Amazone
Lid geworden op: 21/08/2011 - 10:51
Offline
Berichten: 617

De onzichtbare kant van kanker

zondag, 21 februari 2016

De onzichtbare kant van kanker.

De onzichtbare kant van kanker is het duiveltje dat op mijn schouder springt, een zaadje plant en in mijn oor piept: “De vraag is niet of maar wanneer we een uitzaaiing bij je vinden.” Waarna hij zich vol overgave in het hellevuur stort. Ik probeer het zaadje met wortel en al te vermorzelen maar het is al afgedaald in de spelonken van mijn brein en vandaar begint het op de gekste momenten tegen me te krijsen.

De onzichtbare kant van kanker is als ik naakt voor de spiegel  sta. Kaal, dik en met een misvormde borst, wanhopig speurend naar een spoor van de vrouw die ik vroeger was en haar niet kunnen vinden.

De onzichtbare kant van kanker is als ik op een feestje systematisch genegeerd word door mensen die er niet mee om kunnen gaan. Die denken dat kanker en ik een geheel zijn. Naar gelang mijn gevoel doe ik het af als ‘’ach ze weten niet beter’’ of ik ga verdrietig naar huis.

En zo heeft kanker nog veel meer onzichtbare kanten die voor altijd met mijn leven verweven zullen blijven en waarin ik een weg probeer te vinden.

‘’ If life gives you lemons  make lemonjuice’’

 

Offline
Berichten: 183

Maar dit onzichtbare maak jij toch maar mooi zichtbaar. Met sterke stukjes tekst. Het is wat wij, de schrijvende lotgenoten, allen doen, waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt, minder beangstigend voor anderen, minder beangstigend voor onszelf. Draaglijker. Dat is de lemon juice.

Offline
Berichten: 89

Dank je wel Leysje! Herkenning!

Offline
Berichten: 4256

De vraag is niet of maar wanneer we een uitzaaiing bij je vinden.

Die zin is zo herkenbaar.

Ik heb me daarom al heel vroeg neergelegd bij het feit dat ik wellicht ooit uitzaaiingen zou krijgen, maar nu nog niet, was dan mijn gedachte.

En nu is het dan zo ver. Uitzaaiingen. En is mijn gedachte geworden: maar nu nog niet, maar dan in verband met het dood gaan door die uitzaaiingen.

Misschien heb ik me daarom ook wel zo snel van de eerste shock hersteld: eigenlijk 'wist ik het al'. Of zou dat zo niet werken?

 

Voor mij geldt het in ieder geval ook: ik maak heel veel lemon juice en drink het lekker op ;)

afbeelding van zeilertje
Berichten: 42

Leysje, die stemmen, zo herkenbaar. Ieder van ons heeft zulke duiveltjes op zijn schouder zitten. Als ik er te veel last van heb probeer ik te visualiseren dat het slangen zijn, die met hun giftige tongen mij nare boodschappen toeslissen. Maar dan pak ik ze resoluut beet en stop ze in een kooi en gooi er een grote doek overheen. "Dat kun je nu wel zeggen, maar niemand weet of je gelijk krijgt, dus verziek mijn dag niet met je giftige woorden!" Dat roep ik dan in gedachten.....

Offline
Berichten: 526

Mooi geschreven, Leysje!

En de spiegel heb ik anderhalf jaar uit huis gehad, nu ben ik zo ver dat ik hem hoog hang en alleen mijn gezicht kan zien, maar mijn hele body, nog steeds moeite mee...

En inderdaad, When life hands you lemons, make lemonade...

Fijn he, dat je hier je onzichtbare kant voor ons allen zichtbaar is...

Liefs, Zangeres

Offline
Berichten: 8

Mooi geschreven!!

liefs Fiep

Offline
Berichten: 155

Mooi geschreven Leysje.

Het is letterlijk wat ik ook vaak denk (vrees): niet de vraag òf, maar wanneer er uitzaaiingen ontdekt worden. En tegelijk ben ik bang dat ik het lot aan het tarten ben door zo te denken.

Het is onvoorstelbaar hoeveel impact deze ziekte jaren later nog op je kan hebben.