Partner
Lid geworden op: 28/12/2012 - 13:11
Offline
Berichten: 0

Pieken en dalen

maandag, 5 augustus 2013

Meer en meer word ik me bewust dat het nooit meer zal zijn als voor november 2012. Zoals ik het me had voorgesteld hoe het na de chemo en bestraling zou zijn is dag en nacht verschil.

De illusie om je leven "op te pakken en doorgaan zoals eerder" is weg. En blijft weg.

Wat blijft is de enorme krater die de kanker heeft ingeslagen op ons leven. Niets meer onbevangen, nu nog dagelijks gedachten hopen dat de kanker niet terugkomt. Met een neergeslagen gevoel dat je hierop geen vat kan krijgen. En wat je ook niet krijgt.De afdaling had ik me rustiger voorgesteld, maar het tegendeel is waar. Fysiotherapie, regelmatig bewegen. Mijn vrouw kreeg tintelingen in haar arm. Wat bleek, ze had voortekenen van oedeem. Hiervoor moest ze weer een afspraak maken met de huidarts en doorverwezen worden naar een specialist om het te behandelen. Dat komt er dan bij, weg rust en verwerking. Een week vol spanning. Gelukkig bleek het een voorstadium te zijn die goed te verhelpen is, maar bij elk bobbeltje wat zij voelt of reactie het lichaam aangeeft hoop je dat het geen kanker is.Ik voel me schuldig, want zij moet op de fiets de afspraken doen en ondertussen drie kinderen overdag opvangen.

 En het verzorgen van huisdieren bijvoorbeeld. Een schram van een konijn op haar (verkeerde) arm zorgt ervoor dat ze nu antibiotica moet slikken.

 

Laat staan het slikken van Tamoxifen. Verschijnselen als stemmingswisselingen, dan weer warm en weer koud en vermoeidheid. Ga zo maar door.

 Ze is in de overgang gegooid en moet daar ook mee leren omgaan.

Van de arts heeft ze kalk tabletten voorgeschreven met aspartaam erin. Ik heb op deze blog over aspertaam gelezen, maar zij wil het niet innemen. Nu hebben we via de drogist kalktabletten gekregen zonder aspartaam, met dezelfde werking.Voeding is en was een belangrijk element in ons leven. Dit doen we nu veel bewuster. We hadden al een moestuin en we waren al zoveel mogelijk E-nummer vrij aan het eten. Maar hebben dit nog meer aangescherpt. Meer biologisch, groente en noten. Regelmatig vis en op z'n tijd biologisch vlees. 

Onze insteek is: baadt het niet dan schaadt het niet. Bewust eten is niets mis mee.

Het voorkomt niet dat de kanker terugkomt. Maar het zorgt voor ons enige rust (en controle) dat we zelf kunnen bepalen wat we innemen. 

Het genonderzoek loopt nog. En we hebben nog een traject te gaan wat zorgt dat er meer rust komt in ons gezin. Maar daarover later meer.

Offline
Berichten: 4238

Jammer he, dat het zo 'niet mee valt' om je leven te hervatten. Het is ook maar goed dat je niet vooraf weet hoe lang de nasleep en de behandelingen van kanker voortduren. De moed zou je in de schoenen zakken.

Ik wens je toe dat je ondanks alles ook de mooie dingen van het leven kunt blijven zien, en kunt genieten van zon, zomer en vakantie.

ellenk

Offline
Berichten: 304

Bewust eten, daar is inderdaad niets mis mee, integendeel, zelf eten we zoveel mogelijk biologisch, groente, fruit en vlees, gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer biologische slagers en groentewinkels. Het houdt de kanker niet weg maar maakt je lijf wel gezonder, tegenstrijdig natuurlijk maar het is wel zo.

De nasleep van kanker vergt veel energie maar jullie komen er samen wel doorheen.

Ollie

Teuntje
afbeelding van Teuntje

Hoi Kooistra,

Ik lees je weblog en vindt het erg lastig om te reageren .(maar doe het toch )

Ook omdat ik in een hele andere situatie zit als jullie gezin . ( zie Teuntje )

Maar wil jullie het allerbeste wensen ,en ik hoop ook dat jullie je genietmomenten hebben als gezin  met elkaar en met vrienden en familie.

En inderdaad ,kanker gaat niet meer uit je systeem ,HELAAS !!!

Een mooie zomer ,ondanks alleskiss Teuntje

 

 

Offline
Berichten: 0

dank @teuntje @ollie @ellenk voor jullie reacties. Door de roerige tijd reageer ik nu pas. Excuses. 

Het leren leven met de ziekte valt me tegen, maar dat is meer hoe ik het "onderschat" heb. En dan maak ik het al betrokkene mee en niet als patient. 

Onder het mom grip hebben op hebben we gekozen voor een bewust voedingspatroon. En bij elke maaltijd is het voor ons meer genieten dat wat je eet gezond is.

We hebben als Nederlanders een enorme geslaagde zonnige zomer gehad. Daarvan hebben wij genoten.

Onderwerp gesloten