Lid geworden op: 14/09/2004 - 09:46
Offline
Berichten: 191

Devenda en de strijd tegen de kilootjes

dinsdag, 7 maart 2006

Tja... Je kunt maar zó vaak besluiten dat het de schuld is van de niet-hormonen. Dat je er eigenlijk niks aan kunt doen. Dat je jezelf ook niet te veel op de huid moet zitten omdat je al genoeg op je bord hebt... :?

Zaterdag ging ik weer op de weegschaal en potverdorie! weer een kilo erbij. Dat zijn er zeven sinds dit hele borstkankergedoe begon. En al vind ik dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan m'n gewicht, het begint dus langzaamaan wel veel te worden. Een extra maat bij het kopen van nieuwe broeken. Een velletje van m'n buik klem in de rits (AU!). Wel wat halfslachtige pogingen gedaan om te Montignaccen, maar ja, dan is er een collega jarig en die appeltaart is ook wel lekker. :roll:

En toen dacht ik: nú is het afgelopen. Sinds zaterdag dus.
Ik ben lid geworden van Fitclub. Da's een site waar je advies krijgt over voeding, gewicht en bewegen. Je krijgt een maximum aan caloriën dat je per dag 'mag'. Je vult alles netjes in in je dagboekje, waar ook voedselsuggesties en bewegingsdingen in staan. Maar je kunt caloriën 'verdienen' door goed te bewegen. En dat betekent dat je, als je bijvoorbeeld een flink stuk wandelt, ineens ruimte hebt gemaakt voor dat glaasje wijn 's avonds... Kijk, dát spreekt Devenda dus aan. :wink:

En dus is mijn strijd tegen de overtollige kilo's serieus van start gegaan. Ik ben zondags zelfs gaan zwemmen en da's echt de eerste keer in m'n leven dat ik bewust ergens heen ben gegaan om te sporten. En ik vond het nog leuk ook. :D :D

Offline
Berichten: 191

Ik mág nog niet op de weegschaal... Niet vaker dan eens per week. Maar stiekem wil ik dat wel. :roll:
Ik ben ontstellend braaf geweest de laatste paar dagen. Gisteren voor het werk zelfs het voorgeschreven uurtje gefietst met m'n ADHD-hond en verdorie, het was zelfs lekker. Ik hou m'n voeding netjes in de gaten, reken uitgebreid uit hoeveel d'r in m'n eten zit.... En oei: dan schrik je soms wel. Ja, ik wist wel dat er veel caloriën in kaas zaten, maar zó veel. En dat die sla die ik zo graag maak, met feta en pijnboompitten en rozijnen en maïs.... Dat al die dingen ook flink meetellen. Allemaal gezonde dingen, maar geen mágere dingen. En als je dan zo'n a-sportieve beeldschermwerker bent als ik, dan is het misschien niet zo gek dat ik langzaam maar zeker aankom (zeker sinds ik het chipje 's avonds heb vervangen door kanker-werende, vrije radicalen afvangende makreel :shock: ).

Ik verbeeld me dat m'n broek losser zit. Wat onzin is, want na twee dagen zitten ze altijd ruimer. Maar het voélt allemaal reuze tevreden. :D En ja, áls ik een stuk fiets, of wandel dan past er nog net een wijnte bij 's avonds.
Kindertjes ook blij: zondag eten we weer mama's fameuze Spinazieschotel met couscous. Hét lievelingseten van mijn hele gezin (en oh zo makkelijk klaar te maken), maar omdat er veel room in zit had ik aangekondigd dat ze daar het komende half jaar niet op hoefden te rekenen. Máár, heb ik gezien, als ik dan 's ochtends heb gezwommen, verdien ik zoveel caloriën dat het makkelijk een keerte kan. Leuk, dat diëten.

Nu nog echt kilo's kwijtraken. Zou toch behoorlijk sneu zijn als al mijn vlijt straks geen resultaat oplevert. :?

Offline
Berichten: 191

Twee kilo! :D :D :D :D

Vanochtend mijn eerste, echte wekelijkse weeg. Vorige week ook al, maar toen was ik nog maar twee dagen bezig, dat telt niet echt. Nu dus wel! Krijg je meteen een strenge opmerking: te véél afgevallen. :roll:

En dat terwijl ik mezelf écht niet alles ontzegd heb. Wel meer bewogen dan in het fitclub-schema staat. Ik zorg ervoor dat hun adviezen voor ongeveer de helft komen boven wat ik toch al deed, m'n wandelingen/fietstochtjes met de hond. En toen ik zaterdag 90 min. moest lopen, heb ik een rondje gelopen van 2 uur. Moest wel, want dat was de enige 'leuke' in de buurt. Maar het was wél zwaar werken, want het was stikkoud en de laatste 3 kwartier heb ik tegen een ijskoude wind ingelopen. Maar wat moet je, als je vier kilometer van huis bent?
En zondag in het zwembad heb ik ook fanatiek twee keer een half uur baantjes getrokken: had m'n kinderen immers hun favoriete (maar vette) eten beloofd. :?

Maar wél een paar paaseitjes gegeten, wél een paar glaasjes wijn gedronken. Wél die haring opgegeten die vrienden hadden meegenomen. Zouden ze dan toch gelijk hebben, over dat bewegen? Of is het volgende wee afgelopen met de pret?
Voorlopig is Devenda héél tevreden. :D :D :D

Offline
Berichten: 191

Als ik ergens voor ga, dan doe ik het ook goed. Resultaat, wéér een kilo eraf sinds ik hiermee begonnen ben. Da's vijf kilo in totaal. Nog eentje en dan ben ik weer op pre-chemo niveau. Toch een beetje symbolisch. :D :D

Ondertussen moet ik geloof ik wel mijn streefgewicht bijstellen. Dat is namelijk gebaseerd op een goeie BMI en die zou bij mij met 15 kilo afvallen nét op 'gezond' uitkomen. Bedacht ik me laatst ineens dat ze met de operatie natuurlijk zo'n 2 kilo borst hebben weggesneden. En als ik me weeg.... nee, dan heb ik de prothese niet in m'n beha zitten. :? :?
17 kilo totaal dus.... maar dat klinkt wel veel. :? :?

Dus! Voorlopig eerst maar eens 15 opgedeeld in brokjes... :shock: Als ik die ene kilo nog kwijtben, dan mag ik de broek aan die dochterlief en manlief hebben gekocht toen ik nét klaar was met de chemo en nooit aan heb gekund, omdat ik alleen maar aankwam.

Offline
Berichten: 191

Twee kilo vanochtend! Devenda is blij!

Vorige week niks en daar baalde ik van. Sportte me suf, maar ja, dochterlief was jarig en dus toch twee keer taart gegeten, chipjes, wijn, gegourmet... Maar vanochtend had ik alles weer ingehaald. Dus nu kan ik eíndelijk de BROEK passen. :D :D

Wat ik me deze week ook bedacht: het gaat niet alleen om die kilo's. Het sporten, het lijnen... het is ook een manier van terugpakken van de controle. En: het is het vaste voornemen om van nu af aan beter voor mijn eigen lijf te zorgen. Toen ik ziek werd, toen merkte ik pas hoe belangrijk het is om een lijf te hebben dat het doét, dat functioneert, dat sterk is. Maar ik wist dat nooit. Niet echt.

Nu dus wel en ik ga d'r zuinig op zijn. :wink:

Offline
Berichten: 191

Ik heb een ouderwetse weegschaal. Zo'n ding waar je met een spiegeltje de wijzerplaat bekijkt. Wel mooi. Maar ook eentje die nét een kilo meer weegt als je zó op staat en nét wat minder.... Dus wat was het nou deze week?

Kom, we gaan voor de positieve variant: -1 kilo, da's nu 8 in totaal. Dat begint erop te lijken.

Ondertussen dreig ik toch wat oogklep-gedrag te vertonen. Tja, dat zit er een beetje in bij mij. Als ik mezelf één keer een doel stel, dan gaan de klepjes op en word ik héél fanatiek.

:oops: Devenda heeft een crosstrainer gekocht :oops:

Offline
Berichten: 191

Langzaam maar zeker word ik dun. Nou ja... echt dun zal het wel niet worden. Tenslotte hou ik veel te veel van eten en een glaasje wijn op zijn tijd. En dit weekend wat mijn mannetje weg en de verleiding was wel érg groot om op de bank te kruipen met een flesje wijn en een zakje chips.

Geen kans gehad.

Grote dochter wou logeren en liet mama in de steek. Kleine dochter wilde opblijven. Tja... en als het dan pas tegen tienen is dat je d'r eindelijk in bed hebt, blijft er niet heel veel tijd meer over. Dag later, zelfde laken een pak: groter dochter had vriendinnetje mee naar huis om te logeren. Kleine dochter wilde ook en mocht als troost bij mama in bed slapen. D'r was toch een plekje over. Deze keer pas om half elf 'vrij' en wederom gered van de zak chips.

Vanochtend weer een kilo lichter. :D

Offline
Berichten: 191

Ik vind het moeilijk om hier te schrijven nu. Ik denk aan Lautje en vind het moeilijk om blij te zijn om zoiets stoms als het feit dat ik met twee kilo afvallen deze week de 80 kilo heb bereikt.

Ik kan een broek aan die ik al 5 jaar in de kast had liggen. M'n BH zit los. M'n prothese is nu dikker dan m'n echte borst... Ik ben tevreden over mezelf. Tevreden met dat lijf dat langzaam weer een fatsoenlijk model krijgt. Ik schaam me niet meer en ik kan een maatje 42 aan.
En dan denk ik aan Lau en ik denk: wat stelt het voor?

Offline
Berichten: 191

Zestien weken en voilá, nog voor de werkelijke zomer is het GELUKT. Streefgewicht bereikt. Zestien kilo lichter, twee maten dunner. 8)

Ik loop in een jurk over straat in de warmte. Geen last meer van pijnlijke zweetplekken tussen m'n benen.
Ik sta in een kledingwinkel en ik durf naar een korte broek te kijken, zonder dat een stemmetje fluistert 'dat kan jij toch niet aan'.
Ik zie mezelf in een winkelruit en ben verbaasd dat die héél normale onderbenen van míj zijn.
Ik span de spieren van mijn kuiten en ze zijn hárd. Nooit eerder gehad.

Waarom kostte het nou al die jaren zoveel moeite? Ja, ik weet het wel, ik besteed een uur per dag of meer aan sporten. Ik zwem, ik loop zelfs hard tegenwoordig. Eerder nooit gedaan en ja, ik heb er andere dingen die ik graag doe voor ingeleverd. Toch voelt het niet alsof het heel veel moeite heeft gekost. En ik ben blij. :D :D :D

Offline
Berichten: 191

En zelfs deze strijd ben ik nog altijd aan het winnen. :wink:

Ik hield mijn hart vast: vakantie, leuk, maar het vlees in Noorwegen is zo verschrikkelijk duur dat je dus wel veroordeeld bent tot het eten van grillworstjes. Vinden de meiden niet erg, maar mama weet sinds kort hoeveel caloriën daar in zitten. :shock:
En dan de wijn: vriendjelief had een ruime voorraad door de douane gesmokkeld, dus daar ging er ook heel wat meer van in dan normaal. En chips, tja... elke dag wel een zak. En ja, dan wandel ik wel bergen op en klauter er ook weer vanaf, maar thuis sport ik nu ook veel dus.... :?

Dus was ik bang dat ik toch aangekomen zou zijn. Met angst in het hart op de weegschaal, en... Devenda weegt nog precies wat ze woog bij vertrek. 72,5 kilogram, bijna 19 kilo lichter als toen ik begon met afvallen. YES! :D

Offline
Berichten: 11

Hee Devenda, wat een leuk verhaal! Je hebt me geinspireerd, Ik ben sinds de borstkanker ook flink aangekomen en na amputatie van 2 DD cups dacht ik ook, nou iig zeker 4 kilo eraf toch? Maar na het ziekenhuis 2 erbij. Okee vocht , morfine, whatever, maar het is eigenlijk nooit goedgekomen. Ik slik nog geen hormonen, maar in de chem. echt wel een buikje gekregen en dat had ik nooit, maar komt gewppn omdat ik helemaal niet meer sport zoals vroeger. Geen zin geen puf geen motivatie.

maar weer eens beginnen: thanks en you go girl ! 

Offline
Berichten: 4254

wat goed Devenda! en nu door zonder wijn en chips en met veel sporten. Je voelt je zoveel beter als je weer meer je 'eigen lichaam' krijgt.

 

Artikelen van Devenda

Webloggers