Hulp vragen

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Nickytje
Offline
Berichten: 29
Hulp vragen

Weet je, soms zou ik liever dood zijn dan hulp vragen.  Nooit gedacht dat ik van een  zelfstandige vrouw zou veranderen in hypochondrisch, soms hysterisch vragend naar hulp, afhankelijk mens.
De diagnose borstkanker kwam hard aan, ik kon er wel tegen vechten, wat dacht iedereen wel.
Nu voel ik me soms verloren in mijn strijd van zelfstandigheid, in mijn strijd van "zo erg is toch niet".
Morgen eerste chemo, kan niet wennen aan de katheter, litteken van mastectomie doet pijn, angst dat er toch zich toch nog ergens kanker schuil houdt, maar ik red het wel alleen, toch ?

Offline
Berichten: 4226

Ik kon bij een bepaalde serie chemo’s niet alleen naar huis na het inlopen. Dat had vooral met de extra medicatie te maken (tegen evt allergische reactie) waar ik suf van werd. Als je hysterisch om hulp moet vragen, dan heb je misschien te lang gewacht? Juist op het moment dat je je goed voelt kun je hier een gesprek over aangaan: wat verwacht je van je naasten en wat wil je absoluut niet? Ik wilde absoluut niet dat iemand anders mijn bed zou verschonen, dus dat had ik aangegeven (en er lag een extra dekbed met schone hoes klaar). 

Heb je trouwens gezien dat je in je profiel hier een Mijn Verhaal kunt starten? Daar kun je dingen kwijt die je bezighouden en hier op het forum is meer voor vragen. Over veel onderwerpen is ook al een onderwerp (bijvoorbeeld over je huishouden tijdens kuren, zal het proberen te vinden). Misschien een idee voor jou om zo’n eten plekje te hebben in Mijn Verhaal.

En als antwoord op je vraag of je het alleen redt: vast wel, maar waarom zou je? Hulp inroepen voor specifieke zaken en je gevoelens en angsten delen kan het voor jou zoveel makkelijker malen. Daar hoef je je niet voor te schamen en het is geen falen. De juiste hulp inroepen is juist imo een teken van kracht en goed voor jezelf zorgen. Gun jezelf die hulp af en toe, zodat jij je kunt richten op wat er echt toe doet: zo goed mogelijk door de behandeling komen en hopelijk nog lang gezond verder leven. Toitoitoi. 

Offline
Berichten: 4226

Mijn beste beslissing ooit was trouwens hulp vragen van een gespecialiseerde psycholoog. Ik had het vast ook alleen kunnen verwerken, maar haar hulp maakte het gestructureerder en lichter. Die hulp mag je inroepen als er zoiets abnormaals en heftigs gebeurt als kanker.

Offline
Berichten: 476

Hoi Nickytje, 

Ik vind het ook verschrikkelijk, maar moet het nu wel leren. Wat mij opgevallen is, de meeste mensen doen het graag voor je. 

Na verloop van tijd krijg je echt een nieuw evenwicht. En als je merkt dat het echt niet goed gaat, trek aan de bel. Wacht niet tot het water je aan de lippen staat. 

Harteijke groet, 

Linda