan, ze is echt niet klaar voor de dood. Soms ook moeilijk om te zien dat ze zo blijft strijden. Maar uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komen en misschien niet meer aanspreekbaar zijn, wilt ze ook niet.

afbeelding van XkrissieX
Offline
Berichten: 8

En als zij geen behandeling krijgt, heeft ze zoveel last van haar spieren...

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Xkrissiex,

een vreselijk moeilijke situatie voor jullie allemaal. Niemand kan de beslissing voor je moeder nemen.En zelf lijkt ze er niet toe in staat. Voor mij was het eigenlijk al snel duidelijk: als het leven niets meer toevoegt en alleen maar lijden brengt, hoeft het voor mij niet meer. Als ik 's Morgens wakker wordt en mijn gedachten gaan naar welke ellende en pijn de dag voor me in petto heeft, vergeet ik alle lichtpuntjjes. Volgende week week komt   hier de S CEN-arts en dan zien we hoe snel het gaat.

Dit zijn mijn persoonlijke overwegingen en zullen vast niet voor iedereen gelden. Maar misschien kunnen ze je moeder weer een iets ander perspecpectief geven.

Sterkte in ieder geval!

Offline
Berichten: 61

Mijn moeder is al weer 8 jaar geleden overleden. Zij had non hodgkin. Ze kreeg een maagbloeding voor ze aan de behandelingen zou beginnen en toen was het voor haar eigenlijk al klaar  ( zij was wel ‘al’ 74 i.p.v. 59 ) Toch heeft ze voor de kinderen toch chemo gedaan met alle bijwerkingen die ze had. Het leek aan te slaan maar al snel was het terug. Als ik nu foto’s van haar zie hoe ze er toen uitzag en hoe zwaar de chemo was vraag ik me wel eens af of het beter was geweest dat we haar eigen mening gerespecteerd hadden. Dan had ze misschien korter geleefd maar wel meer kwaliteit van leven gehad.

sterkte !

afbeelding van XkrissieX
Offline
Berichten: 8

Bedankt voor jullie reacties! 

Mijn moeder gaat maandag toch een kuur proberen. Ik hou mijn hart vast... Ze blijft toch maar hopen op een kuur die aanslaat en dat ze zich dan beter gaat voelen. We hebben haar nadrukkelijk gezegd dat ze het niet voor ons moet doen. Maar ze wilt het toch proberen.

Vandaag komt wel de wijkverpleegkundige zodat we hulp kunnen krijgen bij de verzorging mocht dat nodig zijn. En de huisarts komt om toch alles te regelen voor de euthanasie.

Ik hoop zo voor haar dat deze kuur wel aanslaat en dat ze nog even mag opknappen.

Jullie ook allemaal heel veel succes en heeeel veel sterkte!!!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

XkrissieX veel sterkte met dit laatste stadium van je moeder. Ook voor jou heel zwaar haar zo te zien.

afbeelding van XkrissieX
Offline
Berichten: 8

Dankjewel! Ja het is verschrikkelijk. Ze is nog zo jong. En zo gek op mijn twee dochtertjes. De jongste is pas 8,5 maand dus ze heeft niet veel ervan kunnen genieten. Vanaf dat zij geboren werd , ging het slechter.

We hadden nog zoveel samen willen doen, maar helaas... Nu is het echt een lijdensweg. Ze ligt alleen nog maar in bed. Soms hoop ik dat ze morgen niet meer wakker wordt... 

Ben benieuwd of ze maandag nog de CMF gaat doen. Ze is ingepland voor maandag, maar nu twijfelt ze weer. Als ze maar niet nog zieker wordt...

bedankt voor alle berichtjes 

Offline
Berichten: 271

Wat verdrietig XkrissieX. Het is naar om de aftakeling zo heftig te moeten meemaken.  Je gunt haar en jullie als naasten veel meer tijd met elkaar, maar ten koste van wat dan. Moeilijk hoor. Ik hoop dat je moeder vooral berusting vindt, welke beslissing er dan ook genomen wordt.  Heel veel sterkte!

Offline
Berichten: 338

Krissie, niemand zou zijn of haar moeder op deze manier moeten verliezen. De machteloosheid is zo aanwezig. 

Ik wens jullie heel veel sterkte en kracht toe voor dit laatste stuk! 

Mijn moeder is 5 jaar geleden op 61 jarige leeftijd overleden aan longkanker. Ze heeft ook getreden tot het einde. Terwijl ze zelf eerder zei dat ze niet weg wou teren. Later vertelde ze me dat als je zo ziek bent dat je je eigen grenzen gaat verleggen omdat je wilt leven. Uiteindelijk heeft ze toch los moeten laten. Hoe moeilijk ook. 

Offline
Berichten: 4256

Niet iedereen weet hoe hij of zij dat precies moet doen allemaal. Wel nog even langer leven, of niet. Uiteindelijk kun je als naasten alleen maar meebewegen en dat is echt enorm moeilijk. Je moeder kan alleen maar zelf beslissen of zij de CMF nog wil. De bijwerkingen zijn per persoon zo verschillend dat daar echt niks over te zeggen valt. Het is gewoon een heel zware tijd. Heel veel sterkte samen.

afbeelding van XkrissieX
Offline
Berichten: 8

Mijn moeder heeft besloten geen behandeling meer te ondergaan. Ze is veel te zwak en had dat niet meer aangekund.

Op dit moment ligt ze alleen nog maar in bed. Ze is heel moe, heeft veel last van stijve spieren, braakneigingen, kortademigheid etc. Gister hebben we de euthanasie verklaring opgesteld en de muziek voor de crematie uitgezocht... Het gaat niet lang meer duren. We zijn zoveel mogelijk bij elkaar en zeggen nog alles tegen elkaar wat we willen zeggen.

iedereen bedankt voor de berichtjes en jullie ook allemaal heel veel succes en heel veel sterkte!!!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Veel sterkte - ik hoop dat jullie nog mooie en warme momenten met elkaar mogen beleven.

Offline
Berichten: 271

Naast euthanasie kunnen artsen ook veel inzetten om nu het zo comfortabel mogelijk te maken.  Ik hoop dat dat lukt en dat jullie nog veel tegen elkaar kunnen zeggen. Ik wens jullie heel veel sterkte. 

Offline
Berichten: 61

Sterkte !!!

Offline
Berichten: 1

Heel veel sterkte!!

Offline
Berichten: 338

Heel veel sterkte! 

Offline
Berichten: 4256

XkrissieX, ik hoop dat jullie zoveel mogelijk bij elkaar kunnen zijn in deze moeilijke tijd en dat je elkaar kunt helpen, hoe zwaar het ook is.  Heel veel sterkte, maar vooral veel liefde samen.