Moties Tweede Kamer rond toezicht op medische implantaten

woensdag, 27 maart 2019

De Tweede Kamer stemde gisteren over een aantal moties rond het toezicht op medische implantaten, waaronder borstimplantaten. Deze moties werden op 21 maart 2019 ingediend.

De belangrijkste uitkomsten van de stemming in de Tweede Kamer zijn:

Nederland zal het voortouw nemen in het uitwerken van het onderdeel ‘klinisch onderzoek naar medische implantaten’. Dit valt onder de nieuwe wetgeving die in 2020 ingaat bij de keuring van medische implantaten. In die wetgeving is benoemd dat er (meer) klinisch onderzoek moet komen, maar dit is nog niet duidelijk omschreven. Dat zal nu dus worden opgepakt door de Nederlandse overheid. BVN is blij met deze uitkomst.

Er komt geen algemeen verbod op siliconen borstimplantaten. BVN is blij met deze uitkomst, omdat borstimplantaten voor veel vrouwen met borstkanker een goed hulpmiddel zijn.

Vrouwen die geen klachten hebben van hun siliconen implantaten, maar er zorgen over hebben en ze liever willen laten verwijderen, krijgen dit niet vergoed door de zorgverzekering. BVN heeft wel bereikt dat de verwijdering van borstimplantaten vergoed wordt bij medische noodzaak, zoals het ASIA syndroom en ALCL. Het protocol hiervoor wordt verder uitgewerkt.

Heb jij siliconen borstimplantaten en ben je daar bezorgd over? Dan verwijzen wij je naar de informatie op onze website, je eigen plastisch chirurg of een second opinion op het siliconen spreekuur van het VU medisch centrum.

Vragen en antwoorden

Mocht je naar aanleiding van deze berichten je zorgen maken en vragen hebben, dan kun je terecht bij het serviceteam van BVN. Stel hier je vraag aan het serviceteam

BVN publiceerde ruim een jaar geleden al een artikel over siliconen borstimplantaten en het verhoogde risico op ALCL. Hierin lees je meer over de signalen en behandelmogelijkheden.

BVN heeft een document opgesteld met vragen en antwoorden over siliconen borstimplantaten waar je meer informatie kunt vinden.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft ook een document met vragen en antwoorden gemaakt.

Wil je meer weten over ervaringen met siliconen borstimplantaten? Begin januari 2019 vroegen wij aan ons B-force panel naar hun ervaringen

Bekijk de reactie van IGJ, RIVM, Zorginstituut en ministerie VWS op de uitzending van het televisieprogramma Radar (AVRO-TROS) over de gevaren van borstimplantaten.