Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4252

Nog nooit eerder gezien....

dinsdag, 14 december 2010

In de war

Zo zou je dit log ook kunnen noemen.

Wie is er dan in de war? Vraag je dan.
Nou eigenlijk kun je beter zeggen: "Wie is er niet in de war?"

Gisteren zouden we de uitslagen van na de operatie krijgen. Gisterenmorgen moest ik voor de zekerheid wel bellen met het ziekenhuis om te horen of de labuitslagen er al waren. Aldus gedaan.

Helaas, er waren nog geen uitslagen. 'Al elf dagen later?' vroeg de assistente chirurgie, 'dan ga ik toch even bellen, blijft u maar aan de lijn.'  Ze belde en neen de uitslagen waren er echt nog niet, maar morgen! dan zouden ze er wel zijn. Ik hoefde ook niet meer te bellen. We konden gewoon direct voor de toch al geplande afspraak met de mammacare verpleegkundige komen.

Dus daar gingen we weer vandaag. Allebei een beetje misselijk, we dachten dat dat niet van de stress kwam ;), maar zoals ik tegen mijn moeder zei: 'het zou natuurlijk wel kunnen, stress in ons lijf': een verslag:

Bij binnenkomst zeggen we tegen de assistente ]: als de uitslagen er nog niet zijn mag je met het lab bellen want dan mailen ze ze direct, hebben ze gisteren beloofd.

In stilte vloekend zit ik in de wachtkamer mee te luisteren want ik hoor het direct: ze zijn er nog niet.

Uiteindelijk mogen we binnen: eerst komt de assistente zeggen hoe vervelend het is dat nog niet alles binnen is. Daarna komt de 'rechterhand' van dr. Z vertellen dat dit wel heel vervelend is.

Dan komt dr. Z. Dit is voor mij de 4e chirurg en voor mijn moeder de 5e die ze ziet. Wederom een heel erg aardige arts. Hij moet zich natuurlijk inlezen maar hij heeft dat al wel gedaan als hij binnenkomt.
Ook hij begint met verontschuldigingen. Hij denkt dat mijn moeder al wel wat uitlsagen in het ziekenhuis heeft gekregen maar na wat over en weer uitleg krijgen we de zaken te horen die nu wél bekendzijn:

De tumor uit de borst is met de amputatie helemaal verwijderd.
De snijvlakken zijn schoon.
Er is geen enkele melding gedaan van uitzaaiingen in de huid.

'Maar wat is dan de onduidelijkheid?' Dat is natuurlijk onze vraag.

Nou ja, her2Neu... 'Nee hoor, uit de punctie is duidelijk gebleken dat die negatief was'. 'Misschien te weinig cellen bij de punctie gehad', zegt hij nog. Daarna trekt hij zich terug en gaat bellen, met het lab, met een andere arts, en nog een keer bellen. Op een afstand hoorde ik wat stemverheffing ;) en langzamerhand begin ik wat te vermoeden, en ik word niet blij :(

Uiteindelijk komt de arts weer terug:

Tja, hoe zal ik het zeggen? Ik heb dit eerlijk gezegd ook nog niet eerder gemaakt. Maar tot op dit moment zijn er nog géén okselklieren gevonden......''
'Is er wel een okselkliertoilet gedaan dan?', vraag ik, want ik denk vaag te hebben opgevangen dat dat misschien niet goed is gegaan.
Maar nee, dat is niet aan de orde. Tot in het bovenste gedeelte van de oksel, tot helemaal in de top richt sleutelbeen is weefsel weggenomen maar er is in dat weefsel tot nu toe simpelweg geen enkele klier gevonden.

'Geen enkele?!?' zei ik geschokt. Want dan draaien de radartjes snel. Er is bij de echo wel een uitzaaiing in de oksel gevonden! En waar is die dan gebleven? Is die wel weggehaald???        De hoogte in? de laagte in hadden ze moeten zoeken! die tumor naast de borst zat echt superlaag, zo'n beetje onder het onderste gedeelte van haar bhband! Hebben ze niet te hoog gezocht? Afijn een mens kan veel bedenken in 3 seconden. En ook bedenk ik, wat nu, een nieuwe operatie en ook &*(&*(&*(_  ik ga zaterdag op vakantie. Wat nu?

Afijn soortgelijke gedachten (behalve dat van die vakantie dan) blijkt deze chirurg ook te hebben. Iemand zonder okselklieren heeft hij nog nooit meegemaakt (*zo'n jonge vrouw, 34, zagen ze 15 jaar geleden nooit, een man met borstkanker zagen ze 14 jaar geleden nooit, een vrouw van 75 met een op de foto onzichtbare tumor zagen ze in oktober nooit * tssssss, dat zinnetje wil ik echt nooit meer horen!!! *).

Wat nu dus.
Er moet nader onderzoek komen. Het meest voor de hand liggend is een nieuwe echo. Dat is wat lastig want juist op de plaats waar de tumor zat zit er veel keihard verzameld vocht. Daarom wordt de wond nu nog tot maandag met rust gelaten en zal er maandag een echo gemaakt worden. De resulaten daarvan, én vervolgonderzoek door het laboratorium waar het weefsel op dit moment nog in onderzoek is (kleuring), wordt besproken in de grote vergadering van woensdag 29 december. Mijn moeder zal van dit overleg en de onderzoeken op 30 december de uitslag krijgen.

Mijn moeder weet van voren niet meer dat ze van achteren nog leeft. Ik raak dan weer erg in de war van het feit dat zij zo in de war raakt. Ze weet dan gewoon (even?) niks meer. Wat er allemaal gebeurde wat er gedaan is wat er gezegd is wat er nog komen gaat.

Na de verwarring heb ik alles geregeld : wie er met haar meegaat bij het onderzoek, bij de uitslag. En hebben we gezegd wat ons dwars zit. Moeilijk maar soms wel nodig om weer goed samen verder te kunnen.

Het leven is nou een keer niet gemakkelijk, nooit geweest ook.

 

P.S. Je kunt mijn moeder ook een hart onder de riem steken bij haar Amazoneverhaal : Miekek

afbeelding van Marimke
Berichten: 266

O jeetje wat veel onduidelijkheid nog.

Ga je wel proberen te genieten van jullie zo verdiende vakantie? Ik ga zeker bij haar reageren. Sterkte meis met alle strestoestanden en kieper die stress maar in de oceaan, ruimte genoeg.

Liefs, Marimke

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Nouja, zeg..... Moet niet gekker worden.....

Wat moet je hier nou weer allemaal van denken? Ik pieker me suf....... Hoe kan dit? Grrrrrr.

Hé Ellen..... ik ga 17 januari naar Gent, maar daarvoor wil ik best met je moeder meegaan naar het ziekenhuis, he, als dat helpt.....

Offline
Berichten: 1161

Nou het ging weer lekker voor jullie. Het zal ook eens volgens het boekje gaanfrown

Wel gaan genieten van je vakantie hoor, je hebt het zoo verdiendkiss

 

Offline
Berichten: 281

O o o, ik durf bijna niets te schrijven, breek me de bek niet open.

De verkeerde kant op gesneden? Wie heeft dat verzonnen? 'Dat hebben we nog nooit meegemaakt'. Wat een akelig bekend zinnetje.

Geen wonder dat jullie in de war zijn..... hoe moet dat nu met die uitzaaiing in de lymfeknoop onderin? Ik hoop echt dat de echo iets te zien geeft, maar ik zou maar geen te hoge verwachtingen daarvan hebben. O Ellenk wat ontzettend erg voor je moeder en voor jou ook niet gemakkelijk om dit te 'moeten' loslaten in je hoofd als je op vakantie bent. Liefs en ik omhels je vanuit hier....

Offline
Berichten: 364

Jee Ellenk, wie zou zoiets nou kunnen bedenken? Het lijkt wel een soap, maar dan wel een heel slechte. 't Is moeilijk, maar  probeer je het wel (een beetje) los te laten als je op vakantie gaat?

Offline
Berichten: 304

 

Het is te gek voor woorden, geen okselklier te vinden, waar is de uitzaaing in de klier onderin gebleven dan? Het zou misschien ook wel prettig zijn als je moeder gezien werd door dezelfde arts-chirurg, in plaats van steeds een andere chirurg, lezen die zich wel goed in vraag ik me af.  Je zou van minder in de war raken. Nu weer afwachten tot de echo, ik vind dat ze lang genoeg gewacht heeft.  Ik hoop voor je dat je toch een beetje kunt genieten van je vakantie

Offline
Berichten: 565

WAt een gesodemieter Ellenk. Nu hebben jullie nog geen duidelijkheid. Zo ga je ook niet lekker op vakantie natuurlijk. Hou je taai meis, hou je taai.

Offline
Berichten: 8

Wat vreselijk zeg! Heel veel sterkte en hopelijk kan je nog een beetje genieten van je welverdiende vakantie....

Liefs, Corina

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ellenk, ook als er vocht zit, kan er toch een echo worden gemaakt? Of eventueel een CT-scan (OK, niet prettig, want je moet er een drankje voor drinken en nuchter zijn), maar met het idee dat er misschien een okseluitzaaiing niet uitgesneden is, ga je ook niet rustig slapen...

MiB
afbeelding van MiB
Offline
Berichten: 130

Pfffff hoe krijgen ze dit voor elkaar.

Echt ongelooflijk wat een blunders.

Wens je moeder veel sterkte de komende weken ennuh je zou van minder ff van het padje gaan!!

Ellen wel (proberen te) genieten van je vakantie!!! Hopelijk stoken ze de CV daar beter dan hier...  angry

 

Dikke knuffel voor de familie K

 

Gr. Miranda

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ellen , bah toch allemaal. Ik heb al bij je moeder gereageerd, maar het gaat jou ook niet in de koude kleren zitten natuurlijk. Ik hoop toch zo dat nog voor je op vakantie alles nu duidelijk zal zijn. Want je hebt zo'n recht op er eens lekker tussenuit zijn. Dat gun ik je ook zo. Maar ik zal je wel missen hier hoor.

Offline
Berichten: 719

o jeetje Ellenk wat een gedoe en onduidelijkheid, dat wil je zowiezo niet en al helemaal niet met je moeder

maar please........................probeer alles van je af te zetten als je het vliegtuig instapt en ga genieten van je vakantie, waar jullie 3-tjes als zolang naar uitkijken

ik hoop van harte dat er niet nog meer rare dingen verstopt om een hoekje liggen

 

veel plezier in je vakantiekisskiss

afbeelding van Irene
Berichten: 140

Lieve Ellen,

Wat een gedoe weer, hoe is het mogelijk.Bah,Bah meis ik hoop dat je kunt genieten van jullie mooie reis en bij komt van alle zorgen en stress.

Hele fijne reis Ellen.

Offline
Berichten: 351

angry zou je ze niet...Hoe kan dat nu weer.Hopelijk snel meer duidelijkheid voor jullie.

Onderwerp gesloten

Artikelen van ellenk

Aanraking ja of nee
Aanraking
Corona en IC
Corona en chemo
druk druk druk
Jaloers
Second opinion
Samen Beslissen

Pagina's

Webloggers