Amazone
Lid geworden op: 25/02/2013 - 12:09
Offline
Berichten: 867

Haast

maandag, 30 december 2013

"Ik zie dat je je kwast heel snel beweegt", zegt Rocco met zijn Australische accent. Ik kijk op van mijn papier waar ik een hoek felgeel aan het schilderen ben. Ik volg een proefles intuïtief schilderen bij het kankerinloophuis Vicki Brown in Den Bosch. Ik kijk de schilderleraar vragend aan. "Probeer eens rustiger te schilderen", legt hij uit. "Om elke pennenstreek bewust op het papier te zetten. Het op het papier te laten gebeuren".

Ik besef dat hij gelijk heeft. Ik schilder met haast. Zoals ik op het moment leef met haast. Haast om weer zo snel mogelijk op niveau te komen. Om weer zo snel mogelijk fulltime te werken en alle kansen te pakken die ik voor mijn bedrijf zie. Om zo snel mogelijk weer een half uur door de bossen te rennen. Om verder te gaan waar ik een jaar geleden gebleven was. Ik ben bezig met een inhaalslag.

Mijn tempo past bij de stroomversnelling waar mijn leven de laatste jaren in is gekomen. Nog geen vier jaar geleden lag mijn hele leven nog voor me. Ik was 35 jaar, gelukkig getrouwd en werkte met plezier op kantoor. Ik droomde van een eigen bedrijf, en zette die stap. Ik maakte plannen voor de komende tientallen jaren. En regelde de financiën voor mijn oude dag.

Een eerste scheur in mijn zorgeloze toekomstbeeld kwam twee jaar geleden. Mijn vader overleed op 65-jarige leeftijd. Ik voelde me nog helemaal niet oud genoeg om een ouder te verliezen. Maar toch brak de beschermende cocon waar ik me in bevond. Ik voelde me kwetsbaar en kwam steviger in mijn schoenen te staan. Een houding die past bij iemand van middelbare leeftijd.

En dan dit jaar de diagnose kanker. Opeens is niet alleen het leven van mijn ouders niet vanzelfsprekend, maar ook dat van mij. Een besef dat past bij mijn grijze haren en stijve spieren. In vier jaar tijd ben ik van een jonge meid naar een bejaarde vrouw gegaan. Wie heeft mijn leven op fast forward gezet?

Nu ik meer dan ooit besef dat mijn leven, iedereens leven, eindig is, wil ik genieten. Wil ik alles meemaken waarvoor ik nog dacht jaren de tijd te hebben. Ik plan zaken en probeer het hup, hup, hup, te volbrengen. Hoewel ik deze levenslust graag wil houden, geeft mijn lichaam aan dat ik soms te snel ga. En ook voor mijn gemoedsrust is het terugvinden van een zorgelozere levensstijl geen overbodige luxe. Ik wil de stroomversnelling stoppen. Ik heb geen haast, de kans is groot dat ik nog een lang leven voor me heb. Dus waar vind ik de pauze-, of nog beter de normale afspeelknop?

Ik doop mijn kwast in de oranjerode verf en plaats hem bewust op het papier. Pas daarna zet ik de volgende penseelstreek. Langzaam ontstaat een vorm op het papier die ik zelf niet van te voren bedacht heb.  Ik ben benieuwd welk schilderij uit mijn vel papier naar voren gaat komen. Als ik thuis kom merk ik dat ik van deze les niet eens moe ben geworden.

Ik besef: ik leer in deze cursus niet alleen schilderen, ik leer te onthaasten. Zodat ik meer geniet van het moment. Ik besluit de cursus te gaan volgen.

Ik verheug me nu al op de volgende les!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Leuk smiley, fijn dat de cursus zo goed beviel. Ik wens je veel onthaasting in 2014!

Offline
Berichten: 4226

Klinkt goed Lucky. Wil je een nickchange? Ik bedenk opeens dat Happy-go-Lucky wel een mooie voor je zou zijn ;-) (grapje)

Fijne jaarwisseling en geniet van je nieuwe vrijheid.

Offline
Berichten: 116

Een verhaaltje voor het slapen gaan, heel mooi. Vooral een mooie les voor het nieuwe jaar :-). 

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Bijzonder dat je bent gaan schilderen bij Rocco. En nog bijzonderder dat je al zo dicht bij jezelf kwam met de introductiedag intuitief schilderen. Het vervolg gaat je zeker nog meer inzichten geven hoe je je toekomst het beste tegemoet kan treden.

En die is vast zoveel meer de moeite waard dan om er in haast doorheen te hollen. Als je lanzaam loopt, af en toe gaat zitten, stil staat zie je, ruik je, voel je, hoor je , geef je, krijg je vast meer om je over te verbazen en van te genieten.

Kleurrijk 2014 voor jou!

( ik ken het vicky brown goed. Mijn man was er lang secretaris van het bestuur, een vriendin van mij is er nu bestuursvoorzitter, een andere vriendin is er gastvrouw. Goed volk daar! )

Offline
Berichten: 396

Goed plan Lucky.

Ik hoop dat ik ook wat meer rust ga vinden in het nieuwe jaar.

 

Offline
Berichten: 867

Leuk jullie reacties! Ik wens jullie allemaal ook een hele fijne jaarwisseling toe, en dat 2014 maar veel geluk mag brengen!

@Annie: grappig dat je Rocco kent. De bestuursvoorzitter heb ik volgens mij een handje geschud tijdens het kerstfeestje. Was jij daar ook??

@Bergamot: haha, happy-go-lucky zal ik nooit worden, daar ben ik te fanatiek voor ;). Heb wel eens gedacht dat de nickname 'Lucky' eigenlijk achteraf een beetje gek is op een borstkankerforum. Maar hopelijk ben en blijf ik Lucky :).

afbeelding van negrita
Berichten: 91

IK ben ook op zo een cursus gegaan, en het geeft mij in ieder geval een houvast als het om tijd gaat. Ik kan zo een paar uur bezig zijn.

Heel bescheiden hoor, en het ontspant me.

In 2014 hou ik die er ook in. Leuke jaarwisseling.

Offline
Berichten: 542

Mooie blog! Ik wens je een schilderachtig en haastloos 2014. Veel schilderplezier komend jaar! Ben benieuwd wat er onder je kwast te voorschijn komt. Geniet ervan!

Offline
Berichten: 137

Een heel goed 2014!!

afbeelding van Nelies
Berichten: 111

Leuk !

Een een fijn 2014 !

Nelies x

Offline
Berichten: 4238

Ik ben mijn haast nooit meer kwijt geraakt ;)

Wat er niet in zit komt er ook niet uit zal ik maar zeggen. Maar ik vind het wel lekker zo. Zoveel mogelijk doen wat ik graag wil doen geeft me ook het gevoel dat ik niks (nou ja écht wel iets maar niet alles) laat liggen.

Veel plezier met schilderen en veel geluk in 2014!

Onderwerp gesloten

Artikelen van Lucky74 moderator

Webloggers