Amazone
Lid geworden op: 25/03/2018 - 09:05
Offline
Berichten: 59

Het verhaal van Atalanta

Mijn verhaal

Tijdens de laatste controle, die gelukkig goed was, heb ik gevraagd of ik doorgestuurd kon worden naar de plastisch chirurg voor iets van herstel in de ongelijkheid. Dat kan helaas nog niet, vanwege de nog opgezette en onrustige borst. Na vier jaar is het nog steeds niet voldoende hersteld helaas. Ik heb daarop besloten toch te gaan voor een deelprothese. Lang vond ik dat het niet belangrijk was, dat ik blij moest zijn met wat ik nog heb, maar ik werd steeds ongelukkiger met mijn scheve en ongelijke voorkant. Maar ik vond mezelf ook een aansteller, omdat zoveel vrouwen hun borst kwijt zijn en ik maar een stukje. Nu krijg ik volgende week mijn deelprothese en jeetje wat lijkt dat mooi! Eindelijk weer in evenwicht. 

Offline
Berichten: 987

Wat fijn Atalanta dat je wens kan worden uitgevoerd. Ik hoop dat het resultaat helemaal naar je zin gaat zijn!

Offline
Berichten: 159

Atalanta, wat goed zeg dat het zo kan! Wat heerlijk dat je gehoors bent! Nu maar lekker toeleven naar dat evenwicht!

Offline
Berichten: 38

Fijn dat er zoiets bestaat. Ik heb nog nooit van een deelprothese gehoord.

Offline
Berichten: 3791

heel goed! niet meer doorlopen als het je zo dwars zit. en je bent zéker geen aansteller!

Offline
Berichten: 59

Ik heb de deelprothese inmiddels. Het is echt geweldig wat het voor me doet. Ineens ben ik weer in evenwicht, kan ik weer alles aan, het hoeft niet meer wijd en verhullend te zijn. Ik had werkelijk niet verwacht dat het zoveel met me zou doen. Ook in mijn nieuwe Tankini (direct aangeschaft bij het aanmeten van de prothese) staat het prachtig. Het heeft mijn weekje vakantie nog leuker gemaakt! Ik ben met mijn ernstig zieke vader (uitgezaaide prostaatkanker) een weekje op een cruiseboot geweest, omdat hij dat zo graag nog eens wilde doen. Een bijzondere ervaring! 

Offline
Berichten: 3791

Atalanta, want ontzettend fijn om te lezen, zowel van de prothese als van het tripje met je vader. Zo mooi dat je dit samen nog hebt kunnen doen.

Ik ben nu ruim een week gestopt met Tamoxifen en overgegaan op de Letrozol. Ben erg misselijk van de Letrozol. Al binnen een half uur nadat ik het heb ingenomen  krijg ik een misselijk gevoel. Maag en darmen voelen opgeblazen. Af en toe denk ik dat het lijkt af te nemen, maar dan komt het ook weer in alle heftigheid terug. Ik slik al s'avonds zodat ik er overdag zo min mogelijk last van heb. Verder heb ik het gevoel dat mijn vingers wat stijver worden. Ik geef het nog even de tijd, ik weet dat ik ook even aan de Tamoxifen moest wennen, maar daar was ik niet zo misselijk van. 

Aanstaande donderdag ga ik weer voor controle, ditmaal de jaarlijkse mammografie. Ik zie er zo tegenop, vanwege de verhardingen (bestralingsschade) in mijn geopereerde borst. Ik kan ook mijn arm nog niet zo lekker bewegen. Gek genoeg ging het de eerste keren wel redelijk, maar de laatste keer was zo verschrikkelijk pijnlijk. Ik heb al veel last van oedeem in de borst en flank en vorig jaar nam dat na de mammografie ook weer hard toe. Duurde wel een paar maanden voordat het weer op het oude niveau was. Nu maar weer afwachten. Denk dat ik dit jaar de tip van mijn moeder maar wel opvolg: twee paracetamollen nemen een uurtje voor de mammo. Mijn moeder had in 2004 (triple negatieve) borstkanker. 

Offline
Berichten: 159

Wat een spannende periode, Atalanta! Het blijft denk ik iedere keer weer spannend!

Die tip van de 2 paracetamol heb ik eerder gehoord en hopelijk werkt het voor je! En hopelijk krijg je een goeie uitslag! Succes!

O ja en hopelijk wordt je misselijkheid ook beter! Anders misschien even naar je huisarts voor een anti misselijkheid dingetje.

Offline
Berichten: 3791

Ja die paracetamol vooraf helpt wel. Maar krijg je nu echt extra oedeem door de mammografie? want dat lijkt me toch echt een serieus probleem. Heb jij hier met je controlerend arts over gesproken?

en die letrosol, goed dat je het voor het slapen gaan neemt. Neem je wel een crackertje vooraf of zo? en gewoonlijk is na een week of vier die misselijkheid echt wel weg. Vee lsucces daarmee!

 

Offline
Berichten: 59

De paracetamol hielp goed, het was een stuk beter te verdragen dan vorig jaar, hoewel de foto helaas een keer over moest op links, dus de aangedane kant... Maar het zit er weer op en gelukkig was alles goed. Nog wel even schrik omdat het leek alsof er kalkspatjes in mijn rechter oksel zaten, maar na nauwkeurig bestuderen bleek dit te oppervakkig op de huid en kwam het waarschijnlijk van de deodorant. 

@ellenk Ik krijg inderdaad toenemend oedeem van de mammografie. Ik heb dit al vaker met de arts besproken, heb helaas op chirurgie nu steeds een wisselende arts. Heb ook al gevraagd of er niet een MRI gemaakt kan worden in plaats van een mammografie. Maar ze willen het liefst een foto om te kunnen vergelijken met de eerste situatie. En dan ga ik maar weer overstag, want ik wil zelf ook graag het beste beeld en vergelijk. Maar ik vind het een moellijk dilemma. Ik ben gisteren vooraf naar de fysio geweest en zij heeft mij getaped op de flank en rug om te proberen het vocht zo goed mogelijk te kunnen afvoeren. Vandaag is mijn borst erg dik en pijnlijk. Over twee weken ga ik weer naar de fysio, dan gaan we meten hoeveel het oedeem is toegenomen. Tegenwoordig kunnen ze dat meten in de borst. Eerder is dat nog niet gedaan bij vorige foto's, dus was het steeds op gevoel en zicht. Nu heb ik voor de volgende keer hopelijk wat " hardere" cijfers. En ga ik denk ik opnieuw weer overleggen met de chirurg. 

Dank voor de geruststelling en tip op de misselijkheid bij de Letrozol. Ik ga wat eten van te voren en nog een paar weken volhouden dus!

Afgelopen vrijdag de uitslag van de DEXA scan gehad. Dit was de tweede keer, in maart 2015 heb ik de eerste gehad. De waarden liggen nog net binnen de norm, maar waren wel gezakt ten opzichte van 2015. Ik blijf dus extra calcium en vitamine D3 nodig hebben. Ik krijg daarvoor kauwtabletten voorgeschreven. Die zijn gezoet met zoetstoffen, echt heel smerig. Ik ga aan de apotheek vragen of dat niet anders kan. En verder veel bewegen en vijf keer per dag zuivel. Iemand nog tips hoe aan die vijf keer te komen? Ik ben geen toetjes eter, ontbijt nu wel vaak met zuivel (yoghurt of havermout). Tussen de middag vaak een plakje geitenkaas op een roggebroodje, maar daarna wordt het lastig... Ik probeer ook elke dag een glas karnemelk te drinken, maar dat schiet er ook vaak bij in helaas... 

Offline
Berichten: 93

Hoi Atalanta,

Heb ook de kauwtabletten voor de calcium, maar het alternatief vind ik nog erger. Ik had namelijk bruistabletten die ik dan moest oplossen in een groot glas water en moest innemen net voor het slapen gaan.

Dat van die 5 zuivelmomenten vind ik echt grote kolder, want wij kunnen namelijk veel meer calcium opnemen uit groene groenten. Wij Nederlanders zijn de grootste zuivelverbruikers van heel Europa en hebben het meest last van botontkalking. Daarom zorg ik zelf dat ik veel meer groentes toe voeg aan mijn maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan een groentesmoothie of een omelet met groentes. Voor de lunch maak ik vaak broccolisoep of courgettesoep en s'avonds zorg ik ook voor ruime porties. Veel gezonder en beter dan al die zuivelproducten.

Offline
Berichten: 59

Mmm, dat klinkt inderdaad niet echt als een fijn alternatief, bruistabletten. Ik hoopte eigenlijk dat er misschien ongezoete kauwtabletten zouden zijn, maar misschien is dat ook wel verschrikkelijk smerig... Wat betreft die zuivel, ik vind dat ook wel een dingetje hoor. Goeie tip, extra groene groente. Ben toch al het afgelopen jaar meer groente en minder andere dingen gaan eten, om al die extra kilo's kwijt te raken, en zal letten op extra groene. Ik ben ook wel erg van de zelfgemaakte soepjes en salades. Voel ik me ook minder verplicht tot die zuivel.

In april 2014 kreeg ik (toen 44) de diagnose borstkanker. Hormoongevoelig en 8 uitzaaiingen in de lymfeklieren. Operatie, 6xTAC, 21 bestralingen en daarna gestart met Tamoxifen. Na de bestralingen een frozen shoulder gekregen, na anderhalf jaar daar weer van hersteld. Ik kan echter mijn linkerarm nog steeds niet volledig omhoog krijgen. Vanwege die arm en oedeem, met name in de flank en borst nog steeds fysiotherapie. In februari 2016 een herseninfarct gekregen in de kleine hersenen, zeer ongewoon op die plek op mijn leeftijd (toen 45). Oorzaak is niet helemaal duidelijk geworden. Ben toen drie weken gestopt met Tamoxifen, maar in overleg met oncoloog en neuroloog toch weer begonnen in combinatie met bloedverdunners. Van het infarct grotendeels weer helemaal hersteld gelukkig. In april 2017 zijn mijn eierstokken en eileiders verwijderd. Bij mij is chek2 vastgesteld in 2015. Binnenkort ga ik stoppen met Tamoxifen en over op Letrozol. Ik merk dat ik in het begin van mijn ziekte niet zo'n behoefte had aan dingen opzoeken en lezen, maar nu veel meer toekom/behoefte heb aan opzoeken hoe anderen omgaan met borstkanker en de (late) gevolgen daarvan. Vandaar dat ik mij nu (pas) geregistreerd heb bij de amazones. 

Offline
Berichten: 987

Welkom Atalanta. Zo zeg jij hebt je portie wel gehad. Aan behandelingen en therapieën en diagnoses. Ik hoop dat je nu rustig kunt herstellen.

Offline
Berichten: 159

Sommige mensen krijgen echt veel op hun bordje en daar ben jij er één van!

Fijn dat je je verhaal wilt delen!

Offline
Berichten: 59

Ja, het voelt wel oke om mijn verhaal te delen. Ik lees al een poosje mee, maar dit voelt beter. Na vier jaar heb ik eindelijk het gevoel de regie weer een beetje in eigen hand te krijgen. 

Offline
Berichten: 987

Dat is fijn, dat gevoel de regie weer zelf te hebben. Tijdens de behandeling word je geleefd. Ik realiseerde me op een gegeven moment dat ik niet eens meer wist hoe dat was - om je goed te voelen.

Offline
Berichten: 93

Welkom hier Atalanta! Heftige tijd heb je achter de rug. Voelt vast goed voor je om zelf weer de regie over je eigen leven te kunnen nemen.

Offline
Berichten: 138

Heftig meid! Ik volg je graag.