afbeelding van nana
Amazone
Lid geworden op: 20/09/2004 - 19:18
Berichten: 357

De diagnose

donderdag, 25 augustus 2005

Die kreeg ik dus eigenlijk een jaar te laat (had hem natuurlijk liever helemaal niet gehad).
In de zomer van 2001 voelde ik een harde knobbel in mijn linkerborst. Niet meteen reden voor paniek maar toch na een maand maar naar de huisarts gegaan. Daar werd ik doorverwezen voor een mammo en echo. Meteen tijdens de echo werd er gezegd dat ze niets konden vinden terwijl ik toch duidelijk de knobbel aanwees! Uiteindelijk was de uitslag dus een vergroeiing van mijn rib :shock: . Ik natuurlijk opgelucht!

Een jaar later zat die "rib" er nog steeds en zat er zelfs een flinke deuk aan de onderkant van mijn borst en er waren 2 bultjes bijgekomen...
Huisarts verwijst mij weer door naar ziekenhuis voor een mammo+echo maar eigenlijk alleen maar omdat ik net 30 ben geworden en niet zozeer omdat hij ongerust is. Na 3 dagen kan ik bij de huisarts langs komen en blijkt het toch niet goed te zijn en moet de bult verder onderzocht worden.
Ik ga dus een punctie krijgen. Die staat gepland een paar dagen later. Een dag na de punctie, het is dan 25 oktober, kan ik al naar het ziekenhuis komen voor de uitslag, foute boel dus ,borstkanker.

Er werd besloten om borstsparend te opereren waar ik eigenlijk wel blij om was, als die tumor maar zo snel mogelijk uit mijn lijf was.
Die operatie vond plaats op 12 november . De uitslagen van die operatie was dus niet goed en moest ik dus opnieuw onder het mes voor algehele amputatie en okselkliertoilet. Ik vond het verschrikkelijk, daarbij de onzekerheid, je weet gewoon totaal niet waar je aan toe bent.
De 2e operatie vond een maand later plaats op 12 december. De operatie was goed gegaan. Er waren wel uitzaaiingen in de lymphen (4 vd 15 aangetast) en daardoor dus chemokuren en bestralingen. En omdat de tumor hormoongevoelig is ook nog hormoontherapie na de behandelingen.

Vanaf januari 2003 heb ik 5 chemokuren gehad, FEC, iedere 3 weken een kuur. Ik kon de klok er zo`n beetje op gelijk zetten wanneer ik ziek werd... Een paar uur nadat ik thuis was begon het overgeven. Die avond ging ik dan altijd heel vroeg naar bed om dan de dagen erna nog wat slapjes te zijn maar niet meer ziek gelukkig.
Na de 1e kuur begon mijn haar vrij snel uit te vallen, wat ik echt verschrikkelijk vond, iedereen kon aan je zien dat je ziek was... Heb vanaf de 2e kuur met een pruik gelopen waar ik heel blij mee was en bijna niet van echt te onderscheiden.

Na de chemokuren heb ik nog 23 bestralingen gehad, wat ik echt een makkie vond vergeleken met de chemo. Werd er alleen erg moe van. Tijdens de 2e en 3e week van mijn chemokuren ging ik nog werken voor een paar uurtjes per dag maar tijdens de bestralingen kon ik dat echt niet meer opbrengen.

In juni 2003 was ik klaar met alle behandelingen, het gen-onderzoek aangevraagd en kon de hormoontherapie beginnen. Ik krijg 5jr lang Tamoxifen en iedere 3mnd Zoladex (ook 5jr). Wat me daar het meeste aan stoort zijn de opvliegers en het nachtzweten, maar ja dat is niet anders. Verder moet ik nog meer op mijn gewicht letten omdat de kilootjes er toch wel wat makkelijker aan blijven hangen :( . Maar of dat nou van de tamoxifen komt of dat ik geen 20 meer ben of van de chocola waar ik nogal op verzot ben :wink: .

Oktober 2003 de uitslag van het gen-onderzoek, geen BRCA1 of BRCA2 gevonden. Een hele opluchting ,was er wel iets gevonden had ik mijn andere borst preventief weg laten halen maar ik heb dus nu besloten om dat niet te laten doen.

De dag van vandaag is bekend, in november gaat mijn reconstructie plaatsvinden!
Verder wil ik nog wel ff kwijt dat ik dit een geweldige site vind en dus ook alle amazones 8) . Jullie zijn geweldig [ok] .

Liefs van nana.