Amazone
Lid geworden op: 15/04/2006 - 21:14
Offline
Berichten: 126

Ingezonden brief MC 4 aug. 2006

donderdag, 3 augustus 2006

Medisch Contact plaatst deze week een ingezonden brief als reactie op mijn column [u][url=http://forum.de-amazones.nl/viewtopic.php?t=2243]Preventie en poortwachters[/url][/u]. Bij deze:

Preventie en poortwachters
Publicatie: Nr. 31/32 - 4 augustus 2006
Rubriek: Brieven
Auteur: Chantal Emaus
Pagina: 1275

Dat een goede voorbereiding ook belangrijk is voor een columniste, blijkt wel uit de column ‘Preventie en poortwachters’ van Karin Spaink. (MC 25/2006: 1046). Op de NHG-Wetenschapsdag werd bij de workshop ‘Hoe vind ik de juiste literatuur?’ aandacht besteed aan het onderwerp borstzelfonderzoek. Een ‘simpele’ zoekopdracht op PubMed levert een systematische review op van de Cochrane Library, met de conclusie: ‘Data from two large trials do not suggest a beneficial effect of screening by breast self-examination whereas there is evidence for harms. There were no randomised trials of clinical breast examination. At present, breast self-examination cannot be recommended.’ De vraag is dus zelfs of affiches bij de Zeeman geen schade geven.

Verder vind ik de suggestie dat het de gemiddelde huisarts ontbreekt aan een scherp bewustzijn volledig uit de lucht gegrepen. Als huisarts houd je er rekening mee dat slechts 6 procent van de vrouwen die kanker krijgt onder de veertig jaar is, maar dat wil niet zeggen dat jongere vrouwen slechts met een geruststelling worden weggestuurd. Ik ben me ervan bewust dat niet elke huisarts volledig volgens de standaard werkt, maar de NHG-Standaard Diagnostiek van mamma­carcinoom (M07), geeft in mijn ogen weer hoe de meeste huisartsen uiterst zorgvuldig omgaan met een ongeruste vrouw op hun spreekuur.
Een korte blik op de ervaringsverhalen op http://www.de-amazones.nl leert mij dat de meeste vrouwen juist wel direct door de huisarts werden doorgestuurd, voor mammografie of - op deze leeftijd beter - echografie, ook al was het soms ter geruststelling.

Rest mij nog te zeggen dat deze jonge vrouwen veelal niet sterven door vertraging bij de huisarts, maar doordat de tumoren bij jonge vrouwen helaas vaak veel sneller groeien en agressiever zijn dan bij oudere vrouwen.

Utrecht, juni 2006
Chantal Emaus, huisarts in opleiding