Onderzoek naar vrouwelijkheid en de media - Interviews

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Onderzoek naar vrouwelijkheid en de media - Interviews

Beste lezer(s),

Dankzij één van jullie leden ben ik terechtgekomen op dit forum. Graag vraag ik hierbij jullie aandacht voor het volgende:

Voor de studie Media en Cultuur, die ik volg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, ben ik gestart met mijn afstudeerproject. Hier zal ik onderzoek doen naar de wijze waarop vrouwen de huidige vertoning van vrouwelijkheid in tijdschriften ervaren.

Zoals jullie misschien al is opgevallen, ligt hier vaak de nadrukt op uiterlijke aspecten en zijn de afgebeelde vrouwen over het algemeen geen realistische afspiegeling van de modale Nederlandse vrouw. Wel kunnen deze vrouwelijke representaties in tijdschriften fungeren als 'rolmodel' en schetsen zij onbewust een norm wat door het grote publiek als 'normaal' kan worden gezien.

Dit kan echter problemen opleveren, wanneer vrouwen zich in mindere mate kunnen identificeren met de afbeeldingen. Tot op heden is dit voornamelijk onderzocht aan de hand van analyses, waar er vervolgens voorspellingen worden gedaan over mogelijke gevolgen voor jong volwassenen. Naar mijn mening is het persoonlijk vragen naar bepaalde ervaringen veel belangrijker voor het identificeren van een mogelijke impact.

Om dit te realiseren wil ik mij richten op vrouwen die te maken hebben, of hebben gehad, met de gevolgen van borstkanker (of een voorstadium van). Vandaar mijn bericht aan jullie. De relevantie en interesse naar deze specifieke doelgroep is ontstaan doordat mijn moeder drie jaar geleden is behandeld voor borstkanker.

De gevolgen van de behandelingen die zij is ondergaan, zowel fysiek (het verliezen van haar, het aankomen van gewicht en het verwijderen van de borsten) als mentaal, staan sterk in contrast met de hedendaagse verbeelding van vrouwelijkheid in tijdschriften. Dat er in tijdschriften voornamelijk wordt gesproken over het streven naar een 'perfect lichaam', het 'perfecte haar' en of de nadruk wordt gelegd op andere uiterlijke aspecten, kan naar mijn mening anders overkomen wanneer vrouwen direct in aanraking zijn gekomen met borstkanker.

Ik wil daarom graag onderzoeken hoe vrouwen, die te maken hebben, of hebben gehad met borstkanker (of een voorstadium van), kijken naar de wijze waarop vrouwelijkheid aan bod komt in tijdschriften. Hiervoor ben ik op zoek naar vrouwelijke respondenten tussen de 18 en de 65 jaar, die ik zou mogen interviewen. De interviews zullen plaatsvinden tussen 30 maart en 30 april.

Graag vraag ik hiervoor jullie hulp,

Bij interesse kun je contact met mij opnemen via:
Email:

Telefoon: 0653974686

Dit bericht is geplaatst met toestemming van het Stichtingsbestuur

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Beste Germaine,
een vraagje: welke tijdschriften heb je precies voor ogen?
Marlies

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hoi Marlies,

Bedankt voor je reactie!
Het onderzoek richt zich op vrouwenbladen. Hier zullen met name de algemene vrouwenbladen worden behandeld, die een groot publiek bereiken. Denk hierbij aan de Linda, Elle, de Libelle etc. Het gaat dus niet zozeer in op één specifiek blad, maar er wordt meer gekeken hoe bepaalde representaties in tijdschriften (mbt vrouwelijkheid) nou eigenlijk overkomen bij de lezer. Tijdens het interview wordt er dan ook door tijdschriften heen gebladerd, waar vervolgens dieper op in wordt gegaan.

Mocht je nog vragen hebben, schroom niet ze te stellen!

Groetjes Germaine

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Hej Germaine,
duidelijk antwoord, bedankt. Nu heb ik nog een vraagje: gaat het alleen om artikelen of ook om advertenties en evt. advertorials en bijv. ingezonden brieven?

Marlies, naadje-van-de-kous type

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hoi Marlies,

Het gaat om alle representaties die er in tijdschriften te vinden zijn. Dit houdt in dat er zowel tekstuele als visuele representaties aan bod komen. Dus ook advertenties en ingezonden brieven.

Ook is het aan jullie om aan te geven welke tijdschriften er worden besproken. Ik zal daarom voorafgaand aan het interview een aantal tijdschriften voorleggen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een tijdschrift te kiezen die de respondent op dat moment thuis heeft liggen (en ook voldoet aan het criterium 'algemeen vrouwenblad').

Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik het graag!

Groetjes Germaine