Lid geworden op: 06/01/2005 - 10:46
Offline
Berichten: 38

Meegedaan Wetenschappelijk onderzoek bijwerkingen Tamoxifen.

dinsdag, 20 april 2010

Enige tijd geleden werd ik benaderd door de internist met de vraag of ik wilde deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek voor de behandeling van Tamoxifen.

Ik hoefde er niet lang over na te denken, ik dacht als ik op die manier maar een heel klein beetje kan bijdragen aan de wetenschap, dan is het al voldoende.

Het onderzoek werd verricht in de Daniel de Hoed Kliniek in Rotterdam.

Het doel van het onderzoek:

Tamoxifen wordt na toediening in het lichaam deels omgezet in onder andere een stof genaamd Endoxifen, welke werkzaam (actief) is tegen kanker.
De actieve stof is ook verantwoordelijk voor het optreden van eventuele bijwerkingen.. We weten echter niet van tevoren bij welke patienten en in welke mate van ernst deze bijwerkingen voor zullen komen.
Recent is bekend geworden dat de verschillen en ernst van de bijwerkingen, die kunnen optreden na behandeling met tamoxifen, mogelijk veroorzaakt worden dor verschillen in de mate van omzetting van tamoxifen in werkzame afbraak stoffen onder invloed van zogenaamde enzymen in de lever.

Enzymen zijn eiwitten, voorkomend in ons lichaam, welke zijn betrokken bij de afbraak van geneesmiddelen. De enzymen genaamd ' CYP3A" en "CYP2D6" spelen een voorname rol bij de omzetting van tamoxifen. Mensen bij wie de enzymen CYP3A en CYP2D6 minder werkzaam zijn, hebben een kleinere kans op bijwerkingen en werkzaamheid door tamoxifen dan iemand bij wie dit enzym erg actief is.

Er bestaan nu mogelijkheden om de werkzaamheid van CYP3A en CYP2D6 te onderzoeken. In dit onderzoeke zal zo'n methode op zijn toepasbaarheid worden getoetst. Tevens wordt gekeken of deze methode voldoende nauwkeurig de afbraak van tamoxifen en het ontstaan en de ernst van bijwerkingen van de behandeling met tamoxifen kan voorspellen..
Dit zou kunnen leiden tot een meer op de patient gerichte behandeling, met acceptabele bijwerkingen en toch een goed effect van de behandeling.
De test houdt in dat een ander geneesmiddel (dextromethorpan) wordt gegeven, dat zeer beperkte bijwerkingen heeft, maar door dezelfde enzymen CYP3A en CYP2D6 worden afgebroken.
Door het meten van afbraakstoffen van dit middel, wordt een indruk verkregen van de werkzaamheid van tamoxifen.

Dit was de beschrijving van het onderzoek.

Zelf heb ik er niet veel meer aan, gezien ik nog maar een paar weekjes de tamoxifen hoef te slikken, maar voor een volgende generatie lijkt het me erg interessant.

Ondanks dat ik wel héél veel buisjes bloed moest afstaan, en het wel érg confronterend was om tussen zieke mensen te liggen viel het onderzoek ontzettend mee, en ben ik heel blij dat ik er aan heb meegedaan.

Miranda.

taniawalters2
afbeelding van taniawalters2

Patek Philippe presenta Rolex Replica nella sua collezione di orologi meccanici con visualizzazione delle Replica rolex fasi della luna per le signore, un nuovo arrivato: il riferimento di Calatrava 7121, un orologio d'oro giallo 33 mm con lunetta illuminata da una costellazione di 66 diamanti. Questo nuovo modello è il calibro 215 PS LU, la sottile ferita con piccole secondi e fasi lunari.