Lid geworden op: 15/05/2015 - 11:47
Offline
Berichten: 0

“Ik liet de klappen van me afglijden, als water van een eendje”

zondag, 10 mei 2015

“Ik ben een grote fan van de Amazones. Ik heb nooit geschreven, ik weet niet waarom. Maar veel gelezen en mij thuis gevoeld, ook zonder dat ik deelnam aan de discussies. Het lezen maakte ook dat ik mij niet alleen voelde, jullie zijn toppers!” Dat schreef Monika (44) aan de Amazones. Ze heeft uitgezaaide borstkanker en weet sinds kort dat ze uitbehandeld is. Ze besloot haar verhaal alsnog te delen.

Twee maanden geleden werkte ze nog, nu is ze aan bed gekluisterd. Ze schrijft over “hoe ik ermee omga, nu ik weet dat ik niet lang meer heb. Ik was nog niet uitbehandeld toen ik dit schreef, maar voelde het al aankomen.”

Het verhaal van Monika

Ik ben Monika, 44 jaar. Sinds  2,5 jaar heb ik borstkanker en ik weet sinds 1,5 jaar, dat het is uitgezaaid naar mijn lever. Ik heb alle behandelingen ondergaan: operaties, bestraling, chemo’s, hormoontherapie, je kent het wel. Maar daar wil ik het hier niet over hebben.

Wat mij nu bezighoudt is; hoe kan ik mijn goede humor, die ik altijd heb gehad en nog steeds heb, bewaren? Ook al heb ik pijn, ben ik slap en weet ik dat ik eerder vroeger dan later hieraan dood zal gaan. Hoe blijf je dan enthousiast en opgewekt?

Klappen incasseren

Als het slechte nieuws zich blijft opstapelen, ben je eerst verontwaardigd. Daar kom je niet ver mee, maar je moet er wel doorheen. Op een gegeven moment incasseerde ik de klappen gewoon en liet het van mij afglijden, als water van een eendje.

De klappen vallen op alle terreinen van mijn leven, lichamelijke energie, lifestyle, relaties, werk, hobby’s, toekomstplannen, uiterlijke schoonheid, noem maar op. Maar ik merkte al gauw dat ik er ook iets nieuws voor terugkreeg!

Goed gedoseerde onverschilligheid

Ik heb veel gelezen over filosofie en vooral de stoïcijnse kijk op het leven was een eyeopener. De sleutel is een goed gedoseerde onverschilligheid.

Met ‘goed gedoseerd’ bedoel ik dat ik niet ijskoud ben van binnen, maar gevoelens wel toelaat. Als deze gevoelens schadelijk zijn voor mijn geluksgevoel, aanvaard ik ze, maar ik blijf er niet in hangen en ga niet piekeren. Angstgevoelens, boosheid en verdriet kunnen opwellen, maar verdwijnen ook weer vanzelf, zolang je er niet teveel aandacht aan besteedt.

Veranderen hoe je denkt

Ik moest wel een tijd oefenen om het te leren. Het is niet binnen een dag opgelost. “Als je niets aan je situatie kan veranderen, moet je veranderen hoe je erover denkt”. Het is een cliché, maar is hier absoluut waar en toepasbaar! En een beetje humor kan zeker ook geen kwaad!

Deze manier van denken helpt mij goed. Misschien kan het anderen ook helpen; al weet ik natuurlijk dat iedereen anders is van karakter en ook levensomstandigheden een rol spelen. Ik heb bijvoorbeeld geen kinderen, ben niet bang aangelegd, lichamelijk nog vrij fit en heb verder geen andere ziektes.

Wijs en krachtig

Ook heb ik geleerd dat het heel belangrijk is om dankbaar te zijn, dankbaar voor je leven tot nu toe, voor wat je wel hebt en voor je innerlijke kracht.

Ik zie meer schoonheid en lijk ontvankelijker voor de eenheid met de natuur, ook al kom ik soms niet verder dan naar een bloemetje of kevertje te kijken op het balkon.  Ontvankelijker ook voor prachtige boeken, muziek, vriendelijke mensen, dagen dat ik mij fit voel en geen pijn heb. Dan vind je mij gelijk in het bos of op het strand of op mijn werk, waar ik veel van houd.

Binnen enkele maanden is mijn bewustzijn veranderd, ik word mentaal steeds sterker en heb in het algemeen meer voeling met de wereld, meer empathie en zelfbeheersing. Ik voel mij een wijze, krachtige vrouw. Dat is niet alleen beter voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving, die het er vaak moeilijker mee blijkt te hebben dan ik.

Niet bang

Voor de dood ben ik niet bang, ik weet zeker dat het goed is aan de overkant, in ieder geval lekker rustig!

Voor het sterven ben ik ook niet bang, ik heb goede afspraken met mijn artsen, dat ik zo weinig mogelijk pijn hoef te lijden, en ik vind het eigenlijk ook interessant….misschien zie ik wel een wit licht….of zo…

Ik hoop alleen dat mijn man, mijn ouders, mijn vrienden en collega’s het niet al te moeilijk hebben, maar dat het hen lukt om er in mijn geest mee om te gaan, met acceptatie, moed en natuurlijk goed gedoseerde onverschilligheid!

Inspiratie
Een mooie website waar ik veel inspiratie vind,  met oneindig veel gratis filosofische artikelen: aeon.co

Foto's: Lea Sas
De foto’s zijn van Lea Sas. Ik hoop dat ze laten zien hoe mooi een vrouw met littekens kan zijn.

De Amazonestrijdster
Toen ik borstkanker kreeg moest ik heel snel beslissen over reconstructie. Ik hou van naturel en heb kleine borsten. Ik wilde geen reconstructie, maar over die optie werd eigenlijk niet gepraat. Ze wilden alles doen om mij twee borsten te laten houden. Het forumtopic “Bewust kiezen voor geen reconstructie" heeft me toen erg geholpen.  Ik moest doorzetten om iedereen te overtuigen, dat ik ook mooi ben met één borst! Vanwege die strijd wilde ik graag als Amazonestrijdster op de foto. Ik voel mij lekker en vrij zonder borst!

De Engel
Toen ik de fotografe ontmoette ging het al minder met me. De lieve engeltjesfoto op een zachte wolk is bedoeld als een soort lief grapje of geruststelling voor mijzelf en iedereen. Ik geloof dat het goed is aan de overkant. Dus ik geloof in de engelenfoto, qua gevoel, zachtheid, schoonheid, rust.

 

afbeelding van negrita
Berichten: 91

Mooi, dapper en knap.

Dat het soms zo snel gaat onbegrijpelijk.!!

Ik worstel ook wat af en mijn stemming om positief te blijven wisselt af en toe. Heb me opgegeven voor de webseminar van henk fransen en ans over omgaan met angst,dindag avond 7uur.Hoop daar inspiratie te vinden. Ook de filosofische site die je noemt ga ik opzoeken. Ik hoop dat je nog veel geluksmomenten mag beleven en wens je veel kracht om tot het eind positief te blijven.

Offline
Berichten: 1782

Die foto's, prachtig! De stoïsche filosofie spreekt mij ook erg aan, het lukt me alleen niet altijd om het toe te passen ;-)

Ik wens je sterkte in deze nieuwe fase van het uitbehandeld zijn. Dank voor het delen van je verhaal. 

Offline
Berichten: 366

Wat een mooi verhaal vertel je, Monika. En de foto's zijn prachtig! 

Offline
Berichten: 3744

Wat prachtig geschreven! en de foto's passen helemaal bij de tekst. Mooi.

en vertrouw dat jij en iedereen om je heen dit vast zal blijven houden. Nu en straks en altijd.

Offline
Berichten: 7

Wat een krachtig verhaal, erg mooi en dapper.

 

Offline
Berichten: 7

Wat een krachtig verhaal, erg mooi en dapper.

 

Offline
Berichten: 28

Ik wens je heel veel kracht en positieve energie!!!

 

afbeelding van annie_2
Berichten: 880

Mooi dat er dan toch een moment kwam dat we jou hebben mogen leren kennen. En hoe. Wat een indrukwekkend en steungevend blog.

Het is bijzonder jouw ontwikkeling in acceptatie van je uitzichtloze situatie te lezen. Alle respect voor de weg die je daarin gegaan bent. En ik herken er ook nog veel in ook! 

Prachtig je foto's. Beeld geeft weer in een heel andere dimensie weer wat je met woorden beschrijft. Bovendien onderstrepen ze als kunstvorm, want kunststukjes zijn het, je innerlijke acceptatieproces.

Ikzelf heb ook veel gedaan met op allerhande manieren beeldend verwerken van mijn proces. Het is zo helpend. Misschien heb je er wat van gezien als je hier al lang een meelezer bent.  Anders kun je bij mijn startverhall de link naar het verslag en de beelden er naar toe wel vinden.

LEEF met veel overgave en spirit je laatste gegeven tijd. Dag mooie sterke Engel. Schiet straks als een pijl naar het licht ! 

 

 

 

Offline
Berichten: 20

ik vind je een dappere en moeidge vrouw en wens je alle kracht toe die je nodig hebt. kiss

 

 

 

afbeelding van lies en ria
Offline
Berichten: 0

Wat prachtig geschreven,heel bijzonder.

ik hoop dat veel vrouwen hun kracht uit je verhaal kunnen halen.

Wij wensen je veel energie en moed om zo door te gaan.

Offline
Berichten: 115

Helaas is Monica eind mei, niet lang na het verschijnen van deze blog overleden. We weten dat ze de meeste reacties op dit blog nog heeft gezien en daar erg blij mee was. Voor ons was het een voorrecht dat we de prachtige blog en foto's mochten publiceren.

Ambulo
Commissie Amazones

Onderwerp gesloten