Snel duidelijkheid over BRCA-mutatie met nieuwe test

dinsdag, 14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Hierdoor kunnen patiënten sneller profiteren van nieuwe medicijnen en is er snel duidelijkheid of er aanleg voor kanker in de familie zit. De test is ontwikkeld door onderzoekers van het Radboudumc. Ziekenhuizen in Oost-Nederland maken er al gebruik van.

Naar schatting heeft 10 tot 20 procent van de vrouwen met eierstokkanker een mutatie in een BRCA-gen. Deze mutatie geeft een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Dragers van zo’n BRCA mutatie kunnen baat hebben bij een speciale behandeling (PARPi) die eierstokkanker bestrijdt.

Door de nieuwe test kunnen meer patiënten op tijd profiteren van de PARPi-behandeling en wordt bij meer patiënten een erfelijke aanleg gevonden. Dit levert informatie op over het risico en de preventie van borst- en eierstokkanker bij familieleden. Deze nieuwe aanpak is inmiddels standaard praktijk in de deelnemende ziekenhuizen. De onderzoekers van Radboudumc zijn nu bezig om deze aanpak in heel Nederland ingevoerd te krijgen, zodat patiënten overal kunnen rekenen op dezelfde zorg.

 

Hier lees je meer over de nieuwe DNA-test.