Terugkerende en uitgezaaide borstkanker

Helaas kan het zo zijn dat ondanks alle behandelingen, de kanker toch terug komt. Misschien pas na jaren. Maar je wordt wederom geconfronteerd met een hoofdstuk waarvan je hoopte dat het voor altijd gesloten was.

Of genezing nog mogelijk is, hangt af van de vraag waar de ziekte terugkeert. Genezing is vaak nog mogelijk wanneer de kanker terugkomt in het borstgebied, een zogenoemd locoregionaal of plaatselijk recidief. Wanneer de kanker terugkomt in orgaan op afstand, spreken we van een afstandsrecidief, oftewel uitgezaaide borstkanker. Daarvan is sprake als de ziekte is uitgezaaid in bijvoorbeeld botten, lever, longen of hersenen. Totale genezing is dan niet meer mogelijk. De behandeling zal zich dan richten op verbetering van de kwaliteit van leven door het bestrijden of voorkomen van klachten, en op verlenging van het leven.

Nog steeds of opnieuw borstkanker?

Een terugkerende kanker bestaat uit dezelfde soort kankercellen als de oorspronkelijke tumor. De nieuwe tumoren ontstaan immers uit dochtercellen van de oorspronkelijke tumor die in het lichaam zijn achtergebleven na de oorspronkelijke behandeling. Deze terugkerende tumoren hebben daarom vaak dezelfde kenmerken als de oorspronkelijke tumor. Overigens kunnen kankercellen in de loop van de tijd wel muteren (veranderen) en daardoor eigenschappen (zoals hormoongevoeligheid) kwijtraken, waardoor een recidief of uitzaaiing zich toch anders (vaak agressiever) kan gedragen dan de oorspronkelijke tumor.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je een nieuwe primaire borstkanker krijgt. Deze heeft niets met de eerdere ziekte te maken. Van die eerdere ziekte ben je mogelijk volledig genezen, maar je hebt gewoon de pech een tweede keer borstkanker te krijgen. De tumor zal dan verschillen van de eerdere ziekte en zich ook anders gedragen, waardoor ook het behandelplan anders kan zijn. Pathologisch onderzoek moet uitwijzen of een nieuwe tumor in de borst een terugkerende of een nieuwe borstkanker betreft.

Recidieven opsporen

Bij regelmatige controles na behandeling van de primaire tumor wordt actief gezocht naar plaatselijke terugkeer van de kanker. Hiertoe wordt doorgaans eens per jaar een mammogram gemaakt.

Uitzaaiingen op afstand kunnen in principe niet actief opgespoord worden. Als er tumorcellen zijn losgeraakt en gaan zwerven, duurt het lang voordat je deze terugvindt. De uitgezaaide cellen moeten al een nieuwe tumor hebben gevormd van een halve tot een hele centimeter om te kunnen worden herkend. Alleen in de longen is een tumor sneller te zien, omdat die door luchthoudend weefsel wordt omringd.

Bij een lokaal recidief wordt wel altijd aanvullend onderzoek gedaan om te kijken of er uitzaaiingen zijn in andere organen. In één derde van de gevallen zijn die uitzaaiingen er.

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om het testen van bestaande of nieuwe middelen, technieken, methoden of behandelingen zoals medicijnen, operatietechnieken of bestralingsmethode. Overweeg je om deel te nemen aan één van de lopende onderzoeken?
Bekijk hier het actuele overzicht van onderzoeken >>

Meer informatie

Wil je meer lezen over uitgezaaide borstkanker? Lees dan verder onze informatie speciaal voor uitgezaaide borstkanker