BVN brengt ‘samen beslissen’ onder de aandacht op Canadees congres

zondag, 7 juli 2019

In het Canadese Quebec start vandaag een internationaal congres over samen beslissen. Tijdens deze driedaagse conferentie worden onder meer onderzoeksresultaten besproken die patiënten en zorgverleners moeten helpen om samen te beslissen over behandelingen. Namens Borstkankervereniging Nederland (BVN) vertelt vrijwilliger Jannie Oskam op het congres over de meerwaarde van het samenwerken met patiënten en patiëntenorganisaties.

 

“Patiënten weten dingen die professionals niet weten, bijvoorbeeld hoe groot de impact van de behandeling van kanker op een leven nu écht is. Ook hebben ze andere vragen. Zoals: Wat is het effect van de behandeling op mijn dagelijks leven, hoe zit het met de effecten op mijn werk, sociaal leven en seksualiteit?”, aldus Jannie Oskam, die als patiënt betrokken is bij het project Implementatie time-out en gedeelde besluitvorming bij borstkanker. In Canada laat ze zien wat het oplevert om patiënten en patiëntenorganisaties te betrekken bij de implementatie van samen beslissen. En hoe patiëntervaring is ‘vertaald’ naar concrete handvatten zoals een zakkaartje voor zorgverleners met de vier stappen van samen beslissen.

Om tot een keuze te komen voor een behandeling die het beste past bij wat belangrijk is in iemands leven, is tijd nodig. Nog té vaak vinden het geven van veel informatie over de ziekte, de behandelmogelijkheden én het nemen van de beslissing plaats in één gesprek. In het Time-out project, waarin BVN nauw samenwerkt met de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), is nagedacht over hoe dat anders kan. Zo wordt gekeken naar manieren waarop er - bijvoorbeeld via extra (time-out) gesprekken - meer ruimte ontstaat voor het verwerken van emoties en informatie vóór een keuze wordt gemaakt. “Elke beslissing over de behandeling van borstkanker heeft consequenties voor het dagelijkse leven, nu en in de toekomst”, aldus Jannie. “De beste keuze hangt af van wat belangrijk is in je leven. Een arts zou moeten zeggen: ‘Vertel me, waar ben je bang voor? Waar kijk je naar uit? Hoe ziet jouw dag eruit?”

Patiënten vinden het soms moeilijk om een andere keuze te maken dan het advies van de arts. Jannie: “Daarom moet het resultaat van de bespreking tussen zorgverleners geen advies zijn. Het is belangrijk dat er opties worden geboden: Bespreek welke behandelingen mogelijk zijn en wat voor jou de beste optie is. Kies samen, dát is mijn boodschap. Bespreek met je arts wat je belangrijk vindt, waar je behoefte aan hebt en ga samen na welke behandeling hierbij past. Daarna kun je zelf een keuze maken of je arts vragen om dat voor je te doen. Zo kom je samen tot de beslissing die bij jou past.”

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over samen beslissen? Bekijk de patiëntfolder Samen beslissen en kom erachter wat jou kan helpen om gesprekken voor te bereiden die gaan over het kiezen van een behandeling.

Bekijk hieronder de presentatie van Jannie die op het congres is uitgezonden.

Presentatie Jannie ISDM congres