Behandeling borstkanker moet beter

vrijdag, 24 mei 2019

Pathologen krijgen voorafgaand aan de behandeling de tumor te zien, maar daarna niet meer. Dit moet anders, vindt patholoog Jelle Wesseling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is gespecialiseerd in borstkanker en doet onderzoek naar kenmerken van (voorstadia van) borstkanker die het effect van behandeling kunnen voorspellen. Met deze kennis kunnen patiënten zo effectief en doelgericht mogelijk behandeld worden.

“Ik kan het niet uitstaan dat we ondanks al onze kennis niet beter kunnen voorspellen of een kankerbehandeling effectief zal zijn” - Wesseling

Jaarlijks krijgen ruim 2.500 vrouwen de diagnose DCIS. Bij ongeveer een kwart van deze patiënten ontstaat borstkanker. Helaas kan nog niet voorspeld worden bij wie dat is. Daarom worden al deze vrouwen geopereerd en bestraald, terwijl de meerderheid nooit borstkanker zal krijgen. Maar ook vrouwen die borstkanker hebben, worden behandeld terwijl ze het misschien ook zonder behandeling hadden overleefd. Daarnaast kunnen door deze behandelingen blijvende bijwerkingen ontstaan. Door meer te begrijpen van de eigenschappen van de tumor, kan overbehandeling hopelijk voorkomen worden.

In de Volkskrant lees je een interview met Jelle Wesseling over de behandeling van borstkanker.

Oratie

Wesseling is benoemd tot hoogleraar Pathologie bij de faculteit Geneeskunde in Leiden. Vanmiddag houdt hij zijn oratie 'Borstkanker: minder is meer'. Hierbij legt hij uit dat pathologen veel beter moeten uitzoeken hoe kankercellen zich gedragen en waar hun zwakke plekken zitten.