Persoonlijk verhaal van Glimke

5. Doe mij maar een hernia

juni 2018 (ja, ik weet het, ik loop een beetje achter).

Sporten lukt niet. Lang staan of zitten ook niet meer. Op slechte dagen straalt de pijn uit van mijn rug naar mijn linkerbeen. Het begon na een fanatieke avond in de boulderhal, dus ik denk aan een verrekte spier. Daarna aan een hernia. Hoe ik, fitte dertiger, aan een hernia kom, weet ik niet. Mijn eigen huisarts is op vakantie. Na een belletje met zijn collega, zegt de huisarts-in-opleiding dat ik niet aan alle klachten voldoe. Toch denkt hij aan een hernia. Ik krijg een verwijzing naar de fysiotherapeut twee verdiepingen hoger. Mijn ziektegeschiedenis met borstkanker benoem ik niet. Dat staat in mijn dossier. Als het echt belangrijk was, had hij het wel gezegd, toch?

“Een hernia, wat naar”, zegt een collega.
"Tja, ik ben al lang blij dat het geen kanker is", antwoord ik oprecht, terwijl ik een nieuwe positie zoek in mijn stoel. Hernia’s; daar zijn oefeningen voor. Fysiotrajecten, pijnstillers, desnoods een operatie. Van collega’s kende ik wel de lijdensweg van een hardnekkige rughernia, maar hopelijk was ik er op tijd bij om dat te voorkomen.

Een paar weken later sta ik per ongeluk bij de radiotherapeut. Door een administratief foutje krijg ik mijn jaarlijks controle al na een half jaar na de laatste check. Hoe het gaat, vraagt de radiotherapeut. Goed, zeg ik. Mijn haar is helemaal terug. Het zwarte gat van vermoeidheid en verdriet uit de wintermaanden is aan het overwaaien. Ik werk weer 100% in een nieuwe, leuke functie. De arm waaraan ik ben geopereerd is nog wel wat stijf en ik moet meer gaan sporten, maar de littekens zijn mooi genezen. Goed, dus.
O ja, behalve dan die onderrug. Die doet pijn. Veel pijn. Volgens de huisarts is het een hernia, ik loop bij de fysio.

In het hoofd van mijn radiothepareut zie ik een rood vlaggetje wind vangen. Hetzelfde vlaggetje wappert bij mij al weken, verborgen achter duinen van ontkenning, nog even aanzien en tralalalalalala-ik-hoor-je-niet.
De arts bekijkt mijn litteken, voelt aan mijn rug, luistert naar mijn longen. Ik moet op mijn tenen gaan staan en dan op mijn hielen landen. Het doet me geen extra pijn. Over de uitslag van de echo en het mammogram word ik volgende week gebeld.
Een paar dagen later gaat de telefoon. Een dag later lig in in de PET-scanner. Ik heb geen hernia. De borstkanker is terug. Dit keer in mijn botten.

 

Offline
Berichten: 491

Jee wat een mokerslag zal dat geweest zijn.... En wat kun je er prettig over schrijven. Heel invoelbaar. Hoe gaat het momenteel met je? 

Offline
Berichten: 338

Potverdorie Glimke! En dat met een goede prognose! 

Ik ben ook benieuwd hoe het nu met je gaat! 

Offline
Berichten: 73

Lieve Glimke, wat een rot nieuws. Ik weet dat je dit niet wilt horen. Ik wens je veel sterkte

afbeelding van Jeazy
Offline
Berichten: 0

Jeetje hoe is het mogelijk.. idd zo te lezen met een goede prognose?? Ben je ook aan de hormoontherapie  gegaan?  Veel sterkte! 

Offline
Berichten: 20

Ik weet niet of mijn artsen zouden spreken over een goede prognose, maar het blijkt allemaal inderdaad wat minder een 'standaardgevalletje' dan aanvankelijk werd gedacht. Inmiddels een jaar en 3 medicijnen verder. Het slaat allemaal niet zo aan. Net begonnen met paclitaxel, dus mijn pruik mag binnenkort weer uit de kast.

@Jeazy: ik heb na de behandelingen voor de initiele borstkanker geen anti-hormoontherapie gehad (werd wel aangeboden/geadviseerd, maar ik heb bedankt). Sinds de uitzaaiingen zijn ontdekt, heb ik wel anti-hormoontherapie.

Offline
Berichten: 338

Hoi Glimke, 

Waarschijnlijk heb ik het niet goed uitgelegd mbt je goede prognose. Ik heb elders in je verhaal terug gelezen dat je destijds een goede prognose had. En nu dus toch uitzaaiingen. Zo bedoelde ik het. 

Ik wou het toch even toelichten zodat je het niet verkeerd zou begrijpen. Dat zou ik niet willen :) 

Offline
Berichten: 20

Geen probleem Mora, ik begreep wat je bedoelde :)

Offline
Berichten: 338

Gelukkig Glimke, ik wou je niet kwetsen namelijk. Dat zou ik echt vreselijk vinden!