Hartfalen

Aan de intensieve behandelingen tegen borstkanker kun je klachten overhouden. Klachten kunnen zowel tijdens als na je behandeling ontstaan. Soms treden ze pas jaren na afloop van je behandeling op. Deze klachten worden late gevolgen genoemd. Late gevolgen kunnen je belemmeren in je dagelijks functioneren. Hartfalen is een van de mogelijke late gevolgen van de behandeling tegen borstkanker.

OverLeven met borstkanker - Pink Ribbon - hartschade

Deze video is onderdeel van de Pink Ribbon campagne 2016. Anabel heeft een slecht functionerend hart door de behandeling van borstkanker. Lees hier haar blog

De behandeling tegen borstkanker kan het hart van de patiënt beschadigen. Radiotherapie kan een schadelijk effect hebben op het hart, met name op de hartkleppen en kransslagaders. Ook bepaalde soorten chemotherapie kunnen de hartspier beschadigen. Dit geldt vooral voor de middelen adriamycine en epirubicine, ook wel anthracyclines genoemd. Ook trastuzumab, een medicijn dat wordt gebruikt bij gerichte therapie tegen borstkanker (immunotherapie), kan het hart beschadigen.

Door beschadiging van de hartkleppen, de kransslagaders en/of de hartspier zelf, kan het hart moeite hebben om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Hierdoor kunnen weefsels en organen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit leidt vaak tot vermoeidheid en kortademigheid bij inspanning. Bij patiënten met hartfalen is dat het geval: er treden allerlei lichamelijke gevolgen op omdat het hart niet meer goed kan pompen. Hartfalen kan ontstaan tijdens de borstkankerbehandeling, maar ook een jaar tot jaren (meer dan tien jaar) erna. Hartfalen is meestal een chronische aandoening en kan, afhankelijk van de ersnt, een grote invloed hebben op je gezondheid en kwaliteit van leven.

De ernst van hartfalen wordt in 4 klassen ingedeeld. Dit is de indeling van de New York Heart Association (NYHA):

  • Klasse 1: geen klachten
  • Klasse 2: klachten bij forse inspanning
  • Klasse 3: klachten bij matige inspanning
  • Klasse 4: klachten in rust of bij lichte inspanning

Bij hartfalen klasse 1 of 2 heb je niet altijd door dat het hart niet goed meer kan pompen. Bij hartfalen klasse 3 of 4 merk je al klachten bij dagelijkse inspanningen als stofzuigen en traplopen.

Wat is hartfalen?