Amazone
Lid geworden op: 15/04/2006 - 21:14
Offline
Berichten: 126

Dag! (Medisch Contact, 12 dec 2008)

dinsdag, 30 december 2008

Ew. Ik was vergeten deze column, mijn laatste voor Medisch Contact, ook hier te posten. Dat is een teken aan de wand, lijkt me... In goede zin dan :)

De Amazones hebben een zeer warme plaats in mijn hart gekregen, maar de kanker is (gelukkig maar) gaandeweg uit mijn vizier geraakt. Natuurlijk denk ik er nog geregeld aan en natuurlijk denk ik met sommige pijntjes - zoals de hernia die nu opspeelt - ook wel 'oh, is dat misschien iets anders... is dat wellicht...? Maar eigenlijk denk ik dezer dagen meer aan Lies, die nu bijna een jaar geleden aan darmkanker is overleden, dan aan mijn eigen kanker. Die is geabsorbeerd, en vooral: veilig geworden - fijn ver weg en medisch getemd.

Met mij gaat alles weer goed. Ik werk weer als vanouds (inclusief de oude pieken en dalen), de herceptindepressies liggen achter me, de PAC is er al bijna een jaar uit, mijn haar is terug en de chemokrullen zijn weg. (Sterker, al mijn krullen lijken weg, mijn haar is tegenwoordig ineens steil...) De liefde tussen mij en L is helaas over en daar heb ik maandenlang last van gehad, maar ook daar ben ik overheen, hoewel ik me steeds blijf afvragen of ik - op mijn leeftijd, en met mijn sterke voor- en afkeuren - ooit nog een leuk iemand vind die bovendien vrij losloopt. Maar ook bij die vraag denk ik eerder aan spoeling die dun wordt dan aan kanker. Ik heb mijn duikbrevet gehaald, ik weet alweer een nieuw boek voor als ik die andere drie af heb, ik was dik een week terug jarig en er kwamen allemaal geweldige vrienden eten en we hebben het helemaal niet meer over kanker gehad, en zelfs toen mijn ouders en ik non-stop 12 uur praatten op tweede kerstdag kwam de kanker niet aan bod.

Anders gezegd: er is een hoofdstuk afgesloten geraakt, hopelijk voor altijd. Dank, lieve dames, ik heb veel van jullie geleerd en ontzettend veel aan jullie gehad, en ik hoop soms iets te hebben teruggegeven. Ik kom hier nog geregeld neuzen maar ik denk dat het tijd is om deze blog af te sluiten, en ik zal de moderators vragen mijn blog in het nieuwe jaar naar de archieven te verhuizen. En ik kom geheid af en toe hier bijlezen hoe het met jullie is...

zoen,
- K -

[b]Dag! - Medisch Contact, 12 december[/b]

De laatste maanden dacht ik het vaker: wordt het niet tijd hier weg te gaan? Ik raak door mijn stof heen. Dat is een goed ding. De behandelingen zijn voorbij, ik heb mijn hoofd teruggevonden, ik werk als vanouds, en, ook al gaat kanker nooit helemaal weg – drie maanden geleden kneep ik ‘m plotseling nog flink wegens een hevige, onverklaarbare pijn in mijn leverstreek, zodat er uitzaaiingen aan mijn horizon opdoemden en ik de balans van mijn leven al aan het opmaken was – in de praktijk ben ik inmiddels godlof patiënt-áf.

Het gaat me goed. Dat betekent dat de vertegenwoordigers van uw professie naar de achtergrond van mijn leven zijn verschoven en mijn verhalen opdrogen. Beter gezegd: de kanker is zelf een verhaal geworden, afgerond en veilig opgeborgen in het verleden. Oh en toen… en daarna… en daarom… Mijn huidige realiteit ziet er gelukkig anders uit. Zonder ziekenhuisbezoeken, zonder afsprakenkaarten, zonder pillen en infusen. Met plannen, met werk, met vooruitzichten. En met een borst minder, but who cares.

In de tweeëndertig stukken hier, verspreid over ruim tweeëneenhalf jaar kankerpatiënt zijn, heb ik u achter de schermen van een patiënt willen laten meekijken. Wat denken we als we de spreekkamer uit zijn, hoe pakken al die behandelingen nu uit, wat doen ze met ons dagelijks leven, welke zorgen vertellen we u wel en welke niet? Welk effect heeft de maatschappelijke houding jegens ziekte en jegens kankerpreventie op individuele patiënten? Welk effect heeft uw houding?

Inmiddels zijn die stukjes gebundeld in Het borstkankerlegioen en kunt u ze op uw gemak nalezen. Een paar inzichten wil ik hier graag nog samenvatten. Al was het maar om ze u nog ’s op het hart te drukken.

» Een arts die in eerste instantie alle tijd voor een patiënt neemt, wint later tijd: die heeft namelijk het vertrouwen van zijn of haar vertrouwen veroverd. Valse grappen mogen best, tenminste, bij sommige patiënten. Ik fleurde er tenminste enorm van op en nam mijn oncoloog daardoor serieuzer als-ie serieus werd. En vergeet daarbij nooit: verpleegkundigen zien altijd net iets meer van ons. Zij zijn immers degenen die prikken, meten, wegen en vragen of we lekker liggen. Er zit meer ruimte in hun contact met ons, en dan vertel je makkelijker. Luister dus niet alleen naar ons maar ook naar uw verpleegkundigen.

» Behandel uw patiënten als waren ze uw zus, nicht, buurvrouw of collega. Heus, we zijn dichterbij dan u denkt, sterker: u kunt zelf ook patiënt worden. (De liefste reacties op mijn columns kwamen van huisartsen die zelf borstkankerpatiënt werden. Die snapten ineens alles.) Lees ’s op internetfora, daar kunt u zien hoe we in het wild zijn: sterker, grappiger, verdrietiger, inventiever en veelzijdiger dan u ons in de spreekkamer ziet.

» Als laatste: ik was een patiënt, niet de. Andere patiënten hebben andere gebruiksaanwijzingen. Kijk. Luister. Let op. Vraag. Leer niet alleen ziektes kennen, maar ook de mensen die ze hebben.

Dank voor het lezen, en vooral: dank aan mijn oncoloog, aan mijn poli, aan mijn verpleegkundigen, aan mijn ziekenhuis. Zonder hun behandelingen was ik er nu niet meer geweest.

Het is tijd voor een andere patiënt. Ik zal zijn of haar stukken met interesse lezen: hoe doe jij dat nu, ziek zijn, en met al die zorg en zorgen omspringen? Tegelijkertijd is dit een plek die je geen ander toewenst. Ik hoop van harte dat het mijn opvolger na verloop van tijd even goed gaat als mij nu, en dat u van zijn of haar stukjes veel opsteekt. Dan is al die ellende namelijk nog ergens goed voor.

2 december / MC, 12 december 2008