Vandaag in de media: gebruik het bevolkingsonderzoek om erfelijke aanleg voor kanker op te sporen

woensdag, 6 maart 2019

‘Spoor mensen met erfelijke aanleg voor borstkanker op via het bevolkingsonderzoek borstkanker en met erfelijke aanleg voor darmkanker via het bevolkingsonderzoek naar darmkanker,’ vindt hoogleraar erfelijke kanker Nicoline Hoogerbrugge van het Nijmeegse Radboudumc. Borstkankervereniging Nederland ondersteunt de lobby van Hoogerbrugge; Het is van groot belang dat elke gelegenheid om erfelijke aanleg voor kanker op te sporen, wordt aangegrepen. Het bevolkingsonderzoek is daar heel geschikt voor.

Naar schatting hebben 1 op 200 mensen een BRCA-mutatie waardoor ze erfelijke aanleg hebben voor borstkanker. Lang niet iedereen weet dat hij of zij drager is van een BRCA-mutatie, waardoor er een sterk verhoogd risico is op het krijgen van borst- en eierstokkanker, maar ook op alvleesklier- en prostaatkanker. Daarnaast geven mutaties als CHEK2 en de zeldzamere CDH1, PALB2 en PTEN een verhoogd risico op borstkanker.

Door mensen bij het bevolkingsonderzoek borstkanker een eenvoudige vragenlijst voor te leggen over de aanwezigheid van kanker in hun familie, kunnen volgens Nicoline Hoogerbrugge jaarlijks 160 tot 300 families met  een sterk verhoogd risico op erfelijke borstkanker worden opgespoord. In het geval van een erfelijke BRCA-mutatie, kunnen mensen ervoor kiezen om zich jaarlijks te laten controleren of zich preventief te laten opereren aan borsten en eierstokken. Hierdoor kan kanker vroeg worden ontdekt of zelfs worden voorkomen.

Vanavond besteedt het televisieprogramma EditieNL aandacht aan dit onderwerp. In deze uitzending komt ook directeur Borstkankervereniging Nederland Hans van Laarhoven aan het woord.

EditieNL/18.15 uur/RTL4

Wil je meer weten over erfelijke aanleg voor borstkanker? Ga dan naar de website van Oncogen.

Heb je de uitzending gemist? Bekijk hier het fragment terug >