Betere kans op levensverzekering na borstkanker

8 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 130
Betere kans op levensverzekering na borstkanker

Afgelopen weekend was dit in het nieuws (samenvatting):

Veel mensen krijgen na een kankerdiagnose, ondanks herstel, geen levensverzekering, of ze moeten tot tienduizenden euro’s extra aan premie betalen. Verzekeraars durven die verzekering – vaak nodig om een hypotheek te krijgen – niet aan, omdat ze vrezen dat de ziekte terugkomt.

Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum (IKNL) hebben een rekenmodel opgesteld waarmee verzekeraars de overlijdensrisico’s kunnen inschatten op basis van actuele, verbeterde prognoses voor borstkankerpatiënten. Het Verbond van Verzekeraars omarmt het model.

Volgens patiëntenvereniging NFK verhogen alle verzekeraars de premie voor een levensverzekering voor mensen die kanker overleefden, maar zijn er grote onderlinge verschillen. “Verzekeraars zijn vrij in hun keuzes, maar we hopen dat met dit model ook die willekeur afneemt”, zegt NFK-directeur Arja Broenland. Het Verbond van Verzekeraars raadt mensen aan verschillende offertes op te vragen, omdat verzekeraars zelf kunnen beslissen of ze met het model werken.

Het hele artikel van Trouw: https://www.trouw.nl/home/vrouwen-die-borstkanker-hebben-gehad-kunnen-nu-eindelijk-een-hypotheek-krijgen~a0442313/

Wat zijn jullie ervaringen met het aanvragen van een levensverzekering?

 

afbeelding van MoniqueJvR
Offline
Berichten: 3

Ik heb verschillende aanbiedingen gekregen. Maar alle maatschappijen krijg je nee op het moment dat je aangeeft borstkanker te hebt gehad. Helemaal als je aangeeft dat je uitzaaiingen hebt en ongeneeslijk ziek bent. 

 

Groet, Monique

Offline
Berichten: 78

Vorig jaar, haast nog in de laatste bestralingen, ben ik op zoek gegaan naar een ORV. Ik kwam terecht bij ICZ, intermediair chronisch zieken. Zij hebben bij verschillende verzekeraars aanvragen gedaan. Ik werd bijna overal afgewezen, slechts 1 verzekeraar wilde me accepteren. Ik betaal wel 290 euro (!) per maand, maar ben verzekerd. Door deze ontwikkeling wil ik nog wel een keer kijken of ik ergens een goedkopere verzekering kan vinden...

(Situatie: 33jr, diagnose nog 2015, hormoongevoelig, positieve klieren, nu 2jr kankervrij) 

Offline
Berichten: 4226

OrangeDaisy, had je echt perse op dat moment die ORV nodig? Vanwege een koophuis of zo? Ikhad net voor diagnose een huis gekocht, maar gelukkig was een ORV niet verplicht.

Was wel minder om de verzekeringsadviseur af te bellen en de vraag te krijgen waarom :(

Offline
Berichten: 78

Ja, inderdaad, we wilden graag kopen en omdat ik de hoofdverdiener ben was die ORV noodzakelijk.

Offline
Berichten: 867

Jeetje, 290 euro. Veel!

Wij hadden net ons huis verkocht en huurden even voordat we weer zouden kopen. En toen kreeg ik borstkanker. Kopen kon niet meer. We hebben 5 jaar gehuurd en net ons huurhuis gekocht. Wat ik vooral vond is dat het een heeeeeel lang traject is om de OVR te krijgen. We zijn er in totaal 5 maanden mee bezig geweest. Ik betaal wel meer, maar niet superveel meer. Maar goed, het is ondertussen dus 5 jaar geleden.

Ik vind het goed dat ze de gegevens geupdate hebben.

Offline
Berichten: 4226

Ik ben steeds meer geneigd toch eens een poging te wagen. Maar wil dan wel recht van eerste inzage van medisch advies en dan evt aanvraag kunnen intrekken. Dit om koste wat kost een afwijzing te voorkomen. Want als je die eenmaal hebt moet je naar waarheid antwoorden als ze ernaar vragen. 

Offline
Berichten: 867

Ik deed het via Independer. Dat is zo'n speciale site voor levensverzekeringen voor mensen die kanker hebben gehad. Je zou daar eens kunnen vragen of ze die mogelijkheid bieden.

Ik heb nu geen inzicht in hoeveel ik precies meer betaal. Ik dacht dat ik iets van 80 euro betaal per maand. Een half jaar daarvoor was er bij een andere verzekeraar nog sprake van heel veel meer. Weet niet of het aan de verzekeraar ligt, of het feit dat ik in dat half jaar in de buurt kwam van mijn 5 jaar grens.