Hardlopen (deel 2)

1437 berichten / 0 nieuw
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539
Hardlopen (deel 2)

Swissy schreef:
Ik heb altijd gezegd dat hardlopen niets voor mij was: saai, eentonig en met name veel te zwaar :? Ik heb deze winter het boek van Jane & Mike Tomlinson gelezen (De Luxe van Tijd) en dat was voor mij dé reden om het ook eens te proberen.

In april ben ik begonnen met hardlopen volgens een beginnersschema van internet. In verband met pijn in mijn knieën moest ik daar na een paar keer weer mee stoppen. Eind mei ben ik weer begonnen en nu ging het wel goed. De eerste keer heb ik 5 keer 2 minuten gelopen en tussendoor telkens 2 minuten gewandeld. Wat een prestatie als je ongetraind bent!
Inmiddels ben ik 6 weken verder en liep ik gisteren avond in totaal 32 minuten, onderbroken door enkele minuten wandelen. Daarbij heb ik bijna 5 km afgelegd :shock: Daar had ik een paar weken geleden alleen maar van kunnen dromen...
In het begin kostte het best wel even moeite om te gaan lopen. Ik had het wel eens zwaar: spierpijn, gewrichtspijn en steken in mijn zij. Maar door betere looptechniek en vooral goed letten op de ademhaling gaat het nu als een trein! Ik voel me steeds beter in mijn vel (al zouden er best nog wat kilo's af kunnen :wink: )

Waarom zet ik dat hier in een apart topic?
Ik weet dat er meer Amazones onlangs zijn begonnen hard te lopen. Dit is bedoeld als een plekje om ervaringen uit te wisselen, elkaar tips te geven en om elkaar weer te motiveren.
Daarnaast hoop ik dat we ook andere Amazones kunnen stimuleren te sporten. Want uiteindelijk is het best lekker en natuurlijk goed voor lichaam en geest :wink:

zo begon dit topic op 16 juli 2006.
Ander half jaar later zijn er inmiddels een hele boel Amazones met hard lopen begonnen.
Is er samen getraind, zijn er wedstrijden gelopen met als toetje de dam tot dam loop.
Dit weekend heeft Mika als kers op het toetje nog de marthon in NewYork gelopen waar we allemaal reuze trots op zijn.

Inmiddels is dit topic ook al bijna 100 pagina's groot dus tijd voor een verse ;-)

We komen van hier

en gaan hier verder.

Offline
Berichten: 1175

Wie traint er allemaal met een hartslagmeter en wat is jullie gemiddelde hartslag?
Bij het trainen in de sportschool let ik wel eens op en ik heb een gemiddelde volgens mij veels te snel van 148 :shock: :shock: :shock:

Ook met het hardlopen buiten gaat mijn hart tekeer en als ik langer loop stabiliseert het weer
Ik heber toen met mijn personal trainer ( ja deftig he :-w ) overgehad en hij zegt dat mijn lichaam gewoon protesteert in het begin en dat het steeds beter moet gaan
dat i s dus niet zo helaas

Dus mijn vraag aan jullie is of dit iets is waar jullie ook last van hebben?

Ik ben altijd bang dat die herceptin toch een souveniertje heeft achtergelaten :cry:

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Ik ben dan wel geen loper maar misschien dat ik wellicht een uitleg heb. Ik train namelijk wel met een hartslagmeter als is het dan op de fiets. EEN gemiddelde heb ik niet, ligt er aan welke training ik pak.

Iedereen is geneigd om automatisch in een bepaalde hartslagfrequentie te gaan trainen. Dit omdat in die frequentie het lichaam optimaal gebruik maakt van zuurstof en voedsel en dus zo efficient mogelijk de energie gebruikt. Bij mij ligt dat punt op ongeveer dezelfde hartslag als bij jou (145 - 158 slagen per minuut). Weet je zeker dat je bijvoorbeeld niet sneller bent gaan rennen? Je doet dan meer maar blijft wel in diezelfde harslag 'hangen'.

Ik train express op verschillende frequenties en moet mijn snelheid/wattage geregeld naar beneden bijstellen omdat ik toch onbewust naar die hoge frequentie 'wil'

Als je wilt kan ik je wel wat meer vertellen over de verschillende fases of je een linkje sturen waarin het uitgelegd wordt.

Als je je echt zorgen maakt, moet je het gewoon na laten kijken hoor [kiss]

Offline
Berichten: 447

Ik heb dit ook gehad met het lopen op de band :(. Mijn hartslag schoot omhoog naar ong. 160. Ik voelde er niets van maar de meter gaf het aan.
Ik heb de stand van het apparaat terug gebracht en toen ging het beter, ik kon het toen ook langer volhouden. Volgens mijn fysiotherapeute is het belangrijker dat je met een normale hartslag (140-145 voor mij) doorgaat als op snelheid. Die komt vanzelf wel......

Sterkte met het lopen, [kiss]

Offline
Berichten: 1175

Die hartslag was met een fiets
Ik loop altijd hard op een loopband 15 minuten en 15 minuten op de crosstrainterT emn 15 minuten op de fiets en die geeft de hartslag aan

Ik bebn wel opgelucht dat jullie ook zo.n hoge hartslag hebben soms want bij de tabelletjes hoor ik 120 te hebben dacht ik te lezen op dat apparaat
(voor mijn leeftijd dan)

Ja ik ben wel nieuwsgierig naar die uitleg Sjakkie

Fijn om direct reacties te lezen
ik worstel hier al langer mee, maakte me zorgen en zo lees je dat zo,n hartslag best wel vaker voorkomt dus [kiss]

wat ik zelf zo vreemd vind als ik hardloop (buiten )dan gaat mijn hart echt tekeer ( bonzen) en later stabiliseert het zich,,maar hoe hard hij dan gaat weet ik niet want ik heb niet zo,n hartslagmeter,misschien moet ik mij ook eentje aanschaffen

Offline
Berichten: 4252

Ik heb nog een veel hogere hartslag, altijd gehad.
Sinds kort hebben we bij de loopband weer een meter. Misschien nu toch eens opnieuw weer met dat ding aan de slag. Kijken of na al dat trainen het minder is geworden. Ik laat het hier wel weten.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Erica schreef:
Ja ik ben wel nieuwsgierig naar die uitleg Sjakkie

Het wordt wel een heel verhaal hoor :roll:

Door te trainen op hartslag kun je op een goede manier vooruitgang maken in je conditie. Doordat je een bovengrens aanhoudt die je niet over mag (gebeurt dat wel dan moet je zachter gaan lopen) blijf je altijd binnen acceptabele grenzen voor je lichaam. Ideaal dus om niet overtraind te raken. Je merkt wel dat je binnen diezelfde hartslag harder kan gaan lopen (in mijn geval sneller fietsen) en dat je die hartslag langer kan vasthouden voordat de vermoeidheid toeslaat. Het principe maakt overigens niet uit voor welke duursport je beoefent.

Om goed te trainen op hartslag heb je wel een hartslagmeter nodig. De meters op de apparaten in de sportschool zijn lang niet altijd zo betrouwbaar dan je zou denken :?

Je begint in ieder geval met het bepalen van je omslagpunt. Je omslagpunt is de maximale hartslag die je gedurende langere tijd kan volhouden zonder te verzuren. Door te trainen maak je afvalstoffen aan, die door je lichaam moeten worden afgevoerd. Als de aanmaak van die afvalstoffen groter is dan de afvoer ervan, ga je verzuren. Je omslagpunt is die hartslag waarbij dit nog net in evenwicht is. Dat bepalen kan via een weerstandstest, maar dat is erg zwaar en zeker niet geschikt voor mensen met bv een lagere conditie. Kan zelfs gevaarlijk zijn dus dat ga ik verder niet uitleggen.

Makkelijker is het om als je een hartslagmeter hebt een paar dagen achter elkaar je rusthartslag op te meten. Dat doe je direct bij het wakker worden een minuut lang zonder dat je eerst je bed uitkomt! Van de drie gemeten dagen neem je de laagste waarde. Daarmee kan je dan bepalen binnen welke waarden je hartslag zich mag bevinden in specifieke trainingszones. Het mooie hiervan is dat het daadwerkelijk uitgaat van de conditie van je lijf op dat moment. De waardes in de sportscholen gaan (vaak) uit van gemiddelden binnen een leeftijdsgroep. Die grenzen zijn dus lang niet altijd de beste waarden die je aan kunt houden! Uitzondering zijn sportscholen die werken met de zogenaamde "Own Zone" apparaten. Die meten namelijk de eerste 10 minuten tijdens de warming-up op hoe je hartslag zich houdt bij het verzwaren van de oefening en passen dan de workout aan.

Op http://www.zitvlees.nl heb je een staatje waar je door je maximale hartslag (220 minus je leeftijd) en je omslagpunt in te vullen heel makkelijk je waardes krijgt. (tip van de dag :wink: )
Verder staat daar nog meer info over de verschillende zones die je hebt waarin je kunt trainen. Is veel te uitgebreid om dat hier allemaal neer te zetten. Hoop dat het duidelijk genoeg is uitgelegd zo... :?:

Offline
Berichten: 447

Heel duidelijk, Sjakkie...................komt grotendeels overeen met wat mijn fysio vertelde :D
Thanx, [kiss]

Offline
Berichten: 1175

Dankje Sjakkie voor je uitleg en voor die site die ik later beter ga bestuderen over trainingsadvies

EllenK ik ben wel opgelucht dat er meer amazones zijn die hogere hartslag hebben met trainen

Dus ik moet ook zo,n ding (hartslagmeter) kopen

en dankje Marjon [kiss]

Offline
Berichten: 1175

Net ff gegoogled op de hartslagmeters
Wat zijn die dingen duur [shock]
Ze kosten nog meer dan mijn runningschoenen [shock] [bigsmile]
Ik ga dr nog ffies op googlen
Iemand nog tips :?:

Offline
Berichten: 924

Ik train net als Sjakkie(bij mijn fysio)
Je hartslag omhoog ,is conditie verbeterend bezig.

Volgens mij is een hoge hartslag niet zo probleem,het gaat meer om het herstel van je hartslag als je stopt met lopen of fietsen.

Ik moet ook ergens een tabelletje hebben hierover.
Ik zal es even zoeken....

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Erica schreef:
Ik ga dr nog ffies op googlen
Iemand nog tips :?:

Heel even geduld hebben denk ik Erica.

Ze zijn geregeld in de reclame bij de liddl maar ook bij bijvoorbeeld de kijkshop. Die hebben dan weer ergens een goedkoop partijtje opgedoken en op is dan op. Maar dan zijn ze dus echt wel te betalen.

kijk maar eens op http://www.kijkshop.nl bij hartslaghorloges.

Offline
Berichten: 1175

Dankje Goudblok dat is een goede tip! :D

Offline
Berichten: 236

Hoi weer,

Ik was er even een tijdje niet maar daar ben ik dan weer. :lol:
Ik ga de komende 3 weken in de west mijn looptraining doen.
Eerst Curacao en dan Aruba. Op 2 dec hebben ze op Curacao een 10km loop.
Jammer genoeg zit ik dan op Aruba. Maarja werk gaat voor.

In januari kom ik met een plan voor de energietestloop in september.
Ik zou alvast willen zeggen "maak je running shoe's maar nat".

Offline
Berichten: 4227

Erica schreef:
Net ff gegoogled op de hartslagmeters
Wat zijn die dingen duur [shock]
Ze kosten nog meer dan mijn runningschoenen [shock] [bigsmile]
Ik ga dr nog ffies op googlen
Iemand nog tips :?:

Decathlon, type polshorloge, voor EUR 20. Alleen in Amsterdam en Kerkrade (en in Parijs onder de Madeleine :wink: ). Mocht je willen, dan kan ik er wel eentje opsturen?

Offline
Berichten: 163

en ik ben ook weer even begonnen.....vandaag 2x 20 minuten. Best wel lekker, de zon scheen, eigenlijk geen wind - prima hoor.

Ik ga in januari mee lopen met de oefenlopen voor de paasloop in utrecht. Vanaf 15 december kan je inschrijven - zit nog even te dubben zal ik dan toch de halve gaan doen......

het is maar 5 kilometer meer dan toen in Amsterdam....

Spannend hoor!
Jullie gaan van mij horen :D

Offline
Berichten: 4227

Donderdag gelopen: 1x 10 (dat werd per ongeluk 14), 1x5 & 1x3. Langzaam, niet hijgen.

Kennen jullie die van de schildpad en de haas?? 8)

Offline
Berichten: 1175

Bergamot lief van je maar ik wacht hier nog wel ff op de folders
Ik denk dat met sint of kerst straks wel aanbiedingen zullen komen van die hartslagmeters (hoop ik)

En wat bedoel je nou dat je een haas b ent of een schildpad of omstebeurten? [bigsmile]
anyway hardstikke goed zeg!! [kiss]

Ik hebvorige week niet gelopen en vandaag zit ik er ook aan te denken om te spijbelen erg he? :oops:

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ik vind het moeilijk om in deze tijd van het jaar te hardlopen... :cry: 's Avonds is het te donker en te koud (en te eenzaam), al zie ik wel lopers op straat en op verharde weg.

Gisteren heb ik, voor het eerst sinds mijn Damlooptraining begon, weer een lange afstand gewandeld: 23 km. En ik moet er niet aan denken dat ik zo'n afstand zou moeten hardlopen :wink:

Deze week wil ik eens bij een sportschool gaan proeftrainen. Om toch iets anders te doen in de winter (en wel fit te blijven), maar het hardlopen stel ik uit tot januari :wink:

Offline
Berichten: 4227

Ik = schildpad

Offline
Berichten: 1175

Schildpadjes komen ook waar ze willen zijn :wink:

Maisa is inderdaad een goed idee van jou de sportschool
Ik train ook nog steeds binnen en dat kun je altijd doen weer of geen weer :D

Ik heb vandaag gespijbeld :-$
volgende week ga ik er weer tegenaan met het hardlopen

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Erica schreef:
Schildpadjes komen ook waar ze willen zijn :wink:

En ze worden wel 100 jaar oud :D

Offline
Berichten: 2045

Ambulo, vandaag was de 7-heuvelenloop...
Hoe was het?????
In afwachting van je belevenissen. :wink:

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ambulo heeft een prima tijd gelopen 8) , 10 km/uur [ok]

Offline
Berichten: 542

Bijna, Maisa: 1.33.23 8)

Da's net geen 10 kilometer per uur. Verdulleme! Nee hoor, ben heel blij met mijn tijd! :D
Ik heb een hartstikke leuke dag gehad. Ben wel bekaf nu. Net een uurtje thuis. Verlang naar mijn bed...
Dus later meer over de Zevenheuvelenloop.
Wel attent dat jullie eraan gedacht hebben!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Mijn stagiaire liep ook mee, dus ik heb vanmiddag tijden zitten kijken van jou en haar (vanuit mijn luie stoel :oops: ). Ze was twee minuten sneller dan jij, maar is ook bijna twintig jaar jonger :roll:

Offline
Berichten: 2045

Ambulo, dat is toch een prachtige tijd!!!
Zeker omdat het beslist geen vlak parcour is.
Petje af!

Ben benieuwd naar je ervaringen van onderweg :wink:

Offline
Berichten: 797

Ik zag ze lopen gisteren, wat knap ambula dat je zo goed kan klimmen pff, hoest met je kuiten?

Offline
Berichten: 4252

Ambulo, wat een goeie tijd !

Offline
Berichten: 797

Ik ben het weekend maar weer eens begonnen met hardlopen
Ik dacht dat doe ik even, maar na 2x10 minuten was ik al bekaf :shock:
Hoest met de andere hardlopers? Winterstop ingelast misschien? :wink:

Offline
Berichten: 2045

2 keer 10 om weer mee te beginnen?
Dat is toch hardstikke goed?!

Let maar op, je gaat zo weer met sprongen vooruit...

Offline
Berichten: 534

Wat goed, Marieta! Volgens mij ben je zo weer in vorm!

Ik heb na mijn blessure weer een voorzichtig beginnetje gemaakt en dat ging vrij aardig. Afgelopen weekend kwam er alleen weer niet zoveel...
(daar had ik met mijn eerste menstruatie sinds 4,5 jaar en de bijbehorende krampen niet zo veel zin in)

Offline
Berichten: 1175

marieta schreef:
Ik ben het weekend maar weer eens begonnen met hardlopen
Ik dacht dat doe ik even, maar na 2x10 minuten was ik al bekaf :shock:
Hoest met de andere hardlopers? Winterstop ingelast misschien? :wink:

Wat goed van je Marieta
Rustig aan wel he? dat je niet weer de klachten krijgt [troost]
~applausideert~ :D :D [ok]

Ikzelf ben laatst ff gestopt met hardlopen en ik pak het pas weer op als het warmer word :D
Wel sport ik nu in de "echte"sporschool ipv onder begeleiding :D

Offline
Berichten: 1768

marieta schreef:
Ik ben het weekend maar weer eens begonnen met hardlopen
Ik dacht dat doe ik even, maar na 2x10 minuten was ik al bekaf :shock:

Goesso Marieta! Hopelijk dit keer geen blessures voor jou.
Marikenloop misschien??

Quote:
Hoest met de andere hardlopers? Winterstop ingelast misschien? :wink:

Haha, zwangerschapsstop ingelast in mijn geval :wink:
Hoewel ik gisteren nog ergens las dat iemand in de 23e week van de zwangerschap (waar ik nu ook zit) nog een halve marathon had gelopen... :shock: Zit er voor mij niet in, haha, ik pak het in de zomer hopelijk weer op. Het hardlopen heeft me vorig jaar zoveel gebracht dat ik het niet kan missen.

Offline
Berichten: 797

Erica schreef:
[Wel sport ik nu in de "echte"sporschool ipv onder begeleiding :D

Verschil moet er wezen hè [bigsmile]

Offline
Berichten: 797

naia schreef:
[Hoewel ik gisteren nog ergens las dat iemand in de 23e week van de zwangerschap (waar ik nu ook zit) nog een halve marathon had gelopen... :shock: Zit er voor mij niet in, haha, ik pak het in de zomer hopelijk weer op. Het hardlopen heeft me vorig jaar zoveel gebracht dat ik het niet kan missen.

Wauw wat gaat dat snel Naia,...al over de helft van je zwangerschap :shock: :D
Nee houdt het maar lekker bij wandelen en badderen..veul relaxer voor je buikkie.. :wink: [kiss]

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ik moet ook weer beginnen :oops: . Zaterdag weer zoals het er nu naar uitziet. Misschien vrijdag als ik op tijd terug ben van een afspraak voor de Amazones...

Offline
Berichten: 1113

ikkes wil ook gaan lopen!!!!
Ik zal mijn log eens gaan updaten.

Offline
Berichten: 2045

Mijn been lijkt eidelijk herstelt.
Krukken hebben echt geholpen ( lastig het ook was).
Morgen even met m'n fysio bellen.
Volgende week wil ik weer eens een rondje vondelpark doen.
En als doet lukt met het pootje....
Dan ben ik weer helemaal gelukkig!!!
Dan sluit ik me aan bij de hardloopgroep in het olympisch stadion.
Dan kan ik eindelijk weer opbouwen :D

Offline
Berichten: 990

Mika, zou erg fijn zijn voor je :lol: .

Offline
Berichten: 797

Wat goed Mika. Eindelijk weer een beetje beweging voor jou. :lol:
Je hebt je wel in moeten houden zeker :!:

...enne Swissy, tuurlijk is het een goed excuus :wink: ...alleen voor de eerste keer dan hè [-X :D

Offline
Berichten: 236

Hoi lopertjes :lol:
Ik ga aankomend weekend een plan van aanpak 2008 maken.
En zal deze dan overleggen aan het bestuur.
Dus nog even wachten en dan kunnen we weer maximaal gaan voor de Damloop 2008.
4 Engelse mijl of 10 Engelse mijl.

Lator Ron

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

He Ron :D ! Ik heb ook een plan van aanpak gemaakt 8) . Dat had ik al drie weken geleden, maar nu ga ik het uitvoeren :wink: . Niet alleen maar dromen over hardlopen, maar het ook weer doen. A.s. zaterdag is mijn eerste training voor de Damloop 2008 (de 10 mijl). Eerst zaterdag en zondag lopen en als het 's avonds wat lichter is ook weer door de week.

Offline
Berichten: 2045

Ron, ik kan niet wachten!!! 8)

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Hoewel ik zelf de 10 mijl wil gaan rennen, denk ik/hoop ik dat de 4 mijl ook haalbaar is voor Amazones die nu net met rennen beginnen omdat ze korter na de behandelingen zijn. De Damloop is de eennalaatste zondag van september.

Offline
Berichten: 45

Een maand of 4 geleden ben ik enthousiast weer begonnen met trainen. Helaas is de pees van mijn bovenbeenspier geirriteerd/ontstoken geraakt. Hierdoor ligt het rennen dus helemaal stil. Mijn huisarts zegt dat die pees slecht doorbloed is en dat het dus wel even :roll: kan duren voordat het genezen is.

Om toch iets te blijven doen, ben ik lid geworden van de sportschool en helemaal verslaafd geraakt aan spinning en RPM (da's ook spinnen). Bij de intake is mijn conditie gemeten en wat bleek; door het rennen was mijn conditie zo goed geworden dat ie niet meer te meten was. (nu overdrijf ik natuurlijk, maar hij was wel goed)

Als die pees over is ga ik weer in training, want ik wil graag een keertje met jullie mee rennen.

groeten

Offline
Berichten: 4252

Afgelopen woensdag ben ik weer begonnen. 1,5 maand na de operatie mocht het weer :lol: .

Wat interval training gedaan.

Vandaag weer geweest. Een half uurtje rennen met af en toe een paar minuutjes wandelen lukt al weer. Dat valt niet tegen. Toch voel ik dat ik rustig aan moet doen want ik voel her en der wat pezen. Dus voorlopig maar niet langer dan een half uur en ook maar 2 keer per week tot het weer helemaal soepel loopt. Maar goed, het begin is gemaakt. :lol:

afbeelding van mini
Offline
Berichten: 345

Knap hoor! En dan met dit weer, da's wel heeeeel fanatiek [ok]

Offline
Berichten: 797

Goed zeg!
Waar haal jij je planning vandaan Ellen?

Offline
Berichten: 4252

Ik plan nu niet echt, gewoon luisteren naar het lijf en niet te veel doen. dat is het eigenlijk.
Over een week of zes ga ik via my asics weer een echt schema maken voor de 16 km in september. En daar pas ik dan de 10 in mei in.

Offline
Berichten: 171

Hey daar ladies (en gentleman), goed om te lezen dat jullie alweer over de damloop 2008 praten. Ik ben door blijven trainen na de Damloop voor de halve marathon van Egmond. Lag prima op schema, maar kreeg precies in de week ervoor griep waardoor ik geen lucht had. Toen ingeschreven voor de halve marathon in Schoorl op 10 februari, maar nu is er een nieuwe kink in de kabel: maandag heb ik gehoord dat ik weer (of nog?) borstkanker heb!
't dringt allemaal nog helemaal niet tot me door en ik weet ook nog niet goed wat het allemaal betekent (behalve dat ik volgende week wordt geopereerd om mijn okselklieren te verwijderen die de eerste keer konden blijven zitten).
Geen idee dus opeens of ik van de partij ga zijn komende zomer.

Pagina's