Verandering van karakter

9 berichten / 0 nieuw
Jol
Offline
Berichten: 131
Verandering van karakter

Lieve Amazones,

Kan één van jullie me vertellen waar ik info/ervaringen kan vinden over het veranderen van je karakter?
Ik heb (dacht ik) ooit iets gelezen dat bepaalde medicatie zo van invloed kan zijn op iemands karakter dat diegene gestopt is met deze medicatie.
Iemand in mijn kennissenkring is zo anders geworden sinds alle behandelingen, dat het gewoon eng is.
Wie weet hier meer over?

Liefs, Jol

Offline
Berichten: 4252

Ik ben een paar keer aangesproken door goede bekenden, toen ik communicatie problemen kreeg met iemand die uitzaaiingen had.
Die zeiden ieder individueel dat zij dat ook hadden meegemaakt met zeer naaste (binnen gezin) dat iemand in een later stadium compleet veranderde waardoor de communicatie heel moeilijk werd.
Ik weet niet of je dat bedoelt en ik weet ook niet of het door de medicatie kwam of door uitzichtloosheid van de situatie.

afbeelding van Madeliefste
Offline
Berichten: 83

Hoi Jol,
Ik denk dat er inderdaad sprake is van een grijs gebied en een willekeur aan oorzaken van het veranderen van iemand zijn communicatiekwaliteiten... precies wat Ellen zegt: als je ineens geen levensverwachting meer mag/kan hebben, dan zal iedereen veranderen, los van medicijngebruik.

Los van het psychologische effect op je karakter/op je 'zijn', denk ik dat wellicht (anti) hormoongebruik een klein effect kan hebben. Maar ook dat vind ik een enge conclusie... want je gaat niet voor niets aan die hormonen, oftewel: er is zoveel in iemands leven gebeurd, dat heeft waarschijnlijk de grootste rol in de verandering.

Mijn oncoloog fluisterde laatst tegen me: er zijn erg veel mensen die denken dat ze moe zijn van de medicatie, maar vergeet niet dat men moe is van de operatie, het verwerken van het slechte nieuws en het proberen te herpakken van het leven. Zorg dus dat je niet zoals velen anderen blijft hangen in het 'de schuld geven van de medicatie'.

Jol, ik weet niet of je hier wat aan hebt, misschien zit je niet te wachten op dit soort nuchtere verhalen?! Maar wellicht werkt het juist wel verhelderend, want bovenstaande duidt er dus op dat het veranderen van iemands karakter/zijn TIJDELIJK zou kunnen zijn!

Liefs!

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

jol ik heb dit dus effe moeten navragen bij mijn man, in de tijd dat ik medicatie had was ik heel gelaten en heel anders van karakter dan dat ik van te vore was.
nu ik idd alleen gewone pijn medicatie slik ben ik weer de oude ik kom op voor mijn standpunt en houd deze ook weer vast.
en als ik dan kijk naar het verleden bij mijn moeder die was dus heel schrikbarend veranderd. ooit heeft een vriendin van me mij hierover aangesproken en toen heb ik als antwoord gegeven
"mijn moeder gaat dood en is hiertegen aan het vechten" dus voor mijn gevoel is de verandering in karakter niet zo zeer echt de medicatie maar de wetenschap dat men dood gaat :? oke dit is mijn bescheiden mening ik weet ook niet of het zo is, maar kan me er wel iets bij voorstellen :?

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Ik kan me wel vinden in het vorenstaande. Soms kan medicatie wel van invloed zijn op een verandering van karakter denk ik. Hormoonbehandeling en Herceptin bijvoorbeeld kunnen depresieve gevoelens veroorzaken. Ik weet dat Karin Spaink zichzelf niet meer was en is uiteindelijk gestopt met de hormonen. De Herceptin is weer in gang gezet en dat gaat nu goed.

afbeelding van Buskruit_4288
Offline
Berichten: 54

Ik herken dit ook wel. Toen ik Nolvadex nam, werd ik gewoon een ander mens: huilen, kortaf, niets meer verdragen,... Misschien was het samenloop van omstandigheden omdat ik begon met Nolvadex onmiddellijk na alle andere behandelingen.
Toen ik stopte met Nolvadex, werd ik weer mezelf. Mijn onco beweerde dat het een gekende bijwerking is van Nolvadex in zeldzame gevallen.
Nu neem ik Arimidex en ben ik beter te pruimen :wink:

Buskruit

Offline
Berichten: 1768

Na een jaar hormoontherapie herkende ik mezelf ook niet meer terug, en anderen in mijn omgeving ook niet. Ik was extreem teruggetrokken, depressief, opvliegend, werd letterlijk elke dag huilend wakker, en kreeg paranoïde trekjes (dacht heel snel dat mensen het slecht met me voor hadden, zowel op mijn werk als mensen in mijn privéleven). Ik kon niet meer goed functioneren. Mede daarom ben ik op een gegeven moment met de hormoontherapie gestopt. De Herceptin had er bij mij niets mee te maken, want halverwege was ik daarmee klaar en mijn klachten veranderden niet.

Er was in mijn geval geen sprake van uitzaaiingen, ik stond er (voor zover je dat kon zeggen) goed voor en ik had geen grote problemen met de verwerking van de kanker.
Na het stoppen werd ik verbazend snel weer mezelf, het was echt een kwestie van weken.

Als ik er nu op terugkijk, is die periode één naar groot zwart gat :?

Offline
Berichten: 565

Beste Jol,

Ik denk ook wel dat je door hormoontherapie kunt veranderen (niet je karakter, wel je stemming). Toen ik er net mee begon, was ik een paar weken erg depressief. Maar ja, toen had ik ook net de uitslag gehoord en na al die spannende onderzoeken en uitslag was dat niet zo verwonderlijk. Nu heb ik nog steeds concentratieproblemen en schiet ik sneller uit mijn slof dan normaal, maar het depressieve is gelukkig weg.

Daar komt bij dat ik heel moe wordt van alle lieve, goedbedoelde mensen die willen weten hoe het met me gaat. Op een gegeven moment heb je dan niet zoveel zin meer om voor de zoveelste keer je verhaal te moeten vertellen. Het kan zijn dat mensen je dan ook ´anders´ vinden.

Misschien moet je er gewoon eens met je kennis over praten. Dan krijg je wellicht wat duidelijkheid.

groetjes, Linnie

Jol
Offline
Berichten: 131

Bedankt voor alle reacties.

Het gaat om een vriendin van een collega. Zij is zo veranderd en heeft met iedereen ruzie gemaakt en heeft nu geen vriendinnen meer over. Vreselijk als die k..kanker zo'n invloed heeft, je hebt juist je vriendinnen zo hard nodig. Ik wél tenminste.

Liefs, Jol