Amazone
Lid geworden op: 16/01/2006 - 09:02
Offline
Berichten: 453

Oedeem?

zondag, 2 november 2008

Ik schreef al een poosje geleden in het topic borsreconstructie over mijn problemen na de ruspiermethode. Het is nu een jaar geleden dat ik deze operatie heb gehad. Een half jaar erna begonnen de problemen. Het litteken op de rug groeide elke keer vast aan mijn ribben. De fysio maakt dit elke keer los en pakt dan gelijk mijn schouders en nek mee om alles los te masseren. Ook zat er elke keer vocht bij het litteken. Sinds twee weken is de pijn erger. 's Morgens voelt het al pijnlijk aan in mijn nek en schouder aan de geopereerde kant. Ook mijn arm voelt heel zwaar aan, vooral de bovenarm. Ook mijn schouder en nek zijn heel stijf en zwaar. Eigenlijk doet mijn hele rechterkant van mijn romp pijn. Kan mijn arm niet tegen mijn lijf houden doordat het in mijn oksel en naast mijn ribben dik aanvoelt. Mijn arm zelf en mijn hand zijn niet dik. Wel voelt mijn hand op een gegeven moment koud aan, vooral als ik even achter de computer heb gezeten Ik heb aanstaande dinsdag een afspraak gemaakt bij een oedeemtherapeut. Heb geen volledig okselkliertoilet gehad, ben wel bestraald. Tijdens de reconstructie was er al een groot probleem om de rugspier door de oksel naar voren te halen ivm veel littekenweefsel. De rugspier is toen langs mijn ribben naar voren gehaald omdat het na verwijdering van het littekenweefsel de ruimte nog te klein was. Helaas lees ik telkens meer herkenbare dingen over oedeem Ook schrijven is pijnlijk voor me. Ik moet morgen nog één ochtend werken, tenminste niks moet. Ik ga. Daarna ben ik drie weken vrij. Tenminste half ziektewet/half vakantiedagen. Volgende week een gesprek met de bedrjfsarts. Als het inderdaad oedeem is dan zal dit gesprek een andere wending gaan krijgen. Aangezien ik normaal gesproken best belastend werk voor mijn arm heb zal ik als het zo doorgaat niet meer terugkunnen in mijn functie. Ik vind het genoeg zo en wil echt niet nog meer klachten. Ik werk nu op halve kracht en zelfs dat is al veel te veel. Dat is te belastend. Ik wil mijn werk morgen dus voor de zekerheid goed af kunnen sluiten. Mijn eigen klantjes voor de komende drie weken goed overdragen. Ik heb een jaarcontract, deze loopt af in februari. Eindelijk een vaste leuke baan, terug in de zorg. Maar misschien niet voor lang meer. Ik zie nog steeds geen verbetering door de therapie. Het sporten gaat allang niet meer. Ik ben echt voor mijn gevoel terug bij af. Voel me klote en zit er helemaal doorheen. Ken mezelf niet meer terug. De energie is heel ver te zoeken. Zit gewoon zelfs door mijn reserves heen. Dinsdag naar de oedeemtherapeut. Ik hoop nog steeds dat het geen begin is van en dat er iets aan te doen is. Maar mijn gevoel zegt iets anders. Hopelijk zit ik er naast.

Offline
Berichten: 453

[quote="MarjonD"]Maarre die hond moet terug in zijn hok hoor.. zou je niet de oncoloog ook bellen voor een tussentijdse controle? Om jezelf misschien gerust te stellen?

Sterkte meis [kiss] [kiss] [kiss][/quote]

Ja, je hebt gelijk Marjon. Ik ga straks de chirurg bellen voor een tussentijdse controle. (ben niet bij de oncoloog onder behandeling)
Als het morgen oedeem blijkt te zijn zal dat ook moeten denk ik. Om het een en ander uit te sluiten. Het moet ergens vandaan komen.
Het kan na zoveel jaar nog ontstaan en ik heb j.l. nog een operatie gehad dus dat kan de oorzaak zijn. Maar dan komt die hond weer uit zijn hok, grrrr.

Straks nog 2 uurtjes werken en dan rust. Ik blijf de komende drie weken nog voor vijftig procent in de ziektewet en heb voor vijftig procent vakantiedagen. Ik heb er nog zo ontzettend veel.
Gaat het daarna niet, dan meld ik me weer voor 100 procent ziek. Nu wil ik dat nog niet
Ik ga echt pas weer aan de gang als het beter gaat, veel beter.
Vanavond heb ik een interview over bewegen. Niet meer zo van mijn op toepassing de laatste weken maar ik praat vanavond wel over het verleden. :wink:

Offline
Berichten: 453

Vanmorgen naar de oedeemtherapeut geweest. Er zit zichtbaar oedeem langs het gehele litteken en bij mijn rechterschouderblad.
De spieren zijn bij mijn schouder en nek opgezet. Dit tgv al het vocht.
Dit veroorzaakt ook de pijn in mijn arm. Gelukkig is mijn arm niet dik.
Er wordt gestart met twee maal per week lymfdrainage en taping.
Daarnaast moet de manuele therapie en bindweefselmassage voor het litteken en schouder ook door lopen. Het liefst ook twee keer per week.
Hier kan de verzekering moeilijk over gaan doen. De therapeuten gaan nu bekijken hoe ze dit evt. op kunnen gaan lossen
Bij elkaar in 1 behandeling lijkt me niet fijn, dit duurt ook te lang
Het liefst afwisselend elke dag iets anders lijkt me prettiger
Misschien kan ik tussentijds overstappen op een hogere aanvullende verzekering.

Morgenochtend heb ik een afspraak bij de chirurg staan.

Offline
Berichten: 453

Vanmorgen bij de chirurg geweest. De oorzaak van de vermoeidheid en gebrek aan energie komt dus inderdaad van het oedeem en de beperkte beweeglijkheid van mijn schouder en nek.
Het vocht kan niet meer goed afgevoerd worden. Zijn advies aan mij was om het rustig aan te blijven doen en het tijd te geven.
Het is lang goed gegaan na de reconstructie doordat mijn lichaam het zelf heeft kunnen herstellen. En dat is op nu niet meer.
Met de nodige hulp van de fysio moet dit goed kunnen komen.
Dus op dit moment het bovenlichaam minimaal belasten en de leefregels voor oedeem goed in acht te nemen om erger te voorkomen.
Mag wel sporten maar gewoon heel goed op mezelf letten.
Ook speelt het mee dat ik tot kort geleden alles nog kon en deed. Als je dan geconfronteerd wordt met gevolgen die voortkomen uit heel het borstkankergebeuren dan is dit geestelijk ook een enorme belasting.
Ben dus enorm gerustgesteld, eigenlijk wist ik dit ook wel maar kon dit niet accepteren. Het zal nu wel moeten, heb geen andere keus.

Offline
Berichten: 453

Ben nu vier weken verder.
En het gaat MET SPRONGEN VOORUIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik ben zo ongelooflijk blij, ben zelfs weer aan het sporten.
Heb ook de bodypump weer opgepakt en dit doet wonderen voor mijn nek en schouder. Zenuwpijn is weg. Kan weer schrijven en achter de computer wat langer typen.
Slik al minder pijnstilling.
Wat betreft het werk doe ik het nog rustig aan. Twee uurtjes per dag, max. vier dagen achter elkaar. Het kriebelt wel om al weer meer te gaan werken maar daar ben ik het alleen maar mee eens geloof ik. :wink: Als ik alles weer kan dwz het huishouden en werken en sporten zonder klachten te krijgen mag ik een uurtje meer gaan werken.
Volgend jaar (klinkt zo ver weg) gaan we dit verder bekijken.
Maar ik voel me weer helemaal happy.
Als ik een lekker stamp-nummer op de radio hoor beginnen mijn benen al te kriebelen om iets te gaan doen, op mijn spinningfiets te springen ofzo.
En dat gevoel........dat was ik helemaal kwijt. De adrenaline stroomt weer door mijn aderen. Ben een gelukkig mens [dans]

Onderwerp gesloten

Artikelen van celly

Webloggers