Campagne van VWS over BIA-ALCL voor vrouwen met een borstimplantaat

maandag, 4 november 2019

Misschien ben je het al tegengekomen in Libelle, Margriet, Vrouw, Viva en Flair; de campagne van het ministerie van VWS over borstimplantaten. Komende tijd verschijnen in nog veel meer vrouwenbladen artikelen over ALCL bij vrouwen met een borstimplantaat. De campagne is bedoeld om hen te wijzen op symptomen die op deze zeldzame vorm van lymfeklierkanker kunnen wijzen.

De artikelen zijn bedoeld voor alle vrouwen met borstimplantaten en in het bijzonder voor vrouwen met Biocell borstimplantaten van de firma Allergan (type: Natrelle, Inspira of McGhan). Inmiddels is gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstimplantaten ALCL vaker voorkomt dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. Als ALCL ontstaat bij iemand met een borstimplantaat heet dit borstimplantaatgerelateerde ALCL. In het kort heet dit BIA-ALCL. Het kan zich ontwikkelen in het lichaamsvocht en/of het kapsel rondom de borstprothese. Het is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die goed te herkennen en behandelen is. Ongeveer 70 procent van de Nederlandse vrouwen met ALCL had Allergan Biocell implantaten. Sinds het najaar 2018 wordt dit type borstimplantaten niet meer gebruikt.

Omdat BIA-ALCL weinig voorkomt, ziet de overheid geen aanleiding om drastische maatregelen te nemen. Wél is het erg belangrijk dat vrouwen die een borstimplantaat hebben, goed letten op symptomen die kunnen wijzen op BIA-ALCL. Bij tijdige diagnose is de ziekte goed te behandelen met volledige genezing.

Wat kan wijzen op ALCL?

BIA-ALCL komt het meeste voor bij vrouwen met een Biocell implantaat van Allergan. Het gaat hierbij om de types Natrelle, Inspira en McGhan. Deze ziekte kan overigens ook optreden bij andere soorten en merken borstimplantaten. Daarom is het verstandig dat alle vrouwen met een borstimplantaat de volgende signalen in de gaten houden:

  • De borst met de prothese zwelt op.
  • Er is een al dan niet pijnlijke knobbel zichtbaar of voelbaar in de borst met het implantaat.

Maak meteen een afspraak met je huisarts, plastisch chirurg of oncologisch chirurg als één van deze verschijnselen zich bij jou voordoet. Omdat ALCL heel zeldzaam is, zijn huisartsen er niet altijd op bedacht. Onder plastisch chirurgen is veel aandacht voor dit onderwerp. Je mag verwachten dat jouw plastisch chirurg goed op de hoogte is.

Hoe weet je of je een Allergan Biocell implantaat hebt?

Meestal krijgen vrouwen na een borstreconstructie of borstvergroting een kaartje met gegevens over het implantaat dat is gebruikt. Heb je dit kaartje niet of niet meer? Neem dan contact op met je plastisch chirurg of de kliniek waar je bent geopereerd.

Wil je meer weten of heb je vragen?

Op de website van het RIVM staat veel informatie over borstimplantaten. Daarnaast is het mogelijk om contact te zoeken met het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten

Wij schreven eerder een artikel over BIA-ALCL, in samenwerking met professionals. Naar dit artikel wordt ook verwezen in de campagne van VWS.