moeilijk gezond te leven

15 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4227
moeilijk gezond te leven

De afgelopen jaren (voor diagnose) heb ik verstandig geleefd, groente, fruit, sporten, ik deed alles goed. Mijn enige zwakte was chocola, zo'n 150 gram per dag.

Sinds februari ben ik verzot op hamburgers, chocoladekoekjes van AH (die nieuwe met wit-melk-puur) en trek ik af en toe een fles wijn open voor mij alleen. Sporten doe ik veel minder na mijn reconstructie en de meeste groenten vind ik vies :roll: .

Ja, natuurlijk voel ik me er schuldig over wanneer ik weer een heel pak koekjes eet op een avond, of die net iets te verbrande toast. En ik ben me er zo van bewust: eigenlijk moet ik dit niet doen (en als je veel fruit en groente eet halveer je je kans op....). Word er zo moe van :( . Hebben jullie dat nou ook?!?

Offline
Berichten: 4252

Bergamot, ik heb dat wel een hele poos gehad en nog snack ik af en toe graag.
Maar ongeveer een jaar na de behandeling ben ik toch weer naar mijn oude gezonde levenswijze teruggegaan.
Het eerste jaar vermoed ik was het toch vooral mezelf troosten. Bekend fenomeen, eten als je jezelf een beetje zielig vind (ik bedoel dit niet stom maar ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen).
Verder heb ik ook erg de neiging te snoepen als ik heel moe ben.
Kan dat het bij jou niet zijn ? Dat je in suikers en vetten je energie aan het zoeken bent.
We weten allemaal dat het niet helpt, maar soms glijd je er automatisch in af.
Het sporten zal je meer energie geven als dat straks weer gaat lukken.
Maar Bergamot, ben niet te streng voor jezelf. Het gevoel dat al dat gezonde eten je eerst ook niet heeft geholpen sluimert vast ook nog in je en dat nare idee moet ook een plek krijgen. Dat het niet maakbaar is, je leven.

Offline
Berichten: 148

Hoi Bergamot,

Kan het kloppen dat jij bent gaan snoepen toen je ook chemo had? Dat zou ik volkomen gezond vinden. "Kwaad met kwaad bestrijden" is een bekende uitdrukking, die hier sterk opgaat, vind ik.

Daar komt bij: medicijnen zijn 'yin' (koud en vochtig). Logisch dat je er iets 'yangs' (warm en droogs, pittigs) tegenover wilt stellen. Tijdens de chemo at ik veel friet en op de 12 Taxoldagen 6 chocoprinsen ( :oops: )... Ja, per keer ja!

Nu is de chemo voorbij en ga ik meer dan ooit naar de natuurwinkel, koop daar alles (ook al is het duur), geniet van de goede kwaliteit ervan en voel me goed... O ja, je hebt daar GEWELDIGE chocolade!!! :D

Ik herken je gevoel heel sterk, en ik zeg het vanuit herkenning: wees wat dit aangaat niet te streng voor jezelf. Genieten is belangrijker dan een 100% strikte naleving van alle (voedings-)idealen.

Al die factoren - veel bewegen, gezonde voeding, niet roken enz... - dragen idd bij tot een kleinere kans op kanker. Maar m.i. spelen geestelijke factoren een veel grotere rol dan tot dusver bekend is.

Ik denk dat als jij in staat bent te genieten, zo nu en dan 'de teugels kunt laten vieren', dat je dan beslist niet verkeerd bezig bent.

Liefs van mij, sterkte met alles,

Leenke

Offline
Berichten: 415

Ik had en heb het er ook nog wel eens moeilijk mee.
Het is bij mij vooral psychologisch; door gezonder te leven (dan ik deed) herrinner ik mezelf voortdurend aan mijn kanker. Heel vervelend (en stom, waarschijnlijk :oops: )
Stoppen met roken mislukte daardoor steeds, ik had het gevoel dat ik niet meer 'mocht' vanwege de kanker. :roll:
Soms weet ik niet of ik nu aan het ontkennen ben dat er iets is veranderd of dat ik nu meer gevaar loop (na de diagnose bedoel ik), ik weet het niet. Ik leef zo'n beetje als voorheen, maar gemakkelijk voel ik mer er (soms) niet bij. Tegelijkertijd is er iets in mij dat zich weigert 'aan te passen' omdat ik nu eenmaal kanker heb (gehad?). . .

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Bij mij werkt het juist precies andersom: ik ben gaan lezen over de rol van voedingsmiddelen bij kankerpreventie en probeer op basis daarvan zoveel mogelijk de juiste keuzes te maken. Mij geeft dat een gevoel van controle, alsof ik zelf ook nog wat te zeggen heb, als het ware..

En ondertussen eet ik ook erg lekker, dat is ook niet verkeerd natuurlijk...

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Bergamot ik herken het wel.

Ik leefde super gezond en toch kreeg ik die stomme kanker.
Bovendien heb ik na de chemo veel meer behoefte aan zoet gekregen dan ik ooit had. Ik drink meer cola dan daarvoor bijvoorbeeld.
Ik voelde me niet schuldig. Meer zo iets van, je leeft maar 1 keer en al dat gezonde eten heeft me ook niet kunnen redden dus wat geeft het.

Ik merk nu wel dat het bij mij (3 jaar na de laatste chemo) weer langzaam meer naar normaal toegaat. Ik vond al snel alle groenten weer lekker maar nu lijkt er ook gewoon echt weer meer smaak aan te zitten. Ik heb minder behoeften aan die uitersten (chips voor het zout, augurken voor het zuur, snoep voor het zoet) en snoep ook gewoon weer een stuk minder dan een jaar terug.
Af en toe wat chocola nog. Maar dat mag van mezelf. Zit namelijk barstens vol anti-oxidanten en één of ander gelukshormoonachtig stofje.
En als ik nu zoet behoefte heb dan neem ik gewoon een abrikoos of wat rozijnen (gedroogd fruit werkt dan beter als vers). En een soepstengel met roosmarijn in plaats van chips.

Het komt vast wel goed met jou! Geef je zelf even de tijd

Offline
Berichten: 766

Bergamot, zo'n half jaar voor de diagnose was ik behoorlijk afgevallen. Doordat ik goed op lette wat ik at en doordat ik regelmatig sportte. Het kostte me nauwelijks moeite. Ik houd namelijk van gezond eten.Tijdens de operaties en chemo viel ik nog meer af.

Toen heb ik vaak gedacht:"Nu ga ik er voor zorgen dat ik niet meer dikker word. Ik ga alleen nog maar heel goed voor mijn lichaam zorgen. Dus ook wat betreft voeding."

Ik kan je vertellen dat het niet is gelukt. Gezond eten doe ik nog steeds. Maar daarnaast kan ik ongelofelijk veel snoepen. En ik weet dat dat de bottle-neck is. Gemakshalve geef ik de hormoontherapie maar de schuld. Terwijl ik eigenlijk niet eens zeker weet of het daardoor komt. Deels misschien? Kan me namelijk herinneren dat ik vroeger door pilgebruik ook zomaar een aantal kiloos aankwam. En de internist heeft indertijd gezegd dat ik iets zwaarder zou kunnen worden. Dat ik op moest letten.

Graag zou ik weer de levensstijl willen hebben zoals ik het hierboven schets. Maar op de een of andere manier lukt het me nu niet.
Ook heb ik een beetje het idee dat Babo heeft. Ik wil geen link leggen tussen mijn manier van leven en het (gehad) hebben van kanker.
Dat gaan we ons zelf toch zeker niet aandoen?

Ik begrijp dat ook jij je eetgedrag wat meer in de hand zou willen hebben. En hoop voor je dat het uiteindelijk lukt. Maar wees niet te streng voor jezelf Bergamot.

[kiss] Gab61

p.s. Ik schrijf dit met in de ene hand zo'n volkorenbiscuit met dik pure chocolade erop. :oops:

Offline
Berichten: 788

Babo schreef:
Tegelijkertijd is er iets in mij dat zich weigert 'aan te passen' omdat ik nu eenmaal kanker heb (gehad?). . .

Zo herkenbaar voor mij !
Alsof ik me niet wil laten kennen door de kanker.

Ik was voorheen een snoepkont en ben dat nog steeds. Daar is niets aan veranderd (helaas). Het enige verschil is dat mijn buikje nu veel meer van voren zit (tamoxifenbuikje noemde Maisa dat) en daar baal ik wel van. Ik ben ook de laatste tijd drie kilo aangekomen (ben een stress en emotie-eter :roll: ).
En ja, ik wil beter op mijn voeding letten, maar meer omdat ik mezelf te zwaar vindt en mijn buik te dik. En niet omdat dat nu de kans op terugkeer eventueel minder maakt.

Offline
Berichten: 639

:lol: Allemaal 'klantjes' voor het afvallenhoekje [bigsmile] [bigsmile]

Nee hoor gekheid, maar ook hier veel herkenning.
Tijdens de chemo's (nou ja, wanneer de misselijkheid weer over was) heb ik me gék gesnoept en gegeten.. de meest gekke dingen.. Ben dus ook mega groot geworden.
Halverwege een plan de campagne opgesteld: na de chemo's ga ik écht weer gezond leven (heb altijd gezond gegeten, niet gerookt, weinig gedronken, veel gesport) en snel afvallen zodat ik weer 'ouwe Marjon' word. Mooi niet dus... schijnt dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Ben vaak zo gefrustreerd, maar schijnbaar heb je toch nog even de tijd nodig..Heb er overigens nog steeds wel alle vertrouwen in dan het goed komt!!

afbeelding van Phineke
Berichten: 208

Ik heb dit alles eens doorgelezen en ook het krantenartikel in het Parool. Ik word hier altijd zo moedeloos van :cry: . Ik heb jaren gesport voor dat ik in 2005 de diagnose kreeg. Altijd gezond geleeft, niet gerookt de laatste 20 jaar, en nooit 'n druppel alcohol gedronken. Ik had toen 'n behoorlijk overgewicht en heb dat met het sporten er af gekregen.
Ik denk dat ze me dan toch eens uitmoeten leggen wat gezond leven is.

Nu zit er ruim 10 kilo aan en het moet er weer af. Maar ik zit nu in de chemo dus dat is iets voor 'n later tijdstip. Tja gezond leven. Al die krantenartikelen daar krijg ik altijd het gevoel bij dat het m'n eigen schuld is dat ik kanker heb.
Vroeger veel te dik dus dat zal het wel zijn geweest. Boos word ik erom. :twisted:

Ik let op mijn eten, verse groenten, fruit ja alles wat eigenlijk goed is. En ook af en toe eens iets lekkers. Dat moet toch ook kunnen dacht ik zo. En als de stress nu hoog is ja dan pak ik wel eens 'n choclaatje of 'n koekje.
Na de chemo ga ik maar weer 'n poging doen om het overgewicht weer kwijt te raken, dus dan meld ik me wel weer in 't afvallen hoekje :wink:

Offline
Berichten: 434

Vandaag zei mijn oncoloog nog tegen mij dat het écht niet zo erg is als je af en toe zondigd, maar, overdaad schaad natuurlijk wel.
De kans op andere aandoeningen dan borstkanker is volgens hem vele malen groter...
Dit, zei hij, ondanks dat er wel een groot verband lijkt te bestaan tussen leefmillieu en kanker. Maar meisje, zei hij, drink maar lekker af en toe een wijntje hoor, en af en toe een sigaretje mag bést, als je dan maar wel minimaal 5x per week gezond en gevarieerd eet met veel groenten en fruit! Hij beweerde zelfs dat ook in drinkwater hormoon-gerelateerde ..?... zaten!

Ik bedoel hiermee alleen maar te zeggen (en hij waarschijnlijk ook) dat je vooral bewúst moet zondigen, en daarmee automatisch niet te veel.
En voel je daarna vooral níét schuldig!

Offline
Berichten: 639

Nou Phineke ik zou me dit alles ook maar niet al te veel aantrekken. Er zijn legio oorzaken die zouden kunnen leiden tot borstkanker, maar ik denk niet dat je op één ding de vinger kunt leggen. Zo zijn er ook velen die altijd gerookt hebben en nooit longkanker krijgen... of andersom.

Ikzelf heb altijd heel gezond geleefd. Gezond gegeten, weinig alcohol gedronken, actief leven geleid, zo min mogelijk, veel rusten (heeft mijn verleden wel met zich meegebracht), máár heb wel 2 kinderen op late leeftijd gekregen (37 en 40 jr), waarvan er maar één borstvoeding accepteerde en dit ook 'maar' 3 maanden heeft gekregen ivm werk. Ook heb ik bijna 25 jaar de pil (een zwaardere) geslikt. Schijnt ook niet goed te zijn.
Ben rond mijn zwangerschappen erg zwaar geweest, maar sinds 2 jaar wel weer slank geweest. Ik denk dat een ieder anders reageert; en dat er ook wel meerdere oorzaken te vinden zijn.
Niet bedroefd om worden Phineke...we veranderen er toch niets meer om. Kunnen alleen maar vooruit kijken en próberen zo goed mogelijk te leven.. maar ook een beetje te blijven genieten van het leven (het duurt maar even is het gezegde toch?)

afbeelding van Gerlinde
Offline
Berichten: 2

Ik wou ook even meedelen dat ook ik altijd heel gezond geleefd heb. Nooit gerookt, zeer matig gedronken, veel gesport en jaren een echte gezondheidsfreak was. Sinds de geboorte van mijn dochtertje (3 jaar geleden) kwam er van dat sporten niet veel meer in huis maar ik bleef wel min of meer op mijn gewicht.

Sinds mijn diagnose, zo'n 2 jaar geleden, ben ik ook geen gezondheidsfreak meer. Ik drink meer koffie, snoep meer en eet 1x per week fritten. Er zijn 3 kilo's bij die ik er wel weer wil afkrijgen door minder te snoepen en meer te sporten maar geen overdreven gezonde eetgewoontes meer. Daar heb ik ook totaal geen zin meer in. Ik ben goed bezig en geniet van mijn leven zoals het nu is.
Vorige week stond in de krant dat alle kankers BEHALVE BORSTKANKER gerelateerd zijn aan leefgewoonten en daar ben ik ook van overtuigd. Natuurlijk wil ik ook graag weten wat dan wel de oorzaak is maar ik vrees dat we daar niet direct een antwoord op mogen verwachten.
Persoonlijk denk ik dat borstkanker een hormonen probleem is. Ik nam ook de pil al 15 jaar.

Wat ik wil zeggen is gewoon ---> leef op de manier die jou veel plezier schenkt, niet op de manier die anderen voorschrijven.
Voor mij is de nieuwe definitie van 'gezond leven' nu: gevarieerd eten en drinken (met mate) en vooral genieten! Geen schuldgevoelens meer !

Offline
Berichten: 202

Gerlinde schreef:
Vorige week stond in de krant dat alle kankers BEHALVE BORSTKANKER gerelateerd zijn aan leefgewoonten

meen je dat? In welke krant heeft dit gestaan?

afbeelding van Gerlinde
Offline
Berichten: 2

In het 'Laatste Nieuws' (de Belgische krant).

Vandaag lees ik net in de krant dat een internationale groep van wetenschappers een half miljoen studies tegen het licht hield over het verband tussen voeding, beweging en overgewicht enerzijds en kanker anderzijds. Tijdens het voedings- en gezondheidscongres vandaag en morgen worden de nieuwste inzichten over oorzaken en de preventie van kanker toegelicht.

Nou, ik ben heel benieuwd naar de resultaten hiervan!