Nabestaandenpensioen

12 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771
Nabestaandenpensioen

Over de financiën na mijn dood had ik nooit heel veel zorgen. Sowieso is er genoeg inkomen als mijn vriend zijn baan houdt. Zo niet, dan heeft hij ww-rechten (niet tot zijn 67e...) en anders, ach, 'dan is er nog mijn nabestaandenpensioen'. Of toch niet :? ?

Vanmorgen was de kop in de Volkskrant 'Pensioen voor nabestaanden ligt op snijtafel van kabinet' Let wel, dit gaat over de bedrijfspensioenen, niet over de Algemene Nabestaandenwet (ANW). Bezuinigingen op de ANW kwamen niet door de Tweede Kamer. Ik betaal maandelijks premie voor een ouderdomspensioen dat ik niet ga halen en voor een nabestaandenpensioen dat ze nu willen versoberen of afschaffen.

En net toen ik dacht 'gelukkig heeft mijn zoon tegen die tijd recht op een halfwezenuitkering van 350 euro bruto/maand', bleek die voorziening begin dit jaar te zijn afgeschaft. Niks van gehoord destijds. Halfwezen protesteren ook niet natuurlijk...

Zijn er meer Amazones die deze politieke discussie volgen?

afbeelding van Choc
Berichten: 182

Hoi Maisa
Nee ik volg deze discussie niet maar ook ik was in de veronderstelling dat mijn kinderen een halfwezen pensioen zouden krijgen. Van mijn pensioen blijft bijzonder weinig over aangezien ik net uit dienst was toen ik ziek werd. Typisch geval van enorme pech. Jouw bericht vrolijkt de bestaande berichten niet echt op. Mijn man komt gezien de hoogte van zijn inkomen niet in aanmerking voor anw dus financieel laat ik ze niet echt 'goed' achter :(
Goed dat je ons hierop wijst!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ik heb net snel ingelogd bij mijn pensioenfonds om te kijken wat mijn rechten (nu) zijn. Dat viel me eerlijk gezegd mee. Dat is dus opgebouwd pensioen, inclusief een halfwezenuitkering voor mijn zoon. Maar wat daarvan overblijft als ze gaan korten??? Of zou je opgebouwde rechten houden?

Mijn vriend komt ook niet in aanmerking voor ANW, maar zou de ANW wel als vangnet hebben voor het geval hij zonder werk komt, zijn WW afloopt en onze zoon nog geen 18 is.

Offline
Berichten: 1108

Volgens mij behoud je opgebouwde rechten

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Van de week kreeg ik van mijn pensioenfonds een overzicht van mijn ouderdomspensioen en van het partnerpensioen na mijn overlijden. Daarbij geen enkele informatie over wat maisa hierboven schrijft over de politieke voornemens om te snijden in het nabestaandenpensioen. Mijn man heeft een heel goed eigen pensioen, maar met alle bezuinigingen in de zorg is voldoende pensioen , dus ook nabestaande pensioen om extra zorg in te kopen, natuurlijk heel belangrijk.

Ik blijf de discussie dus volgen.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

kaat75 schreef:
Volgens mij behoud je opgebouwde rechten

Dat klopt, maar die opgebouwde rechten zijn klein als je relatief jong bent.

De hoogte van het nabestaandenpensioen wordt in mijn geval bepaald door de aanname van het pensioenfonds bij vroeg overlijden dat ik 100% zou hebben doorgewerkt tegen hetzelfde salaris tot mijn 65e. Mijn nabestaanden krijgen dus een pensioen, deels gebaseerd op 'fictieve pensioenjaren', nl. de jaren tussen mijn overlijden en mijn 65e. Bij een jong iemand heb je veel meer fictieve jaren dan echte dienstjaren, dus een ingreep voor de toekomst kan veel gevolgen hebben!

In de VK van vandaag staat weer een artikel over nabestaandenpensioenen. Het staat nog niet openbaar op de site, daarom kan ik niet linken.

Er staat o.a. in dat veel pensioenfondsen begin deze eeuw al hebben bezuinigd door het nabestaandenpensioen terug te brengen naar 35% van het ouderdomspensioen i.p.v. 70%. De fondsen worden niet genoemd, maar in het artikel van gisteren stond dat ambtenarenpensioenfonds ABP dat had gedaan, evenals de pensioenfondsen van journalisten en van musici.

Het kabinet zoekt een bezuiniging van 3 miljard, die niet op de ANW gehaald kon worden wegens tegenstand van de oppositie. De Volkskrant spreekt de verwachting uit dat de belastingvrijstelling op de pensioenopbouw wordt afgebouwd, waardoor de nettolonen omhoog gaan en werknemers zich vrijwillig kunnen bijverzekeren voor een hoger nabestaandenpensioen. Dat laatste is alleen niet meer mogelijk als je uitgezaaide borstkanker hebt. Een vrijwillige bijverzekering is een risicoverzekering, waarbij je een medische verklaring moet invullen.

Nogmaals, bovenstaande gaat over werknemerspensioenen en niet over uitkeringen uit de Algemene Nabestaandenwet.

Offline
Berichten: 873

Ik weet er weinig tot niks van, maar wilde me juist een beetje gaan verdiepen omdat ik me sinds mijn laatste pensioenoverzicht afvroeg of mijn vriend eigenlijk wat van mijn pensioen kan krijgen als ik overlijd. Nu in elk geval niet, want we zijn niet getrouwd en hebben geen saleco, maar ik wilde wel weten hoe het zou zijn mochten we trouwen. (Het trouwen zou dan zijn zodat hij dan wat van mijn pensioen kan krijgen. Heb ik bedacht hoor, hij niet...) Ik zit ook bij het ABP, maar slechts iets meer dan 5 jaar, dus om veel geld zal het sowieso nooit gaan.
Zou hij dan meteen na mijn overlijden al wat krijgen, of krijgt hij pas als hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ridoux schreef:
Ik zit ook bij het ABP, maar slechts iets meer dan 5 jaar, dus om veel geld zal het sowieso nooit gaan.

Ook bij jou kan het om veel geld gaan, Ridoux. Als een werknemer overlijdt tijdens de pensioenopbouw telt het ABP de pensioenjaren door alsof je voor hetzelfde aantal uren/week zou hebben doorgewerkt tot je pensioen. Dat zijn die fictieve jaren. Als je nu vijf jaar hebt opgebouwd en je zou nu overlijden, zijn de andere jaren tot je 65e fictief. Dan kom je dus op een pensioen van 35 opgebouwde jaren!

Ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen worden beide opgebouwd, maar gelden inderdaad alleen bij een aangemelde partner. ABP keert nabestaandenpensioen een jaar uit aan een partner jonger dan 40 en tot 65 bij een partner boven de 40.

Samenwonen zonder samenlevingscontract... #-o Meisje, regel je zaken [-X

Offline
Berichten: 873

Ach ja, wanneer bedenk je: dit is echt serieus en we moeten nadenken over de toekomst? Als je geen kinderen wilt en het leven gewoon voortkabbelt denk je daar niet zo over na (ik niet althans en mijn vriend nog minder), zeker niet toen we samenwoonden in een goedkoop huurflatje met alleen bijna alleen maar onze eigen tweedehands spulletjes en geen enkele (dure) gezamenlijke bezittingen.
En een berg zuurverdiende spaarcentjes neertellen voor een contract, tja ook nu ga ik daar liever van op vakantie. Maar gelukkig kan je nog wel gratis trouwen in Utrecht, dus als je daarmee ook alles geregeld kunt krijgen....
We moeten er maar eens over praten.

Offline
Berichten: 873

En als dan het wetsvoorstel dat je niet standaard in gemeenschap van goederen trouwt er even snel doorheen komt...
Maar goed, het raakt off-topic door mij.
Mijn vriend is overigens iets jonger dan ik, hij is 31,5. Misschien mijn levensdoel dat ik graag 40 wil worden, veranderen naar dat ik graag nog wil leven als hij 40 wordt, haha. :-)

Offline
Berichten: 4226

Ridoux, het is een heel serieus onderwerp, maar ik glimlach hier breed om jouw bijgestelde doel. Doe maar ;)

Offline
Berichten: 873

Fijn dat je er om kan lachen, nu ik het teruglees lijkt het superwazig. :)