Persoonlijk verhaal van Fiep

Alsof er niets gebeurd is
 
 
Dat was het gevoel wat ik op 1 januari 2016 bij momenten had. Het oude jaar is hier  flink uitgeknald en vervolgens stond ik  "fris" aan de start voor het nieuwe jaar. Een nieuwe, lege bladzijde of de bekende schone lei. Het is maar hoe je het noemt. Ik moet zeggen dat het een erg prettig gevoel was, vooral het even weg zijn van de angst was fijn.
 
Maar de realiteit is anders, het horen dat je borstkanker hebt en alles wat daarbij komt is een hele gebeurtenis en dat is met een half jaar niet voorbij. Met mij gaat het goed. Inmiddels ligt de laatste chemo ruim vier weken achter me.
De eerste twee weken  leefde ik op een soort van roze wolk, ik dacht dat ik de hele wereld aankon en daar gedroeg ik me ook naar. Vervolgens ben ik daar van afgeduveld en maakte de roze wolk plaats voor het besef wat er was gebeurd. 
Dat ging met verdriet gepaard, onzekerheid over wat nu en ook een lichte angst voor de behandelingen die ik nog krijg. 
Omdat ik nogal extravert ben en daarbij ook veelvuldig benoem waar ik mee zit, konden mensen me helpen. Dat is dan wel weer een voordeel. De verpleegkundige die tegen me zegt dat ik met een maand of 3 na de chemo het gevoel zal hebben dat ik echt meer energie heb. Dat ik vooral, maar dan ook vooral niet te hard van stapel moet lopen. Mensen denken dat je dan alles kan en gaan dan ook een beroep op je doen (met name straks op de werkvloer).
Haar liefdevolle preek, waarin ze letterlijk zei wat ik de afgelopen dagen tegen mijn dierbaren  had gezegd,  was voor mij de vrijbrief om languit onder de kerstboom te gaan liggen. 'Ik hoef nog niks en dat kan ook helemaal nog niet".  
Ik wilde namelijk  weer gewoon mijn "oude zelf" zijn, een dag kunnen doorhalen zonder moe te zijn en zonder rekening te houden met de energiehuishouding. Mij weer fit en mooi voelen. Ze voelde het perfect aan. Fijn!
Onze kerstvakantie op het mooiste waddeneiland was heerlijk. De wind door mijn haren die er nog zitten met dank aan de coldcap, de prachtige luchten, al die vogels. Een vrij gevoel. Prachtig!
Inmiddels is de immuuntherapie gestart. Mijn eerste herceptin via een injectie in het bovenbeen heb ik gehad. Ik had de eerste dag last van het bovenbeen waarin geprikt was. Verder geen last gehad van bijwerkingen. Sinds een week slik ik Tamoxifen. Ik moet zeggen dat ik dat wel spannend vind, de bijwerkingen die op papier staan liegen er niet om. 
Ik heb af en toe wat  last van lichte misselijkheid. Niet voortdurend gelukkig. Dit schijnt met een week of 4-6 over te gaan. Dat is te overzien. Het aantal opvliegers is nog niet toegenomen. Niet meer dan ik al had gedurende de behandelingen....
A.s. woensdag heb ik de eerste halfjaarlijkse controle bij de chirurg. Dan is het al ruim een half jaar geleden, de diagnose. Time flies, ook als het niet altijd fun is. Hoewel het niet altijd fun was, die vreselijke vermoeidheid bijvoorbeeld, heb ik wel veel mooie momenten beleefd. Dat is een bijzondere gewaarwording. Dat ik ondanks de angsten die borstkanker met zich meebrengt,  de vervelende bijwerkingen van de behandelingen,  toch blij kan zijn, veel mooie momenten beleef en gelukkig ben. 
Nou zijn er bij de amazones velen die mij hierin ook inspireren, dank jullie wel daarvoor.
 
Ik wens alle amazones een gelukkig nieuwjaar toe met ontelbaar veel lichtpuntjes en fijne momenten! 
 
 
 
 
 
Offline
Berichten: 181

Mooi om te lezen Fiep, dat je die momenten kunt beleven en gelukkig bent, dat is inderdaad inspirerend. Ik probeer het zeker ook zo te doen, en denk dat dat lukt. 

Rustig aan is snel genoeg. Lijkt me een prachtig motto. Ik wens je een goed jaar, en dat de komende behandelingen mee mogen vallen. 

Groet, Anne

Offline
Berichten: 526

Hee Fiep, mooi geschreven!

Ik wens je alle goeds voor 2016 en dat de bijwerkingen van de Tamoxifen en Herceptin mee zullen vallen! Best een goed begin, eigenlijk zo!

Knuffel, Zangeres

Offline
Berichten: 1

Hallo Fiep,

wat mooi omgeschreven en zo herkenbaar!!

Maar je positiviteit in je tekst is geweldig en daar krijg je ook weer energie van.

Ik wens jou ook een heel mooi en een goed jaar.

truus
afbeelding van truus

Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar. Ik reageer niet bij iedereen, zijn ondertussen ook zoveel vrouwen die ik ken, dus neem het mij niet kwalijk, maar ik wilde ook even reageren op je misselijkheid, ik weet niet of je toevallig, in de ochtend tamoxifen neemt, maar het kan helpen, als je voor het slapengaan inneemt, ik heb het ook preventief gehad, buiten dat ik wat stijf was, was het goed te doen.  Heel veel ssucces. 

Offline
Berichten: 8

@truus dank je wel voor je tip! Helemaal niet erg hoor dat je niet of niet altijd reageert!  Ik slik inderdaad 's ochtends bij het ontbijt de tamoxifen. De misselijkheid hield na ruim een week op. Heel fijn. Hopelijk blijft dat zo.

Verder tot nu toe goed te doen, af en toe een opvlieger en beetje stram af en toe. Maar als het hier bij blijft teken ik ervoor.