Praten over seksualiteit bij kanker, ja of nee?! - Enquete

6 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Onderzoek_intimiteit
Offline
Berichten: 2
Praten over seksualiteit bij kanker, ja of nee?! - Enquete

De diagnose kanker zet je wereld op z’n kop. Niets is meer vanzelfsprekend. Door de gevolgen van de behandeling tegen kanker kunt u liefde, aanraking en seksualiteit anders beleven tijdens, maar ook na je ziekte.

Wij, 3 studenten HBO-Verpleegkunde van de Hogeschool Rotterdam, voeren in opdracht van Stichting OOK een onderzoek uit naar de behoefte van vrouwen die borstkanker hebben (gehad) aan informatie en ondersteuning op het gebied van intimiteit en seksualiteit.

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen met borstkanker van mening zijn dat er te weinig aandacht wordt besteed aan informatie over eventuele veranderingen die kunnen optreden op gebied van intimiteit en seksualiteit.
Bent u tussen de 30 en 50 jaar en wilt u bijdragen aan het beter afstemmen van deze informatie en ondersteuning? Dan willen wij u vriendelijk vragen de enquête in te vullen.

De enquête bestaat uit 10 meerkeuze vragen, het invullen duurt 5 minuten en is strikt anoniem. De gegevens worden vertrouwelijk en enkel ten behoeve van dit onderzoek verwerkt.

Alvast hartelijk dank voor uw tijd!
Joni Zee, Emilie den Bieman en Roos Los in opdracht van Stichting OOK

Klik hier om naar de enquête te gaan: https://www.enquetesmaken.nl/s/540c414

Dit bericht is geplaatst met toestemming van het Stichtingsbestuur

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Waarom is het tussen 30 en 50 jaar? Hebben mensen van 60 geen behoefte meer aan intimiteit of zo?

afbeelding van Onderzoek_intimiteit
Offline
Berichten: 2

Beste Dinie_u,

Dat is een goede vraag. Wij hebben zelf lang nagedacht over een doelgroep voor dit onderzoek.
Wij zijn echter bezig met het maken van vergelijkingen tussen verschillende doelgroepen.
In de enquete wordt gevraagd naar de Nationaliteit. Het doel van het onderzoek is achterhalen of er verschil is in behoefte aan informatie en ondersteuning tussen vrouwen van Westerse culturen en niet-Westerse culturen.
Op ditzelfde moment staat de enquete ook uit bij stichting Mammarosa, die zich richt op het geven van voorlichting aan Allochtone vrouwen met borstkanker.
Om het onderzoek niet te breed te maken, hebben wij een keuze moeten maken in leeftijdscategorie. Dit is de leeftijdscategorie van 30-50 jaar geworden, omdat wij in deze categorie meer dames van andere nationaliteiten hopen te bereiken.

Wij hopen zo uw vraag te hebben beantwoord,

Fijne zondag en een vriendelijke groet.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik blijf vinden dat men erg koud en kil om gaat met de gevoelens van mensen. Je plempt deze enquete op een borstkankerforum. We hebben het hier over mensen van vlees en bloed. Mensen die al heel veel hebben meegemaakt. Niet over tafels en stoelen............

Komt het wel eens in deze onderzoekers op dat je hiermee (leeftijd tot 50 jaar) mensen zou kunnen kwetsen?

Offline
Berichten: 526

Er loopt vanuit het AVL ook al een studie naar sexualiteit en borstkanker, de Kiss studie, wat is het verschil?

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Dinie-U,
ik krijg ook erg vaak een kromme-tenen gevoel bij dit soort enquetes op een lotgenotenforum. Het helpt wel enigszins dat het bericht met toestemming van de stichting is geplaatst. Maar toch vind ik dat dergelijke 'onderzoekers' (veelal niet echt wetenschappelijk geschoold) te veel uitgaan van hun eigen gezichtspunt, hun eigen doel, hun eigen opleiding en afronding daarvan.
Vroeger (ja, ja, ik ben ook bijna 60) moest je de deur uit om mensen uit je doelgroep te zoeken en face to face te interviewen, die interviews uitwerken en dan ook nog een mooie scriptie ervan bakken. Dan heb je volgens mij veel meer het idee met wie je te maken hebt en wat de mensen hebben doorgemaakt. Ook dat iedereen totaal anders kan zijn.

Nu google je een beetje tot je een patientenforum of lotgenotenforum hebt gevonden. Stuurt een mailtje (te vaak naar mijn zin met een slechte onderbouwing van het onderzoek: waarom waartoe voor wie en hoe?) en leunt dan achterover tot de antwoorden binnenstromen.

Ik snap dat de tijden zijn veranderd en ik snap ook heel goed dat eenieder die hier een enquete neerzet dat met de allerbeste bedoelingen doet, maar soms krijg ik het gevoel dat er te gemakkelijk over de mensen die het betreft heen gewalst wordt.