Geen verbod op ruwe borstimplantaten

vrijdag, 17 mei 2019

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg ziet af van een verbod op borstimplantaten met een ruw oppervlak. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er te weinig bewijs is voor een verband tussen deze implantaten en een verhoogd risico op ALCL; een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

Frankrijk verbood begin april het gebruik van borstimplantaten met een ruw oppervlak (macrogetextureerd). Daarop stelde Bruins een onderzoek in en vroeg de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) tijdelijk te stoppen met het gebruik van implantaten met een ruw oppervlak. Eerst moest het RIVM meer onderzoek doen. Dat is inmiddels gebeurd. De conclusie hiervan is dat bij één specifiek implantaat een verhoogd risico op ALCL aannemelijk lijkt. Het gaat hierbij om Allergan (type Biocell). Het keurmerk van dit implantaat is eind vorig jaar niet verlengd en wordt daardoor al niet meer gebruikt. Volgens de minister zal de NVPC de naar schatting ruim 60.000 vrouwen met Allergan-Biocell implantaten op korte termijn actief benaderen, voor een medische check.

Wat betreft de overige implantaten is er volgens het RIVM onvoldoende bewijs dat er een verband is tussen deze implantaten en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Deze worden dus niet verboden. Wel komen er strengere regels voor het gebruik van implantaten bij borstreconstructies en borstvergrotingen. Opereren mag pas als patiënt én arts een overeenkomst hebben getekend over de risico’s. Hierdoor staat vast dat een patiënt informatie heeft gekregen over welke risico’s borstimplantaten hebben en welke alternatieven er zijn.

Daarnaast komt er meer aandacht voor nazorg, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Vooral voor vrouwen met borstimplantaten met een ruw oppervlak. Als zij zich zorgen maken of vragen hebben, kunnen zij zich melden bij hun huisarts en na verwijzing bij hun plastisch chirurg of een andere (relevante) medisch specialist. Dit bezoek aan de huisarts en zo’n medisch specialist, na verwijzing door de huisarts, is verzekerde zorg. Als blijkt dat er sprake is van een medische noodzaak voor verwijdering van de borstprothese, wordt die verwijdering uit de basisverzekering vergoed. Let wel: het bezoek aan een plastisch chirurg of andere medisch specialist gaat ten koste van het eigen risico.

De rol van BVN

Het staat buiten kijf dat wij willen dat borstimplantaten honderd procent veilig en goed gecontroleerd zijn, dat mensen eerlijke en duidelijke informatie over de veiligheid van siliconen krijgen en dat er een goede follow up en registratie zijn na plaatsing. Deze boodschap hebben wij ook aan de minister en de Tweede Kamer overgebracht. Daarnaast hebben wij nadrukkelijk de positie van vrouwen met borstkanker en erfelijke aanleg voor borstkanker onder de aandacht van de minister gebracht. Onder de vrouwen met een borstimplantaat zijn zij een aparte groep. Zij hebben soms geen keuze of zij wel of geen implantaat willen, het is voor hen een onmisbaar medisch hulpmiddel. Lang niet iedereen is geschikt voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Bovendien is dat een grote operatie met risico op complicaties. Vrouwen met een BRCA-mutatie en daardoor erfelijke aanleg voor borstkanker, hebben een risico van 60 tot 80 procent op borstkanker. Dit is vele malen hoger dan het risico van 0,014 procent op ALCL bij een borstimplantaat. Wij begrijpen hun keuze voor een implantaat en vinden het ook belangrijk dat zij keuzevrijheid hebben. Zeker nu uit het rapport van het RIVM blijkt dat het risico op ALCL erg klein is. Wij hebben de minister gevraagd een besluit te nemen dat zo goed mogelijk past bij alle vrouwen met een borstimplantaat.

Ons advies aan jou

Dit zijn de symptomen van ALCL:

  • De borst met de prothese zwelt op.
  • Knobbel in de borst met prothese

Maak meteen een afspraak met je huisarts, plastisch chirurg of oncologisch chirurg als één van deze verschijnselen zich bij je voordoet. Omdat BIA-ALCL heel zeldzaam is, zijn huisartsen er niet altijd op bedacht. Onder plastisch chirurgen is veel aandacht voor dit onderwerp. Je mag verwachten dat jouw plastisch chirurg goed op de hoogte is.

Op de website van het RIVM staat veel informatie over borstimplantaten. Ook zal BVN je blijven informeren. Daarnaast is het mogelijk om contact te zoeken met het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.

Vragen en antwoorden

Heb je naar aanleiding van dit bericht zorgen en vragen? Dan kun je terecht bij het serviceteam van BVN. Stel hier je vraag aan het serviceteam

BVN publiceerde ruim een jaar geleden al een artikel over siliconen borstimplantaten en het verhoogde risico op ALCL. Hierin lees je meer over de signalen en behandelmogelijkheden.

BVN heeft een document opgesteld met vragen en antwoorden over siliconen borstimplantaten waar je meer informatie kunt vinden.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft ook een document met vragen en antwoorden gemaakt.

Wil je meer weten over ervaringen met siliconen borstimplantaten? Begin januari 2019 vroegen wij aan ons B-force panel naar hun ervaringen