Protonentherapie voor borstkanker gestart in Groningen

donderdag, 21 februari 2019

Zorginstituut Nederland heeft het landelijk indicatieprotocol protonentherapie borstkanker vastgesteld. Dit betekent dat patiënten met borstkanker die daarvoor in aanmerking komen, kunnen worden doorverwezen voor een behandeling met protonentherapie. Het UMCG is het eerste centrum dat deze behandeling aanbiedt.

Tot voor kort was in Nederland voor borstkankerpatiënten radiotherapie met fotonen de enige bestralingsmogelijkheid. Het nu vastgestelde indicatieprotocol geeft precies aan op basis van welke criteria een patiënt met borstkanker in aanmerking komt voor bestraling met protonen. Dit is met name als de stralingsdosis op het hart met fotonen hoog is. Hierdoor is er een verhoogd risico om gedurende het leven complicaties aan het hart te krijgen. Met protonen is het in die gevallen vrijwel altijd mogelijk om de dosis in het hart aanzienlijk te verminderen, waardoor deze complicaties voorkomen kunnen worden. Overigens is bij de meeste patiënten die met fotonen worden bestraald de dosis in het hart al zeer laag en heeft bestraling met protonen geen meerwaarde.

Sinds de opening in juni 2018 zijn er in het Protonentherapiecentrum van het UMCG in Groningen iets meer dan 130 patiënten met andere aandoeningen dan borstkanker behandeld met protonentherapie. Er zijn ook protonentherapiecentra in Delft en Maastricht, maar het UMCG is het eerste centrum dat dit aan borstkankerpatiënten aanbiedt. Overleg met je eigen radiotherapeut of je hiervoor in aanmerking komt.

Wil je meer informatie over protonentherapie? Lees hier wat het is en hoe het werkt of lees meer over de werkwijze in de protonencentra.

Bekijk hier het nieuwsbericht van UMCG