Gesprekken met de arbeidsdeskundige

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van DeDeb
Offline
Berichten: 4
Gesprekken met de arbeidsdeskundige

Beste allemaal, 

Vermoedelijk is deze vraag al eerder gesteld maar ik kon het niet zo snel vinden. 

In november 2014 kreeg ik mijn diagnose en begon mijn levenstijd. 

Inmiddels heb ik vele chemokuren, bestralingen, hormoontherapie en vele operaties gehad en ja ik leef gelukkig nog steeds. 

Echter gaat werken mij nog steeds niet lukken. Officieel ben ik nu 1,5 jaar ziek thuis. (het hele traject ervoor heb ik met verlofdagen, thuiswerken en gewoon doorwerken doorstaan). 

Mijn koppie zit vol en heb veel klachten. Zowel psychisch als medisch. Ik loop nog dagelijks bij de oedeemtherapeut, ga wekelijks naar het HDI en sta helaas weer op de nominatie voor een vervolgoperatie. 

Het geduld van mijn werkgever is denk ik op en ik wordt nu opgeroepen voor een ardbeidsdeskundig gesprek. Ik heb geen idee wat ik daar van moet verwachten en ben bang flink te stuiten op onbegrip omdat ik al sinds gesprek 1 in conflict ben met de bedrijfsarts. Zo ontkent hij het bestaan van een chemobrain en zet de informatie van mijn oncoloog en HDI psycholoog aan de kant. Volgens hem is het allemaal onzin en bestaat dat niet. 

 

Heeft iemand ervaring met een arbeidskunidg gesprek? kan iemand mij vertellen hoe ik hier mij het beste door heen kan slaan? 

Ik wordt gek van al die stress en strijd. Ik moet al zoveel medisch en psychisch  strijden dat ik deze arbeidskundige strijd er echt niet bij kan hebben. 

 

Korte samenvatting van mijn medische traject:

- November 2014 diagnose zeer aggresieve vorm van borstkanker, hormoon en eiwitgevoelig en al in de klieren welke allemaal verwijderds zijn (okselkliertoilet)

- December 2014 start chemo kuur 4x

- April 2015 start chemo kuur 12 x

- Juli 2015 borst amputatie met reconstrucit

- augustus/september 16 x bestralingen

- oktober 2015 verwijdering eierstokken

- oktober 2015 complicatie borstreconstructie alles weer verwijderd borst werderom geamputeerd

- 17 x herceptien

- november 2015 start hormoontherapie

- april 2017 reconstructie borst dmv LD operatie deel 1

- september 2017 reconstructie deel 2

- april 2018 reconstructie borst complicatie verhelpen deel 1

- november 2018 reconstructie borst complicatie verhelpen deel 2

- december 2018 dubbele hernia operatie

- februari 2019 reconstructie borst complicatie verhelpen deel 3

- april 2019 CTS operatie links

- augustug 201g reconstructie borst complicatie verhelpen deel 4

 

Ik hoop dat er iemand is die mij kan helpen. 

 

Alvast bedankt, 

Deborah

Offline
Berichten: 20

Allereerst een hele dikke knuffel, DeDeb. Een conflict met je bedrijfsarts is wel het laatste dat je bovenop alle ellende wilt en moet hebben sad Ik hoop dat je relatie met je werkgever nog wel goed is.

Als er echt medisch verkeerde conclusies worden getrokken, zou je misschien een second opinion van een andere bedrijfsarts kunnen aanvragen? Ik weet niet of iemand hier daar ervaring mee heeft?

https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/second-opinion/situaties

 

Ik ben iets meer dan een jaar ziekgemeld en heb binnenkort ook een gesprek met een arbeidsdeskundige. Dat zie ik niet als 'het geduld van mijn werkgever is op'. Mijn werkgever is gewoon verplicht om een bepaalde procedure te volgen als mensen langdurig ziekgemeld zijn, ongeacht waarom je ziek thuis zit. De arbeidsdeskundige is daar onderdeel van.

Ik merk dat het verzuimbedrijf en mijn werkgever erg bang zijn om niet aan alle eisen van het UWV te voldoen, en dat snap ik wel. Als ze iets niet goed doen, of vergeten, kan dat mijn werkgever in de toekomst een hoop geld kosten. In mijn geval is bijvoorbeeld een tweede spoortraject volgens mij niet zo zinvol of haalbaar. Dat mag ik of mijn werkgever alleen niet zomaar zelf beslissen van het UWV, daarom moet een externe daar een oordeel over geven en mag ik weer langskomen voor een gesprek.

Ik hou er van om vooraf uit te zoeken wat het doel is van het gesprek en dan alvast wat dingen op papier te zetten. Dan heb ik vast nagedacht en geformuleerd wat ik wel/niet kan en wat ik zelf wil. Zeker met 'kans op dichte mist' door chemobrein helpt me dat.

Goed om te weten is dat een arbeidsdeskundige jouw medisch dossier niet heeft gelezen (als het goed is) ivm beroepsgeheim van de bedrijfsarts. Ze zien denk ik alleen de 'neutrale' verslagen die je werkgever ook krijgt, waarin staat welke arbeidsbeperkingen je hebt. Bereid je dus voor op iemand die eigenlijk niet veel van je situatie weet (en niet per se hoeft te weten, als jij dat niet wilt).

Ik vond deze pagina informatief:

https://www.arboned.nl/nieuws/20190510-waarom-en-wanneer-een-arbeidsdeskundig-onderzoek

Offline
Berichten: 167

Ik heb ervaring met zelf twee arbeidsdeskundigen. Na anderhalf jaar ziektewet gesprek met arbeidsdeskundige gehad. Daarna 3 testdagen bij een apart bedrijf, dan weer gesprek met arbeidsdeskundige.

In mijn geval is vervolgens het UWV traject ingezet. Enorme lading paperassen is naar het UWV gestuurd en ik kreeg een oproep voor een gesprek met arbeidsdeskundige van UWV. Dat gesprek ging ik in samen met de arbeidsdeskundige die door werkgever was ingehuurd. Dezelfde die ik dus al 2 x had gesproken.

Best pittig gesprek van een uur. Paar weken laten kreeg ik per telefoon gemeld door het UWV dat ik definitief was afgekeurd. Ik hoefde ook niet meer op herkeuring.

Maar dit is dus puur mijn persoonlijke ervaring. Er zijn vele mogelijkeheden waar het op uitloopt, zoals een jaar later hele proces opnieuw en/of belastbaarheidsonderzoek. Of gedeeltelijk afgekeurd voor bepaald percentage.

Dat jij in gesprek moet met arbeidsdeskundige is gewoon standaard procedure. Dat moet je niet negatief bekijken. Het is voor alle partijen belangrijk te weten wat de mogelijkheden zijn.

 

Offline
Berichten: 867

Hoi Deborah, zo die lijst met operaties is niet niks. Je hoeft niet in chemobrein te geloven om te snappen dat je niet vol inzetbaar bent.

Ikzelf heb meer met arboartsen en arbeidsdeskundige en dergelijke te maken omdat ik werkgever ben, en wat vaker dan gemiddeld omdat ik mensen die reïntegreren vanuit een ander bedrijf een kans geef bij mijn bedrijf (tweede spoor).

Het klopt helemaal dat het tempo van reïntegreren niet door de werkgever wordt bepaald maar door de arbodienst. En daarbij kan UWV als iemand 2 jaar ziek is en vindt dat de werkgever niet genoeg heeft gedaan om die persoon aan het werk te krijgen een fikse boete geven. En UWV is daar helemaal niet zo voorspelbaar in, geeft de boete eerder wel dan niet. Het kan maar zo zijn dat het 'ongeduld' van de werkgever niet persoonlijk is. Het is niet per se zo dat ze vinden dat je zou moeten kunnen werken. Ze willen er alleen wel alles aan gedaan hebben om de boete te voorkomen.

Het arbeidsdeskundig gesprek is inderdaad niet met de arboarts. Ik zou het zien als kans om een deskundige mening te krijgen. En wellicht kent deze persoon juist oplossingen voor klachten, of er op een andere manier mee om te gaan die jou lucht geeft.

Sterkte met het gesprek. Laat je weten hoe het geweest is?