rhenium / radionnucliden inwendige bestraling botmetastasen

14 berichten / 0 nieuw
afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40
rhenium / radionnucliden inwendige bestraling botmetastasen

Heeft iemand met uitzaaiingen in botten weleens een inwendige bestraling gehad met bv radionnucliden (zie bv http://www.meandermc.nl/wps/portal/patientenportaal/patienten/afdelingen-specialismen/EXR/!ut/p/a1/jZBLU4MwFIV_DUvIpdCYcQdTawM6TMVWmo0TNEKmEJg0lNFfb8roxkf17u6Z75z7QAwViCl-lBU3slO8OfUMPyY-Jqsoh-Q6voghItTH-G5JIJ5bYGeBLFuQVZpa4HYZAd0mN9E2pkAy_D8__FIR_OV_QGxCKIQzekKy-zy0vngdXKWBDzj8BixymwEkp_M19dN89gGcu2ECziyZIFY1XTk9bBepMiAVYlq8CC20N2gr18b0lw44MI6j1-vuYDg3nmoceOqUEco48KnuudoL7UApaq6eRSNV5R65csvODNK8cS6tIpTbCuPqWig5tB4_9D-Nrm0iKr6MRH27KUBSl5Wv4zt50np6/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/
(lange link zeg) voor een uitleg.
Ik had het al eens aan de oncoloog gevraagd maar die zij dat het vooral bij prostaatkanker wordt toegepast. In het AvL heb ik met een radioloog gesproken die er meer van wist en denkt dat ik er ws wel voor in aanmerking kom en hij gaat mij aanmelden voor een intake bij de afdeling nucleaire geneeskunde. Hij was verbaasd dat ik er zelf over begon. Ik hoop op een snelle oproep want hij vertelde dat ze in het Avl met een nieuwe middel werken wat ervoor zorgt dat de uitzaaiingen ook tot stilstand gebracht kunnen worden en dat het niet alleen maar pijnstillend is. Hij gaat met mijn oncoloog overleggen voor een indicatie (pfft altijd maar die administratie).
Voordeel van deze methode zou zijn dat meerdere uitzaaiingen tegelijkertijd worden aangepakt itt tot een gewone bestraling en dat met de nieuwste stof (ben de naam vergeten) de tumoren ook tot stilstand gebracht zouden worden.

ik ben benieuwd!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Dat klinkt hoopgevend Anlies. Goed dat je zo pro- actief bent. Benieuwd hoe het verder allemaal gaat. Anderen kunnen er wellicht ook voor in aanmerking komen en baat bij hebben nu of in de toekomst. Is het in studieverband deze inwendige bestraling of al regulier?

Ikzelf heb ( nog ) geen botuitzaaiingen. Maar volg je desondanks met interesse!

afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40

ja deze radioloog (avl) zei ook dat hij vond dat meer mensen voor deze vorm van bestraling in aanmerking zouden moeten komen in een palliatieve setting. punt is dat je nooi zomaar bij de afdeling nucleaire geneeskunde uitkomt. vanwege persoonlijke interesse wist hij er vrij veel en verzekerde hij mij dat hij hier achteraan gaat. Ben benieuwd. Voor met name mijn ribben lijkt het me wel fijn ivm kwetsbare organen al schijnt er inmiddels al een speciaal bestralingstoestel voor de ribben te zijn waarbij de straling minder diep gaat.

Offline
Berichten: 873

Mij is het niet aangeboden inderdaad. Ik zie dat die rhenium nieuw is maar dat er al wel twee andere stoffen vaker gebruikt worden. Ik weet eigenlijk niet waarom dit niet vaker gebruikt wordt? Duur? Schadelijkheidsrisico?
Iets anders?
Zei je arts daar iets over? Waarom het zo weinig bij andere kankers dan prostaatkanker wordt gebruikt?

afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40

t schijnt dat bij prostaatkanker de botafbraak anders gaat dan bij borstkanker. ( Iets met osteoblasten). ik heb ook het idee dat de nieuwere behandelingen niet helemaal bekend zijn bij de oncoloog (houdt zich tot voornamelijk bezig met medicijnen: immuno - hormoon- en chemo). Radiologie en nucleaire radiologie zijn andere vakgebieden en natuurlijk werken ze wel samen maar toch. "mijn" ziekenhuis heeft geen radiotherapeutische afdeling, voor bestraling wordt je of naar Amc of AvL doorverwezen.
Ben ook in avl niet eerder hierover in 'gesprek' geweest, weet ook niet de reden. Ga dat weleens vragen als ik op gesprek ben.

Offline
Berichten: 4226

Even korte aanvulling over die osteoblasten en zo: botmetastasen kunnen osteolytische en osteoblastische kenmerken hebben. Bij osteolytische metastasen verdwijnt er botmassa, bij osteoblastische meta's wordt het bot juist dikker. Uitzaaiingen van borstkanker hebben vaak een mix van beide kenmerken.

osteoblast

osteolyse

duidelijke info over verschil met prostaatkankermeta's (in het Engels)

afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40

dank je wel voor de links, duidelijke info!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Goed dat je dit plaatst, Anlies. Het is jammer als een mogelijk nieuwe behandeling onbekend is bij patiënten die er baat bij zouden kunnen hebben.

anlies schreef:
ik heb ook het idee dat de nieuwere behandelingen niet helemaal bekend zijn bij de oncoloog (houdt zich tot voornamelijk bezig met medicijnen: immuno - hormoon- en chemo). Radiologie en nucleaire radiologie zijn andere vakgebieden en natuurlijk werken ze wel samen maar toch.

Erg he, dat artsen zo weinig multidisciplinair kijken. Een systemische aanpak kan langer werken en beter verdragen worden als bepaalde lokale problemen (pijnlijke botmeta's) aangepakt worden.

Offline
Berichten: 5

Via ons Twitteraccount (@deAmazones) kwam de volgende reactie van het Meander Medisch Centrum (@MeanderMC) binnen:

Quote:
"zie ons persbericht http://bit.ly/1h7WABH , of stuur een mail naar

, dan sturen wij uw vraag door"

afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40

inmiddels heb ik gisteren in het avl te horen gekregen dat ik er vooralsnog niet in aanmerking voor kom:(.
samarium heeft alleen een pijnstillende werking en wordt pas op het "eind van het traject" gegeven, als alle andere therapieen ( hormoon, chemo, immuun) niet meer werken.
Rhenium waar ze mee gaan starten is naast pijnstillend, ook kankerremmend maar is alleen nog maar voor prostaatkanker geregistreerd. Ook dit zou ev pas worden toegediend na dat alle andere trajecten zijn doorlopen.
Best wel teleurstellend eigenlijk.
ik heb nl meerdere (pijnlijke) botmeta's waaronder ribben, bestralen van ribben is veel risicovoller vanwege de onderliggende organen, en plekken in de wervels. Zou toch fijn zijn als die plekken met een relatief eenvoudige ingreep behandeld konden worden, bijwerkingen lijken fijner dan zware pijnstillers.

ik ga nog bij meanderziekenhuis informeren. Want als ik de info op de site leest wordt het ook bij borstkanker ingezet.

truus
afbeelding van truus

Veel succes Anlies, zou fijn zijn als er iets aan te doen is.

Offline
Berichten: 873

Anlies, ben je er al achteraan geweest bij Meander?

afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40

ja en nee:) heb ze vorige week via hun website mijn vragen per mail gestuurd maar nog geen antwoord, zo moeilijk waren de vragen nu ook weer niet:), moet ze maar eens gaan porren of bellen!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Een beller is sneller! Goed gesprek voorbereiden en dan kun je nog inspelen op eventuele vragen/twijfels. Per mail krijg je sneller nee dan per telefoon.