Roze lintje blijft

woensdag, 13 februari 2019

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vroegen ziekenhuizen op 24 januari te stoppen met onze Monitor Borstkankerzorg en het bijbehorende roze lintje. Dit maakte veel los, óók bij ons als Borstkankervereniging Nederland. Eén ding is zeker: de Monitor Borstkankerzorg en het roze lintje blijven bestaan.

“Deze monitor heeft mij enorm geholpen bij mijn keuzes.” “Ongelooflijk!” “Dat kan toch niet zomaar?” De reacties van onze achterban op het bericht van de NVZ en NFU, waren overweldigend, hartverwarmend en steunend. Bij BVN hebben we ondertussen niet stil gezeten. We hebben contact gehad met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten Organisaties (NFK) en de Patiëntenfederatie Nederland. Samen met deze organisaties hebben wij een brief gestuurd naar de raden van bestuur van alle ziekenhuizen. Hierin legden wij uit hoe het écht zit met het lintje; dat het dokters geen extra tijd kost, dat er patiëntenervaringen (PREM) in mee worden genomen en hoe belangrijk het hierdoor voor patiënten is. Ook vroegen wij de besturen transparant te blijven en kennis te blijven delen, zodat patiënten een ziekenhuis en behandeling kunnen kiezen die bij hen past. Wij hopen dat zij inzien dat het belangrijk is dat patiënten eerlijke informatie krijgen. Precies wat de Monitor Borstkankerzorg biedt.

Naast dit alles hebben we natuurlijk ook initiatief genomen voor een afspraak met de NVZ en NFU. We willen graag met hen in gesprek over hun onverwachte besluit. Wat wij hen in elk geval duidelijk zullen maken, is dat de Monitor Borstkankerzorg en het bijbehorende lintje blijven bestaan. Gegevens van ziekenhuizen zijn openbaar, waardoor informatie over de ziekenhuizen die stoppen in de Monitor borstkankerzorg zal blijven staan. Alleen een stuk summierder en zonder de zo belangrijke ervaringen van borstkankerpatiënten met het ziekenhuis en de zorgverleners.
 
Ook op dit onderwerp blijft BVN jouw belangen behartigen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jij de beste zorg krijgt, die optimaal aansluit bij jou.