Longbiopt bij uitzaaiing in de longen

25 berichten / 0 nieuw
afbeelding van annie_2
Berichten: 855
Longbiopt bij uitzaaiing in de longen

Vorige week vrijdag heb ik mijn eerste consult gehad met de oncoloog.
De uitzaaiingen in de longen zijn niet klein en weinig zoals ik dacht, maar fors en veel volgens hem. We hebben het ook op de foto's gezien en zijn er van geschrokken.

Hij wil nu graag via een extra onderzoek bevestigd zien dat het om uitzaaiingen van de borstkanker gaat. En hij wil nu met de longarts en de radioloog overleggen of het mogelijk is een biopt uit een laesie in een van de longen te nemen, zodat de patholoog-anatoom dat kan bekijken.

Ik heb er schrik voor.
Heeft iemand ooit een long biopt gehad en zo ja, wat was jouw ervaring?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Annie, heb nu weinig tijd, excuus voor korte reactie. Had vocht rondom longuitzaaiingen en heb punctie van pleuravocht gehad. Dat is geanalyseerd. In tumoren zelf is niet geprikt. Ben vanmiddag weer online.

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Ik heb er geen ervaring mee, maar als het fors en veel is zou je toch denken dat je er last van zou moeten hebben volgens mij.

[troost]

Offline
Berichten: 565

Ariane schreef:
Ik heb er geen ervaring mee, maar als het fors en veel is zou je toch denken dat je er last van zou moeten hebben volgens mij.

[troost]

Nee dat is niet helemaal waar. Ik was aan het zoeken naar informatie hierover, maar je hoeft in het begin geen klachten te ervaren. Hier is wat ik er over gevonden heb.

:arrow: klik hier

afbeelding van Ariane
Berichten: 620

Bedankt voor de link, Linnie.
Ik heb het gelezen.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Hoi Annie, nu heb ik wat meer tijd.

Mijn CT-scan heb ik nooit gezien, mijn longfoto's wel. Daarop was vooral vocht te zien, ik had pleuritis carcinomatosa. Daarover hoor ik jou niet. Het vocht zat in de rechterlong, over de linkerlong heb ik ze nooit gehoord. Dat vocht heb ik laten weghalen d.m.v. een punctie. Het vocht is geanalyseerd door de PA. Hoe het met de tumoren zat, weet ik niet. Ook ik liep risico op een klaplong, maar die heb ik niet gekregen.

Een klein restje vocht bleef bij mij achter, het onderste kunnen ze nl. niet puncteren. Dat is inmiddels door de chemo opgeruimd.

Mij is uitgelegd dat longen een soort 'druiventrossen' zijn en dat bij longkanker de tumoren in de 'druiven' zitten en bij bv borstkanker aan de buitenkant (in het longvlies). Als de tumoren bij jou niet 'binnenin' zitten, zullen ze nu inderdaad al kunnen zeggen dat het geen longkanker is.

Vreemd trouwens dat jouw CT-scan van vorig jaar april (bij je recidief) toen niets liet zien. Is die scan nog opnieuw bekeken?

En ja, dat het 'fors en veel' zou zijn, geen idee. Ik kan dat niet inschatten. Een tumormarker van 35 is niet heel hoog (normaalwaarden zijn tot 30).

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Dank je wel Linnie voor de link. En ja Ariane, ik zou ook denken dat ik er last van zou moeten hebben, wat ik nog echt niet heb.

Maisa, ook jij bedankt.
Mijn recidief was in 2008. Dat is 2 jaar geleden, dus niet vorig jaar.
In 2008 is er geen CTscan van de longen gemaakt maar een longfoto.
Die liet toen schijnbaar geen uitzaaiingen zien.
Ik krijg nu vrijdag weer een longfoto.

Tijdens het gesprek daarna met de oncoloog hoor ik meteen de uitslag van die longfoto. Wellicht kan ik die weer mee inzien en ook de foto van 2008 vergelijkend bekijken. Ik ga het in ieder geval er over hebben. Als die uitzaaiingen zoals hij zegt toch wel FORS en VEEL zijn verbassd het ook mij dat die in 2008 al niet zichtbaar zouden zijn .

Ook zal ik vragen naar de officiële naam van de uitzaaiingen, want ik lees op borstkankernet dat er meerdere namen zijn, waarschijnlijk gekoppeld aan de plaats van de uitzaaiingen.
Ik las in een vraag/antwoord daar de naam lymfangitis carcinomatosa.
Bij jou heet het pleuritis carcinomatosa. Betekent dat dat ze op het longvlies zaten? Daar zitten ze bij mij niet, dat had ik nog wel gevraagd.

En of ze via pleuravocht zoals bij jou via punctie helderheid kunnen krijgen? De oncoloog had het wel over twee mogelijkheden: ofwel een biopt ofwel een punctie. Maar het hoe en wat, dat ging hij vandaag bespreken (MDOOverleg )met de longarts en radioloog.

Vrijdag weet ik vast weer meer.
In ieder geval fijn te horen dat een punctie niet meteen een klaplong hoeft te veroorzaken.

Zijn er nog anderen met ervaringen van biopt of punctie bij longuitzaaiingen?

afbeelding van Marimke
Berichten: 266

Hallo Annie,
er is een topic over longmeta's.
Je vind het hier.:arrow: klik hier
Hopelijk heb je er wat aan.
groetjes, Marimke

Offline
Berichten: 55

Hallo,.

In mijn pathalogisch verslag staat bij conclusies.
Andere bevindingen: beeld van lymfangitis carcinomatosa.
Iemand enig idee wat er mee bedoeld wordt?
Ik heb een borstamputatie gehad en een okd en 1 lymfe was besmet.
Is leuk als je al die info opvraagt, maar zo in het weekend ga je erover tobben.
Moet deze week toch nog keer naar de chirurgh, dus dan ook maar even voorleggen.

Offline
Berichten: 1108

Hoi Ikke,
lymfangitis carcinomatosa = zwelling van de lymfevaten door uitzaaiing van kankercellen. Ik zou alle dingen die ik uitgelegd wilde hebben even opschrijven voor als je naar de chirurg moet. Anders vergeet je het dadelijk. Veel sterkte.
Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 4226

Ikke39, je plaatst dit bericht bij een topic over longuitzaaiingne? Denk je dat die lymfangitis carcinomatosa iets in de longen is? Ik twijfel of je bericht in dit hoekje hoort?

Bergamot, moderator

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

(ik weet er inhoudelijk niks over te zeggen, maar wil je wel laten weten dat ik het allemaal enorm balen voor je vindt, Annie [kiss] )

Offline
Berichten: 565

Bij mij zijn onlangs via een EBUS-onderzoek (Endo Bronchial Ultra Sound) biopten genomen van een vergrootte lymfeklier langs de luchtpijp.ik kon er geen informatie over vinden op ons forum, dus vandaar dat ik erover schrijf.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een EBUS-scoop. Dit is een dunne, flexibele en bestuurbare slang met zowel een ingebouwde miniscule camera als een echo-apparaat. Deze slang gaat via je keel je luchtpijp in. Het maken van de opnamen is onschadelijk. Via dezelfde slang worden als dat nodig is ook biopten genomen.

Een uur voor het onderzoek moet je twee codeinetabletjes innemen. Dit is om de hoestprikkel tegen te gaan. Omdat ik tegen het onderzoek opzag, werd het onder lichte narcose uitgevoerd en moest ik nuchter verschijnen. Net voor het onderzoek werd er eerst nog een verdovingsspray achter in mijn keel gespoten met een verstuiver. Ik dacht dat de verpleegkundige na een keer sprayen klaar was, maar ze moest een heel buisje leegspuiten, dat duurde dus even. Ondertussen moet je goed je tong naar buiten trekken.

Wanneer je gaat liggen krijg je een bitje in je mond, een slaapmiddel toegediend en wordt een neusslangetje aangebracht voor extra zuurstof. Daarna val je in slaap en werd ik wakker op de uitslaapkamer. Daar moet je ongeveer een uur blijven, je mag niet gelijk naar huis. Als je bloeddruk goed is, je weer helder bent en een slokje hebt gedronken, word je weer naar de afdeling gebracht.

Je kunt na het onderzoek voelen dat ze met een slang in je keel zijn geweest en ik was het uur daarna nog behoorlijk schor, maar dat ging al snel beter. Mijn keel is nog wel een paar dagen gevoelig geweest. Je mag ivm de verdoving in de keel een uur tot anderhalf na het onderzoek nog niet eten omdat je je kunt verslikken.

De uitslag van het weefsel kreeg ik een week later.

Red
afbeelding van Red
Offline
Berichten: 7

Wat een week....in sept 2012 borstkanker met uitzaaiing in oksel ( 2 lymfklieren besmet ) trippel 3 categorie kanker ( tuurlijk ) 32 bestralingen, 3 fec en 3 taxotere kuren. En nu blijkt dat deze kuren niets hebben gedaan. Vorige week vrijdag gehoord dat ik uitzaaiingen heb in beide longen, net als m,n paps die afgelopen juli overleed aan uitgezaaide darmkanker. Mams en natuurlijk mijn lieve schat en de beide jongens staan net als ikzelf helemaal perplex. Ik krijg een biopt a.s vrijdag van de lymfeklieren die opgezet zijnrond de longen en daarna w.s weer chemo....heeft iemand ervaring met zo,n biopt ????

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Oh Red, wat een rotnieuws... En je hebt al zo´n rotjaar achter de rug.
Ik heb geen longbiopt gehad, maar Linnie volgens mij wel. Hopelijk melden zich nog anderen met die ervaring, zodat je je beter kunt voorbereiden.

Ik ga nu je verhaal bijlezen, ik zag dat je daar een update had geplaatst.

Offline
Berichten: 32

Ik heb vorig jaar een biopt gehad met echo en volgende week krijg ik er een maar ze wist nog niet welke precies dat hangt van de petscan af morgen.
Ik heb het als een naar onderzoek ervaren en zie er dan ook best tegen op volgende week maar denk dat iedereen dat anders zal ervaren.
Heel veel sterkte morgen hoor zal aan je denken.
dikke knuf Lia

Offline
Berichten: 565

Hier vind je ervaringen over de biopt. Die van mezelf staat er ook bij.

http://www.de-amazones.nl/phpbbforum/viewtopic.php?f=71&t=14989

Sterkte Red met dit moeilijke nieuws!

++++++++++++++++++
Topics zijn inmiddels samengevoegd. Bergamot, moderator

Offline
Berichten: 1108

Heel veel sterkte Red [troost]

Red
afbeelding van Red
Offline
Berichten: 7

Bedankt voor je reactie Lia... En Linnie ik ga nu de verhalen doorlezen...xx

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Wat een verdrietig nieuws Red. Dat is enorm schrikken he.

Bij mij zaten mijn eerste uitzaaiingen ook in beide longen. Fors en veel zei de oncoloog. :( Om er zeker van te zijn dat het van de oorspronkelijke BK. afkomstig was en geen longkanker was zijn er bij mij via mijn rug van de gemakkelijkst te bereiken grootste uitzaaiing via een punctie bioptjes afgenomen. Dat was eigenlijk heel goed te doen. Ik was vooraf wel bang,'aar ze verdoven het en een klaplong, wat een risico is, heb ik niet gekregen.

Maarbegrijp ik je goed en moet er bij jou van een lymfklier ? Dat had ik weer niet.

Iin mijn fam komt darmkanker ook erg veel voor, er kan genetisch een link zijn met BK. In die zin dat in een fam zowel darmkanker als BK veel voor komt. Bij ons bleek er geen verband. Althans zover ze datnu kunnen bekijken .

Red. , veel sterkte voor jou.
Ik stuur je volg- verzoek.

Red
afbeelding van Red
Offline
Berichten: 7

Nou ik ben er weer, de biopt zelf heb ik niets van gemerkt. Maar het inspuiten van het verdovingsmiddel vond ik echt heel naar. Mijn eigen oncologe kwam zelfs nog even langs....top vrouw !!! Ze heeft overleg gehad met het AvL en ze gaan met haar voorstel mee om me een mix van chemo,s te geven die mijn kanker nog niet kent, dus geen broertje van de taxotere wat eerst de bedoeling was.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Fijn dat het weer voorbij is Red. Dit zijn toch altijd van die onderzoeken die moeten maar die je liever niet zou doen. En nu dus aan de chemo. Ik ben net als jij benieuwd wat het gaat worden. Sterkte ervoor en succes ermee.

Offline
Berichten: 396

Ha Red, ik was benieuwd hoe het met je ging en ik zag geen update meer bij ' mijn verhaal'.
Gelukkig heb ik je hier weer gevonden op het forum.
Wat fijn dat je bijna geen last hebt van de chemo, dat is heel fijn.

Om alles overzichtelijk te houden is het handiger om je update bij ' mijn verhaal' te plaatsen, meer mensen lezen het daar en het is fijn om te weten hoe het met iemand gaat.
Je krijgt dan ook meer reacties.
Het forum is eigenlijk bedoeld voor vragen en informatie.
Dus lieve meid, als je er behoefte aan hebt schrijf je maar lekker van je af.

Ik wens je heel veel succes met alles.
Fijne feestdagen.

Red
afbeelding van Red
Offline
Berichten: 7

Oké, heel erg bedankt voor de tip Ellen, zal gelijk een update plaatsen.....

Offline
Berichten: 4226

Het verhaal van Red staat hier en ze krijgt graag reacties! :wink:

Dit topic houden we voor vragen / ervaringen over een longbiopt bij (vermoeden van) longuitzaaiingen.

Bergamot, moderator