tips opvliegers 's nachts en slaapgebrek? ;-(

59 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 743
tips opvliegers 's nachts en slaapgebrek? ;-(

Lieve lotjes.....

Ben bijna twee jaar en vier maanden bezig met de antihormoontherapie [arimidex en zoladex] en tel de dagen af dat ik mag stoppen [nog 'maar' een kleine drie jaar hoera!]. Mijn opvliegers 's nachts zijn dusdanig dat ik die twee lullige dagen per week dat ik voor de klas sta, alle zeilen bij moet zetten om het te trekken [in de klas hang ik soms letterlijk met mijn hoofd uit het raam, de kids weten dan wel wat er speelt, soms voel ik me misselijk en hoor ik letterlijk niks meer wat er om me heen gebeurt, ben ik helemaal in mijzelf gekeerd, levert rare situaties op]. Ik slaap dusdanig slecht dat het niet uitmaakt waar, wanneer of hoe ik slaap. Tien keer per nacht word ik wakker badend in het zweet. Nu heb ik met veel moeite Clonidine van de oncoloog losgepeuterd maar nog niet mee begonnen. Je moet er het een en ander voor laten en veel garantie is er niet. Ik ga het denk ik wel proberen. Het kan helpen doordat het invloed heeft op ongecontrolleerde vaatverwijding.

Maar is er iemand die nog tips heeft om de nacht redelijker door te komen, ik word intussen gillend gek [heb alleen maar katoenen beddegoed en pyama, twee dunne dekbedden, apart van manlief, verder weet ik niets wat ook kan helpen, en warme melk jakkkkkk]. Ben super snel aangebrand, kan niet eens meer heerlijk genieten, van wat dan ook. Dat ik steeds ongeduldiger word naar man en kind vind ik het aller aller ergste. En dat er geen uitzicht lijkt op verbetering ook en dan heb ik het niet eens over de brandende tweede kinderwens die steeds maar die koelkast uit wil rollen....En ik steeds maar roepen, vort, terug je hok in, laat je niet meer zien!

Alle tips, hoe gek ook, zijn welkom!

tenx....

wapperende Loesje

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Je krijgt een pb-tje.

Liefs
Karin

Offline
Berichten: 766

Lieve Loesje,

Wat naar voor je dat de opvliegers je leven zo erg beïnvloeden. En dat de innige tweede kinderwens steeds terug keert, moet voor jou ook moeilijk zijn.
Wat de opvliegers betreft, heb ik niet echt een zinnig antwoord. Wat ik me wel afvraag is of jij 's avonds regelmatig alchohol drinkt. Mij is opgevallen dat het nuttigen van alcohol, koffie, drop en chocolade de opvliegers bij mij heftiger en frequenter maken.
Mogelijk is dat bij jou ook zo en help het misschien iets wanneer je het laat?
[kiss] Gab61

Offline
Berichten: 4222

Loesje, zwaar balen dat het niet beter wordt.
Ik wil aan het lijstje van Gab61 nadrukkelijk knoflook toevoegen.

Zus
afbeelding van Zus
Offline
Berichten: 64

Wat vervelend dat je zo'n last hebt van opvliegers! Ik kan alleen maar bevestigen wat Gab zegt: opletten met alcohol en koffie.

Clonidine heeft bij mij heel goed geholpen. Ik zou er gewoon mee beginnen en kijken wat het doet. Toen ik ermee begon had ik de hele dag door hevige opvliegers. Overal had ik van die waaiertjes liggen om mezelf koelte mee toe te wapperen. Ik vond het niet te doen. Met clonidine had ik nog twee á drie opvliegers per dag, meestal 's avonds.

Ik ben het nu aan het afbouwen met clonidine. Ik wil weten of mijn lichaam zich nu op de hormoonloze toestand heeft ingesteld. Ik heb wel weer iets meer last van opvliegers, maar het is nu goed te doen. Geen vergelijk met een jaar geleden.

Ik vraag me verder ook af wat jij moet doen of laten met die clonidine? Ik heb het eigenlijk probleemloos geslikt, zonder noemenswaardige bijwerkingen. (in het begin een beetje last van een droge mond, maar dat ging snel over). Ik heb helemaal geen speciale aanwijzingen gekregen, behalve dat je het gebruik moet opbouwen en ook langzaam afbouwen.

Ik zou het gewoon proberen Loesje, áls het werkt (en ja, dat is inderdaad afwachten) dan maakt het het leven een stuk leefbaarder.

Offline
Berichten: 275

Hee Loesje...
niet dat het jou helpt... maar ik wordt ook gillend gek van die vreselijke vliegers. Ja... ik noem het bewust vliegers... want ik heb zowel op- als afvliegers. Het ene moment hartstikke koud... dan weer zweten als een otter. Zowel overdag als 'snachts. Ik ben in overleg met de oncologie-verpleegkundige en de internist over het middel Gabapentin. Er zijn goede onderzoeksresultaten en tot nu toe weinig bijwerkingen bekend. Ik zit te wachten op een recept en zal mijn weblog updeeten als ik iets van resultaat heb. Negatief danwel positief. Tot die tijd wens ik jou (en mezelf) veel sterkte!

Offline
Berichten: 743

tenx tenx tenx.....

ik liep al langer met het idee dit te posten, maar weet ook wel dat er bar weinig aan te doen is.....
maar nu ik merk steeds meer te treuzelen s avonds om naar bed te gaan, ben ik bang dat ik echt verkeerd bezig ben...door het naar bed gaan uit te stellen, weet ik zeker dat ik te weinig nachtrust krijg [mijn collega's zeggen me steeds vaker dat ik er zo wit en moe uitzie, die beseffen ook niet hoe diep die f@cking hrt kan gaan...en hoe vaak kan ik zeggen dat ik 'gewoon' niet zo goed geslapen heb?], en zit ik binnen de korste keren in een 'neverending' negatieve spiraal of wat dan ook, vandaar dit hulpkreetje

okee, ik ga naar bed....

truste....

Offline
Berichten: 143

Hoi Loesje
Heeeeeel erg herkenbaar.
Ik slik ook clonidine, maar laat er niets voor. Het is een dusdanige lage dosering dat je weinig tot geen last van bijverschijnselen zou moeten hebben. Alleen een droge mond, maar dat gaat over.
Maar ondanks de clonidine heb ik nog wel veel opvliegers, ik ga regelmatig in mijn hemd even buiten staan.
Bij mij maakt het niet uit wat ik eet of drink, ik krijg ze toch.
Wel heb ik er heel veel last van bij etentjes enzo.
Ik heb ook acupunctuur gedaan, om uit die visieuze circel te raken, want hoe moeier ik ben hoe slechter ik slaap.
Die acupunctuur haalt de toppen er wel af. Maar sindsdien heb ik net als Doinja het vooral `s avonds koud met opvliegers.
Ik hoop dat je snel iets vindt om het te doorbreken
Liefs Roma

Offline
Berichten: 653

Wat akelig zeg, om zo veel last te hebben van opvliegers en de gevolgen daarvan.
Ik heb helaas niet meer tips dan hierboven al genoemd, maar wil even laten weten dat ik aan je denk. Die kanker is al erg genoeg, moeilijk om ook nog al dit soort ellende erbij te krijgen.......
(trouwens; waarom vertel je je collega's niet dat je slecht slaapt als gevolg van de hormoontherapie? Ik maak het niet erger dan het is, maar als mensen er naar vragen vertel ik ze wel wat er aan de hand is. Over het algemeen krijg ik medeleven en steun hierdoor en dat sterkt me eigenlijk wel. Ben benieuwd wat voor jou de reden is om het niet te vertellen?)

sterkte en groeten!

Offline
Berichten: 85

Heel herkenbaar, ik had op een gegeven moment zoveel opvliegers dat ik ze ben gaan turven. en wat bleek? Ik had ongeveer 25 a 30 opvliegers per dag. Dat vond mijn huisarts ook erg veel en hij heeft mij Clonidine voorgeschreven. Hij begon er zelf over, heb er niet om hoeven te vragen. Ik slik het nu vijf weken en inderdaad, de opvliegers zijn echt een stuk minder. Ik heb er nu nog ongeveer tien per dag.

Ik slik vier tabletjes Clonidine per dag. wel heeft het als bijwerking dat je bloeddruk omlaag gaat, dus dat moet je goed in de gaten houden.

Ondanks dat mijn opvliegers een stuk minder zijn geworden, ben ik aan het twijfelen of door moet gaan met de Clonidine. Ik ben namelijk extreem moe. Echt heel erg. Geen gewone vermoeidheid, maar een gevoel van uitputting, totaal kapot zitten. Een beetje zoals chemo-moeheid voelt zeg maar.

Ik weet niet of dit voor 100% te wijten is aan de Clonidine, aangezien ik ook een beetje in een dipje zit. Wel staat het in de bijsluiter vermeld.

Ik zou het gewoon proberen, wie weet heb je er veel baat bij.

Zus
afbeelding van Zus
Offline
Berichten: 64

Ik denk dat ik de 25 á 30 ook wel haalde. Met clonidine een stuk of 3 opvliegers per dag, nu ik aan het afbouwen ben zijn het er weer wat meer. Maar nog lang niet 30 hoor. Ik slikte 8 tabletjes per dag (2 x 4), dat is iets meer dan normaal tegen opvliegers, maar de lagere dosering hielp niet voldoende. En ik ben ook langer en zwaarder dan gemiddeld. Nu slik ik er noig 2 x 2.

Ik ben er eigenlijk nooit moe of suf van geweest, dat is wel een bekende bijwerking maar volgens mij meer bij hogere doseringen. Bovendien zou die vermoeidheid na een tijdje weer over moeten gaan.
Is die vermoeidheid niet meer de 'gewone' vermoeidheid na kanker? Die overvalt mij ook nog wel regelmatig, hoor dat ook van lotgenotes die geen medicijnen meer slikken.

Offline
Berichten: 1446

Hè gatverdarrie Loes, is het nu erger geworden dan eerst?

Mijn tips zijn ook, na 8 uur 's avonds geen zoetigheid meer, geen alcohol en koffie, veel sporten, veel water drinken. Verder krijg ik pilletjes van de homeopaat, die blijkbaar wel helpen, want mijn opvliegers zijn te verwaarlozen. Al merk ik dat ik er absoluut meer last van heb als ik minder vaak sport. Verder slaap ik ook heel slecht door de hormoontherapie, vooral veel te kort en heel vaak wakker. Ik kon ook de dag niet meer doorkomen en ben nu toch weer aan de slaapmedicatie. Lichte dosering, net genoeg om toch zo'n 7 uur slaap te pakken en ik kom de dagen echt weer veel beter door!

Offline
Berichten: 1446

O ja, nog even vergeten, wat bij mij erg opvliegerverwekkend werkt, zijn emoties. Als ik ook maar even serieus stil sta bij m'n onvervulde 2e kinderwens of wat ex geflikt heeft, dan kan er de klok op gelijk zetten, opvliegers all over the place :? ... Genoeg reden dus om dat soort gedachten en gevoelens snel terug te sturen, alleen werkt het niet altijd, daar weet je alles van :cry:

Offline
Berichten: 110

Die uitputtende zweetpartijen in de nacht zijn bij mij verleden tijd.
Ik had eerst clonidine (3 x per dag). Dit werkte tijdelijk, maar dosis verhoging niet meer en gaf zwaar gevoel in hoofd als extraatje.

Ik slik nu metoprololsuccinaat (100 mg langzaam afgift pil). Werkt erg goed tegen nachtopvliegers. Overdag heb ik er nog wel een paar, maar slaap weer stukken beter. Groot voordeel, 1 pil per dag, dus neem ik gelijk in met arimidex.

Linda

Offline
Berichten: 581

Ik heb niet zoveel last van opvliegers (gelukkig maar), maar slapeloze nachten heb ik wel behoorlijk wat en het sloopt me onderhand. Ik kan maar niet in slaap komen, het maakt niet uit hoe vroeg ik naar bed ga, het duurt iedere keer bijna 2 uur voordat ik eens in slaap val. 4 van de 7 nachten zijn 5 uur of minder en de rest is ook niet echt geweldig...

En nu ben ik moe, moe en nog eens moe en vreet me een ongeluk in de hoop wat meer energie te krijgen (als ik me niet goed voel eet ik dus).

Wie herkent dit ook, veel moeilijker in slaap komen sinds de overgang?
En nog belangrijker...wat kun je eraan doen?

Groetjes,
Suzanne

Offline
Berichten: 581

Loesje schreef:
tenx tenx tenx.....

ik liep al langer met het idee dit te posten, maar weet ook wel dat er bar weinig aan te doen is.....
maar nu ik merk steeds meer te treuzelen s avonds om naar bed te gaan, ben ik bang dat ik echt verkeerd bezig ben...door het naar bed gaan uit te stellen, weet ik zeker dat ik te weinig nachtrust krijg [mijn collega's zeggen me steeds vaker dat ik er zo wit en moe uitzie, die beseffen ook niet hoe diep die f@cking hrt kan gaan...en hoe vaak kan ik zeggen dat ik 'gewoon' niet zo goed geslapen heb?], en zit ik binnen de korste keren in een 'neverending' negatieve spiraal of wat dan ook, vandaar dit hulpkreetje

okee, ik ga naar bed....

truste....

Heel herkenbaar dus...

Offline
Berichten: 743

Kris schreef:
......(trouwens; waarom vertel je je collega's niet dat je slecht slaapt als gevolg van de hormoontherapie?....)

sterkte en groeten!

hai Kris,
alle collega's weten wel dat ik opvliegers heb maar in hoeverre ze dat met mijn nabehandeling verbinden....en ik ben het zat alles steeds te herhalen, ze vergeten het steeds en dat snap ik wel ....
de meesten hebben toch het idee dat opereren en chemo alles was, er zijn er maar een paar die onthouden hebben dat ik zoladexprikken, antihormoonpillen, botbehoudpillen, enz nog moet slikken drie jaar en dat ik in een giga- andere leeftijds periode ben beland....net veertig en de energie van 80 plus continu opvliegers, daar zijn dertigers toch niet mee bezig, en neem het ze eens kwalijk, maar dat maakt het extra moeilijk bespreekbaar, zo van in de pauze tusssen twee happen door over nachtzweten praten, waar heb je het over, die meiden zijn met hun volgende popconcert bezig, of de eerste communie van hun kind....of het boeken van de zomervakantie, snappie?

Ik weet alleen dat de oncoloog me zei de gebruiksaanwijzing goed door te lezen omdat ik er het e.e.a. voor moest laten, langzaam opbouwen bla bla en ik heb er gewoon geen zin meer in, medicijn nummer zoveel op een dag, bah...ik klaag misschien teveel maar ik ben het gewoon zat, ik duim niet eens meer om een ziekenhuis/huisartsvrije maand, maar dan maar om een dag die vrij is van kanker-gedachten-gepieker, en .... slaaaaap!

kind op school, ik ga maar eens een tukkie proberen [en dat voor iemand die er twee uur over doet om in slaap te vallen en zelfs in de kraamtijd niet sliep s middags...maar proberen ga ik!]

tenx allemaal....!!

Offline
Berichten: 447

Lieve Loesje............slaap maar even lekker......... [kiss]

Offline
Berichten: 1175

♪♪♪♪♪♪♪ ik ga je in slaap zingen ☺☺☺☺☺♪♪♪♪♪♪

Het is heel erg frusterend als je wakker ligt snacht Loesje!!!en dan heb ik het nog niet eens over die vele opvliegers van jou :shock:
Zelf heb ik het ook niet meer met collega.s over kankerperikelen want net wat je zegt . meestal zijn ze het helemaal weer vergeten :shock:
Gelukkig heb je ons [troost] [kiss]
we kunnen niet altijd helpen maar wel luisteren [kiss]

Offline
Berichten: 743

smak

oeps ik sliep

Offline
Berichten: 275

suzanne schreef:
Ik heb niet zoveel last van opvliegers (gelukkig maar), maar slapeloze nachten heb ik wel behoorlijk wat en het sloopt me onderhand. Ik kan maar niet in slaap komen, het maakt niet uit hoe vroeg ik naar bed ga, het duurt iedere keer bijna 2 uur voordat ik eens in slaap val. 4 van de 7 nachten zijn 5 uur of minder en de rest is ook niet echt geweldig...

En nu ben ik moe, moe en nog eens moe en vreet me een ongeluk in de hoop wat meer energie te krijgen (als ik me niet goed voel eet ik dus).

Wie herkent dit ook, veel moeilijker in slaap komen sinds de overgang?
En nog belangrijker...wat kun je eraan doen?

Groetjes,
Suzanne

Dit herken ik ook Suzanne... maar ik heb er geen "last" van. Die tijd gebruik ik om ook in mijn hoofd tot rust te komen. Even de dag de revu laten passeren zeg maar. Lekker even een tijdje echt helemaal voor mezelf. Misschien helpt het als je het ook positief gaat bekijken... al weet ik dat dat moeilijk is!

Offline
Berichten: 653

ik ben natuurlijk nog maar net klaar met de behandelingen en pas weer begonnen met werk. Dat is een ander verhaal. Mijn collega's zijn nog een en al empathie en willen alles weten. Misschien is over een poosje het nieuwtje eraf en vertel ik over 3 jaar ook niks meer............ :cry: Ik begrijp het. Ik vind het akelig voor je.........

mop
afbeelding van mop
Berichten: 223

Hallo,

Ik herken ook het lange wakker liggen.
Beneden op de bank gaap ik me een ongeluk, dus ik ben moe en moet naar bedje toe (denk ik dan).
Een maal in mijn bed, is het een heel gedoe met deken op,(veuls te warm) deken af (veuls te koud). en dan kan ik mijn draai niet vinden. Zo blijf ik ook zeker een paar uur bezig. Gelukkig kan ik nu al weer bijna gewoon op mijn lievelingszij liggen. ( kon niet door de bestraling)
smorgens kom ik niet op tijd mijn bed uit omdat ik dan nog zo moe ben. Ik probeer om niet overdag te slapen, en om elke dag te wandelen of fietsen. Maar het lukt niet altijd.

Offline
Berichten: 55

Oh shit, wat herkenbaar dat gedoe in bed om in slaap te komen. En slaap ik dan eindelijk word ik ieder uur wakker van de hitte of van de kou. De hele nacht ben ik bezig met dekbedje over, dekbedje af. En dan ook nog steeds het kussen omdraaien want die is ook zeiknat van het bezwete kale koppie. Eén en al ellende dus.
Ik vraag me af hoelang blijft dit duren??? Is het tijdelijk of gaat dit jaren door??
Liefs Roelie

Offline
Berichten: 1768

Roelie schreef:
Ik vraag me af hoelang blijft dit duren??? Is het tijdelijk of gaat dit jaren door??

Dat verschilt, Roelie. Zelf was ik na een halfjaar van de ergste opvliegers af. Af en toe had ik nog een paar lichte opvliegers, maar alleen overdag, en kon ik 's nachts gewoon doorslapen.

Nu ben ik met de medicatie gestopt en is het weer net zoals aan het begin. Zware opvliegers, nachtzweten etc. Kennelijk is mijn hormoonniveau weer aan het stijgen...

Offline
Berichten: 4222

Ik gebruik sindsdien regelmatig melatonine om in slaap te kunnen vallen. Je kunt het gewoon bij de drogist krijgen. Volgens mij is het vrij onschuldig, wordt ook gebruikt bij nachtdiensten en jetlag. En het helpt echt.

Offline
Berichten: 48

Nou, ik kan je niet uit ervaring vertellen of het echt helpt, want ondanks de hormoontherapie heb ik de bijwerking 'opvliegers' finaal overgeslagen (niet slaan jullie!! :wink: )

Maar op een Engelse website waren een heleboel vrouwen heel erg enthousiast over een chillow pillow, of chillow. Een dun kussen dat je met water kunt vullen en dan blijft het koel. Ik kan hem zo in Nederland niet vinden, maar amazon.com heeft hem bijvoorbeeld wel te koop. De recensies daar lijken ook wel goed.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

ellenk schreef:
Ik gebruik sindsdien regelmatig melatonine om in slaap te kunnen vallen. Je kunt het gewoon bij de drogist krijgen. Volgens mij is het vrij onschuldig, wordt ook gebruikt bij nachtdiensten en jetlag. En het helpt echt.

Mijn ADHD neefje heeft het ook om hem te laten slapen. Door de Ritalin is hij ook te hyper om te kunnen slapen. Denk dat ik maar eens een pilletje van hem "leen". Ondanks dat ik 'nog' niet aan het overgangen ben (al begin ik wel te twijfelen) slaap ik ook erg slecht de laatste tijd.

Offline
Berichten: 1446

Voor de slechtslapers onder ons, misschien is het de moeite waard om eens te proberen je pillen 's ochtends ipv 's avonds in te nemen, of andersom. Ik nam de arimidex altijd 's ochtends en heb het toen eens een tijdje 's avonds gedaan. Toen sliep ik nog veel slechter :? , dus nu neem ik ze weer 's ochtends.

Offline
Berichten: 916

Roosje, hoe ben je over gegaan dan. 's Avonds 1 en gelijk de volgende morgen weer 1?

Offline
Berichten: 200

Bij mij gaat het juist weer andersom beter, 's avonds i.p.v. 's ochtends

Offline
Berichten: 1446

@Marina, ik was 'm 's ochtends een keer vergeten en heb de arimidex toen 's avonds genomen, dus dat was heel makkelijk :wink: , en terug heb ik geloof ik in 2 of 3 dagen gedaan, in fases terug van 's avonds naar 's ochtends, steeds een paar uur eerder.

@Silla, ja, dat kan heel goed, ik weet dat er amazones zijn die de arimidex altijd 's avonds nemen en er geen minuut minder om slapen. Voor iedereen die er last van heeft, kan het de moeite waard zijn om het gewoon eens een tijdje te proberen.

Offline
Berichten: 653

Roosje schreef:
@Marina, ik was 'm 's ochtends een keer vergeten en heb de arimidex toen 's avonds genomen, dus dat was heel makkelijk :wink: , en terug heb ik geloof ik in 2 of 3 dagen gedaan, in fases terug van 's avonds naar 's ochtends, steeds een paar uur eerder.

@Silla, ja, dat kan heel goed, ik weet dat er amazones zijn die de arimidex altijd 's avonds nemen en er geen minuut minder om slapen. Voor iedereen die er last van heeft, kan het de moeite waard zijn om het gewoon eens een tijdje te proberen.

Ik vind het een goede tip, ik kijk het nog een tijdje aan. Ik lig nu een aantal nachten per week 's nachts tussen 3 en 5 uur wakker. Vraag me af of dat van de arimidex komt....Als het zo blijft ga ik eens proberen hoe het gaat als ik hem 's ochtends inneem.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Dag,

Ik ben nieuw hier en las op het forum e.e.a. over de opvliegers. Met recht een "hot" item!

Ik heb zelf borstkanker gekregen in mei 2002, ben 46 jaar oud. Ondanks felle kritiek van artsen geen chemotherapie gedaan want geen uitzaaiingen, schone lymfeklieren etc. Wel een agressieve tumor (grade 3). Wel mastectomie. Moeilijke periode, ook in prive-sfeer (overlijden van 1 van mijn ouders).

Daarna gestart met Tamoxifen en daarmee begonnen ook mijn opvliegers. Met zoveel heftigheid! Ik lees hier ook over bij de anderen .... om beurten verschrikkelijk koud (ijskoud) en dat was meestal de voorbode voor de opvlieger zelf.

Veel transpireren, vooral op momenten, of eigenlijk altijd op momenten dat het je ff niet uitkomt (komt het ooit wel goed uit?): in de rij bij de kassa, in een restaurant, bij vergaderingen. Ongelofelijk gewoon, als het warm weer was druppelde de transpiratie zo van mijn gezicht. Net make-up opgedaan in de morgen en hup, daar liep het zo weer van mij gezicht af.

Vlak voor een opvlieger heb ik altijd last van heftige emoties en een heel moe gevoel, alsof ik moet gaan slapen of liggen. In het begin had ik niet in de gaten dat dit bij de opvlieger hoorde. Nu wel. Meestal ga ik even zitten of stop ik met waar ik mee bezig ben. Het omgekeerde is ook het geval: als je heel erg schrikt dan kan dit b.v. ook tot een opvlieger leiden.

Ik had er heel veel moeite mee. Heb je borstkanker gekregen en krijg je dit er nog even gratis bij. Bovendien vind ik, dat het slikken van Tamoxifen en het gebruik van Zoladex je een ander mens maakt. Soms herken ik mezelf niet eens meer. Weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen. Ik voel me vaak krakkemikkig, stijf, oud ..... anders dan anders. Sexueel heb ik al jaren nergens zin meer in, maar ik ben alleen dus wat dat betreft hoef ik geen rekening te houden met een partner. Maar het weerhoudt me er ook op een bepaalde manier van om weer op zoek te gaan naar iemand. Want ik heb op dat gebied niet zoveel te bieden momenteel.

In 2005 kreeg ik een recidief in het borstbeen. Ongelofelijk, want ook daar was destijds een klier weggehaald en die was toen schoon en nu dus toch een uitzaaiing...... er volgde een zware behandeling, waarbij het borstbeen werd verwijderd en er een kunstof stuk ingezet werd. Daarna gedicht met huid uit de buik en van mijn bovenbeen. Ik zal het hier verder bij laten, maar het heeft bijna een jaar geduurd voordat ik er weer bovenop was. Onmiddellijk na deze operatie gestart met Arimidex, wederom in combinatie met Zoladex.

En..... het lijkt erop, dat de opvliegers minder zijn geworden. Ik heb ze nog wel, en 1 of 2 keer per dag een "heftige", maar niet meer elk half uur een hele heftige, zoals eerder. Ik gebruik verder geen medicijnen, ook geen clonidine, alhoewel ik een recept in de kast heb liggen. Ik heb een beetje genoeg van al het slikken. Er zijn wel homeopatische middelen op de markt, of middelen uit de natuurgeneeskunde, maar helaas moet je die als borstkankerpatient ook laten staan. Immers, deze middelen (kunnen) werken als een natuurlijke hormoon-replacement en dat zou de werking van de medicijnen als Arimidex of Zoladex teniet kunnen doen.

Ik ben nu dus al bijna 5 jaar bezig met deze "problematiek" en ik vind dat er veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Bovendien, je slaapt inderdaad verschrikkelijk slecht, juist in een periode dat lekker slapen zo belangrijk is. Ik lig of lag nachtenlang wakker, om beurten warm of koud en kreeg er gewoon een hekel aan om naar bed te gaan. Dan tegen de ochtend om een uur of half 4 in slaap vallen en om 09.00 uur weer op je werk verschijnen. Dat houdt geen paard vol ...... maar het wordt wel van je verwacht. Ik zag er weer goed uit, mensen (en collega's) zien alleen de buitenkant en snappen niet dat je 's middags ff moet gaan liggen omdat je de halve nacht wakker hebt gelegen .....

Helaas heb je het gevoel dat je geen keuze hebt of je deze medicijnen moet gaan gebruiken of niet. De werkzaamheid ervan is immers wel bewezen. Maar niemand heeft het hierbij over de kwaliteit van leven ...

Echt, het zijn geen kinderachtige klachten maar men denkt vaak: ze leeft toch nog, hoe erg kan het zijn? Wees blij dat je leeft! En dat denk ik zelf ook vaak wel, maar dat neemt niet weg dat het er nog eens bij komt. En soms is dat net ff te veel .....

Sawadee

Offline
Berichten: 1175

Hai Sawadee

Daarom zijn wij zo blij met elkaar
Wij begrijpen hoe zwaar het kan zijn!!

Dikke knuffelT voor jou [kiss]

Offline
Berichten: 4222

Sawadee, ik lees net je verhaal, welkom hier. Je hebt al heel wat achter de kiezen dus. En toch weer aan het werk. Wel fijn dat arimidex voor jou beter werkt. Of misschien is door het verstrijken van de tijd een deel van de overgang voorbij ? En inderdaad, buitenstaanders hebben geen benul, volstrekt niet. En je kunt het ze nog niet eens kwalijk nemen ook want ze kunnen het gewoon niet weten.
Kom maar lekker hier als je je hart wil luchten. Alom herkenning en erkenning van wat je meemaakt.
Ellen

Offline
Berichten: 275

Hi Sawadee...

veel herkenning in je verhaal!
Dikke knuffel voor jou.

Doinja

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik ben net een weekje bezig met hormoontherapie (tabletten tamoxifen??) en nu lees ik dat het 'ijskoud' hebben er ook bij hoort. Dat wist ik niet. Ik dacht dat het kwam van het overmatig transpireren, het opdrogen daarvan, je zo koud maakt. Maar inderdaad, gisteravond op bed had ik het zo ontzetten ijskoud, een uurtje ongeveer, en later een enorme opvlieger. Dan moet alles af en uit. Fijn om te weten dat het samenhangt.
Dat is dan ook het enige wat ik er fijn aan vind, want het vreet energie.
Vandaag nog 1 bestraling en dan ben ik op de helft van de 30.
Het aftellen naar een nieuwe toekomst is begonnen. Bijna op de helft. En ik hoop eind februari weer voor een paar uurtjes per dag te kunnen gaan werken.
Sterkte allemaal, en liefs van Roelie

Offline
Berichten: 55

Niet ingelogd, gast was ik.

Offline
Berichten: 55

Vannacht écht de hele nacht wakker gelegen. Het 'slecht' slapen wordt steeds erger. :roll:
Moet ik dat nu gewoon nemen zoals het is, of is er wél iets aan te doen. Ik word er zo langzamerhand helemaal stapel dol van.

Offline
Berichten: 743

tja...ik leef echt met je mee...letterlijk....!

Ik wilde met de Clonidine beginnen maar toen ik las over voorzichtigheid met rijden ivm reactievermogen, plus bv. niet drinken ....
Bah.....niet dat ik dagelijks uren rij of zuip, maar dat is dan de zoveelste tablet waaromheen ik zaken moet aanpassen en dat ben ik zo zat.....je kunt oook niet zeggen 'ach wat, ik ga toch naar die verjaardag en dan slik ik morgen gewoon een dag niks'.....neeeeeee....dat spul moet je voorzichtig afbouwen anders knetter je stuiterend tegen het plafond....gezellie!!!

M.a.w. heb er totaal geen zin in....niet eens om het te proberen....
wat ik momenteel weer doe is vroeger naar bed gaan , dus rond tienen, en tegen twaalven slaap ik zo'n beetje half in. Manlief geinstrueerd me vooral niet wakker te maken en zo pak ik toch hopelijk best wat uurtjes mee tot de wekker half zeven afgaat.....wie weet gaat dat nog wennen....

en anders.....is er nog altijd die Clonidine.....

afbeelding van starfleet
Berichten: 38

Roelie schreef:
Vannacht écht de hele nacht wakker gelegen. Het 'slecht' slapen wordt steeds erger. :roll:
Moet ik dat nu gewoon nemen zoals het is, of is er wél iets aan te doen. Ik word er zo langzamerhand helemaal stapel dol van.

Ik hoef overdag niet naar mijn werk, dat scheelt, maar het af en aan slecht slapen hindert met niet meer zo. Ik ga er soms even uit om wat te drinken en even aan de computer te zitten en daarna weer in bed met de t.v. aan (koptelefoontje op om anderen niet te storen). Soms een video die ik heb opgenomen, een andere keer een film op filmnet of iets op reality t.v. Ik heb toen ik met chemo begon speciaal filmnet en digitale televisie genomen daarvoor.

Na een paar dagen weinig slapen neem ik wel iets in om een nacht beter te slapen. Ik slaap overigens wel goed in maar word regelmatig wakker o.a. van opvliegers :wink: Heb nu een ventilator naast mijn kussen, dat scheelt flink als ik die even aanzet. Wel raar een ventilator in februari, maar wat werkt , werkt.

Anne

Offline
Berichten: 743

Starfleet, daar heb je gelijk in, het is zoeken naar wat werkt voor jezelf.
Mijn man zegt dat ook, sta dan even op, doe iets ontspannends en probeer het dan weer....maar het is niet dat ik wakker ben omdat ik niet moe ben...ik ben hondsmoe, verkeer continu in een soort soesel-ben-bijna-weg-toestand, maar schrik continu wakker, mijn hoofd bonkt dan meestal van de hoofdpijn [hartkloppingen?], de warmte keert meteen terug zodra ik onder de dekens stap, en alles wat ik daarvoor heb gedaan qua afleiding helpt me gewoon op dat moment niet.

Er zal ook best wat invloed zijn van gepieker, over werk of andere zaken, maar ook niet overdreven meer dan ooit...mijn lijf is ontregeld en ik heb de afstel-knop nog niet kunnen vinden....daar zit het probleem....volgens mij

dat van die ventilator is zo'n gek idee nog niet....hmmmmmm.....

Offline
Berichten: 1175

Roelie schreef:
Momenteel ben ik bezig met bestraling. Ik heb nog 5 te gaan van de 30, dus het einde is in zicht.
4 weken geleden ben ik met hormoontherapie (Tamoxifen) begonnen. Met de opvliegers valt nog te leven alleen doe ik geen oog meer dicht. Ik slaap helemaal niet meer.
Mijn vraag aan jullie is of dit bekende bijwerkingen zijn of dat er amazones zijn die dit herkennen. Ik word er helemaal stapeldol van.
Graag jullie reacties.
Offline
Berichten: 788

Gister begonnen met de hormoonkuur, tamoxifen en alsof de duivel er mee speelt heb ik vannacht heel slecht geslapen :?
Na de mannetjes te hebben uitgezwaaid dook ik mijn bed weer in, maar kwam niet in slaap, omdat ik het zo vreselijk koud had. Zelfs met het dekbed van manodje erbij werd ik nog maar net wat warmer.
Mag toch hopen dat dit toeval is en niet door de tamoxifen komt (toch zeker niet al na één keer innemen ?!?).

We wachten het af.

Offline
Berichten: 55

Nou Odje gefeliciteerd hoor!! Bij mij was de eerste dag ook al deze reactie en kon het volgens mij niet van die ene pil komen. Nu lees ik jouw bericht en denk dan toch dat het gelijk werkt!! (Nou ja, werkt???)
Ik wil hopen dat de bijverschijnselen ook zo snel weer verdwijnen.
Succes

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

ff up (zit nu op mijn werk :oops: )

Offline
Berichten: 406

effe up voor mezelf....kan ik straks effe lezen :oops: :lol:

Offline
Berichten: 1446

Dees schreef:
Ik ben benieuwd of jullie tips hebben tegen opvliegers. Ik heb her en der wel vanalles gelezen, maar zijn er dingen die bij jullie echt hielpen? Dat kan dan gaan om leefregels of homeopathische middelen of wat dan ook.

Ik ben nu door de chemo in de overgang en heb nog niet eens hormonale therapie. Ik vind het behoorlijk lastig en slaap er ook slecht door.

Offline
Berichten: 1446

Bergamot schreef:
Zelfde verhaal hier, Dees, slaap ook voor geen meter door al dat gezweet en sleep me een ongeluk met flesjes water voor naast mijn bed.

Er is een trial vanuit het AvL met medicatie voor overgangsverschijnselen, door een van de Nurse Practicioners, Annelies Boekhout (?). Weet alleen niet of het een open of gesloten trial is.....
Ik heb me niet aangemeld, omdat ik geen ht hoef en er dus vanuit ga dat dit heel tijdelijk is.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik heb die trial wel gezien, maar ik moet nog geopereerd worden, bestraald worden, Herceptin krijgen en waarschijnlijk hormoontherapie, dus bezoekjes aan het AVL, daar heb ik niet zo'n zin in.

Ik had de overige tips ook gelezen, maar ik hoop op meer...

Pagina's