Welke lab-waarden fout bij evt. uitzaaiingen in lever e.d.?

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van ozida
Berichten: 10
Welke lab-waarden fout bij evt. uitzaaiingen in lever e.d.?

Vandaag uitslag gekregen van mijn bloed. Het LDH gehalte was 424 en ASAT 65 welke te hoog blijken te zijn. Zegt dit ook iets over mogelijke uitzaaiingen in lever of longen? De arts maakte er niet zoveel van.
groetjes ozi

Offline
Berichten: 534

Lieve Ozida,

De arts heeft bij jou een aantal waarden in het bloed laten bekijken. De ASAT en LDH zijn enzymen (= eiwitten) welke onder andere in levercellen voorkomen. Het is normaal dat je die enzymen ook in het bloed kan aantonen. Als de lever echter niet meer goed werkt, dan zie je dat de verschillende leverspecifieke eiwitten in het bloed stijgen. Als er sprake is van verhoogde leverwaarden (enzymen) zegt dat nog niets over de oorzaak van de problemen. Dat kan een verstopping door een galsteen zijn, een leververvetting, een ontsteking door bv het hepatitisvirus, door medicijnen, alcoholgebruik of uitzaiingen.
Bij jou is het LDH in een normale hoeveelheid in het bloed aanwezig en het ASAT is licht verhoogd (normaal is dat onder de 40).
Daar komt bij dat de LDH en ASAT niet alleen in de lever voorkomen, maar ook in andere weefsels en in bloedcellen. Bij een flinke spierpijn of een ontsteking ergens zie je ook verhoging van deze waarden.

Ik schrik (als dokter) helemaal niet van een (zeer) licht verhoogde ASAT-waarde van 65 en denk zeker niet meteen aan uitzaaiingen! Sterker nog, waarschijnlijk is er helemaal niets aan de hand.
Er zijn heel veel oorzaken voor deze lichte stijging mogelijk. Als je je erg ongerust maakt, dan raad ik je aan, dit met je arts te bespreken. Wellicht dat hij een verklaring heeft of dat je de test na een paar weken nog een keer kunt herhalen.

Sorry, het is een heel verhaal geworden. Ik hoop dat je nu begrijpt waarom je arts niet zoveel met deze geringe en aspecifieke afwijking kon. (anders kun je me altijd pb-en :D )

Offline
Berichten: 4254

Ik heb tijdens de chemo sterk verhoogde waarden gehad, maar dit bleek overbelasting van de lever t.g.v. de chemo te zijn.

Offline
Berichten: 447

Swissy, wat een duidelijke uitleg......... [kiss]

afbeelding van ozida
Berichten: 10

Lieve Swissy,

Ben weer helemaal gerustgesteld hoor!! Het is alleen zo als je bij de arts zit komt er zoveel informatie op je af dat het soms niet allemaal doordrinkt. In dit geval kwam de bestraling er bij en dan heb je wel zoiets van oeps niet weer he. Het komt ook doordat ik lichamelijk zo snel aftakel voor mijn gevoel en nu die morfinepleister en ampullen in huis, ik vind het allemaal maar niks.
Nogmaal bedankt Swissy voor de duidelijke uitleg!!!

groetjes,
ozi