Amazone
Lid geworden op: 25/02/2013 - 12:09
Offline
Berichten: 867

Russisch roulette

zondag, 8 december 2013

'Tegenwoordig overlijdt toch niemand meer aan borstkanker?' Ik hoor het me nog zo zeggen aan de telefoon, nadat mijn moeder vertelt dat haar beste vriendin borstkanker heeft.

Na mijn eigen diagnose, een maand later, maak ik me dan ook drukker over de enge behandelingen dan over de kans om te overlijden. Ook de manier waarop een chirurg de uitslag geeft na mijn operatie doet geen belletjes rinkelen. 'Je bent kankervrij' vertelt hij trots. 'Ik heb de hele tumor weggehaald en de snijranden waren schoon.' Op de vraag hoe groot de kans is dat ik nog een keer kanker krijg, antwoordt hij nonchalant: 'erfelijkheid en uitzaaiingen buiten beschouwing gelaten, is die kans niet groter dan voor anderen'.

Mijn confrontatie met de koude werkelijkheid krijg ik tijdens het gesprek met de oncologe. Ze schuift een A4-tje naar me toe met daarop zwart op wit de cijfers. Zelfs na zestien chemokuren heb ik nog twintig procent kans op uitzaaiingen. En hoe meer informatie ik opzoek, hoe meer ik realiseer dat uitzaaiingen in bijna alle gevallen een ongenezelijke ziekte betekent.

Die twintig procent spookt door mijn hoofd. Het is een getal waarover ik niet kan onderhandelen. Wat zegt het? Dat er een reeële kans is dat ik overlijd?! Maar toch ook dat de kans vier keer zo groot is dat ik het overleef. Groot genoeg om me daar op te richten. Meestal lukt dat gelukkig. Toch is daar soms dat fluisterende stemmetje. Als ik rugpijn heb bijvoorbeeld, of als ik buiten adem ben van de trap. Of als ik fantaseer over een reis, of plannen maak voor de toekomst van mijn bedrijf. Het voelt als russisch roulette met één kogel in één van de vijf kogelkamers.

Volgens de confronterende campagne van Pink Ribbon overlijden er negen vrouwen per dag aan borstkanker. Geen fijne campagne om tijdens mijn behandelingen te horen. Maar wat echt bij mij binnenkomt, is het nieuws dat amazone Kate is overleden.

Ook zij waande zich veilig direct na haar diagnose in 2010. Het 'voorstadium van borstkanker' was weggehaald en de dokters zeiden dat er geen kans op uitzaaiingen was. Een jaar later bleek ze deze toch te hebben. Twee weken geleden vertelde de oncoloog Kate dat ze uitbehandeld was. Vorige week vrijdag is ze overleden. Op 42-jarige leeftijd.

Omdat Kate eindredacteur van de blogs was, mailde ik regelmatig met haar. Naast haar goede adviezen bestond ons contact ook uit uitwisseling van wensen voor elkaar. Ze stak me een hart onder de riem tijdens mijn chemokuren. Ik zei dat ik zo blij voor haar was dat ze een fijne vakantie in Frankrijk had gehad met haar partner en dochter van vijf en stiefzonen. Geen uitgebreide mailwisselingen, maar genoeg om te weten dat Kate een leuke, attente vrouw was. We hadden veel gemeen. De jonge leeftijd waarop we borstkanker kregen bijvoorbeeld. En daarnaast onze journalistieke achtergrond. Zij had een tekstbedrijf, en ik een bedrijf in het beheren van websites en social media.

Haar kansen waren zoveel beter, en toch is ze er niet meer. Uiteindelijk bewijst dat voor mij ook dat kansen niks zeggen voor mij persoonlijk. Of je nu russisch roulette speelt met een kogel in twee kamers, in vijf kamers of in honderd kamers, dat maakt voor het resultaat niet uit. De kogel komt eruit... of niet...

Het enige wat ik nu kan doen is positief maar realistisch in het leven staan. Net als Kate deed. Als mijn gedachtes naar haar afdwalen, is dat wat ik me graag wil herinneren.

Vaarwel, Kate. Je bent mijn inspiratie.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Heftig, Lucky. Het komt zo dichtbij als een Amazone overlijdt. Voor jou zijn de behandelingen nu klaar, Je hebt er alles aan gedaan om de kans op terugkeer zo klein mogelijk te maken. Second opinion, dose dense chemo. Je bent volgens de laatste inzichten behandeld. Tien jaar geleden zou je 4xAC gehad hebben om de drie weken en geen taxaan.

Ik hoop dat je verder kunt met je plannen. De draad weer oppakken, dat is zo belangrijk.

Offline
Berichten: 116

Dank je Lucky, je beschrijft het zo helder. Dit kan ik aan anderen laten lezen wanneer ik het zelf te moeilijk vind om uit te leggen. 

 

afbeelding van Nelies
Berichten: 111

Mooi geschreven, Lucky !

Lieve groet, Nelies

Offline
Berichten: 137

 

Mooi en duidelijk alles beschreven. Het is niet anders. We moeten gewoon in het NU leven en bewust alle dingen doen. Er is geen andere keus.

Zekerheid is er niet in het leven. Voor niemand. We zijn allemaal geschrokken van het overlijden van Kate. Ik ook en ik kende haar alleen van het lezen over haar. Maar dat het zo snel kan gaan. Maar wij moeten verder.

Tob niet alles loopt toch anders, is mijn motto.

Depressief word ik van alle jonge vrouwen met BK. 

 

Ik wens jou en je partner een gezellige kerst en een intieme jaarwisseling. Geniet ervan.

Dag lieve Lucky74

Offline
Berichten: 617

Heel mooi geschreven Lucky.

Offline
Berichten: 5

Pakkend en herkenbaar

Offline
Berichten: 0

Prachtig geschreven! Het klinkt heel cliche, maar probeer van iedere dag te genieten. Of je nu kanker hebt of niet. Het leven kent geen zekerheden. Hoe vaak mijn zus en ik zeiden, later als de kinderen groter  zijn, dan gaan wij... Dat later zit er niet meer in voor haar. Voor mij misschien wel, dit is een les voor iedereen. 4 maanden geleden hadden wij nog geen enkel idee dat dit lot boven ons hoofd hing en jakkerden wij maar door. Geniet als het kan!! Piekeren helpt niet. Het overkomt je. In angst leven is vreselijk, dus leef in het moment. Nu gaat t goed. Wees daar blij mee.

Offline
Berichten: 867

Bedankt voor alle mooie reacties! Ik vind het fijn om te lezen dat het verhaal herkenbaar is.

Offline
Berichten: 4238

Lucky, wat prachtig verwoord je hier wat iedere Amazones vroeg of laat tegenkomt.

Je doet je best maar je wéét het niet. Er zijn maar 2 kansen. Je overleeft borstkanker. Of je overleeft het niet. Bij welke groep eenieder van ons hoort: we weten het niet.

That's it.

xxx

Offline
Berichten: 24

Russisch roulette. Ja. Goede vergelijking. 
Of koorddansen, wetende dat het safety-net niet helemaal veilig kan zijn.
Het is er. Het is je aangewezen, aan je uitgelegd in cijfertjes, maar je weet het...de mazen zijn wellicht groter dan verteld, de sluitingen wellicht dubieus. 
Maar je moet dansen, je WIL dansen, want wat is de andere optie? 

Balans. Balans is, denk ik, het sleutelwoord voor ons allemaal. 

'k Las deze laatst. Vond ik ook wel mooi en herkenbaar. 

Life isn't  about waiting for the storm to pass..it's about learning to dance in the rain...

Ik 'kende' Kate niet, had al wel eens iets van haar gelezen. Heb vannacht haar hele verhaal gelezen. Een bijzondere vrouw. Een memorabele vrouw. 
 

Toen ik gezond was wist ik het allemaal zo goed. Toen riep ik altijd: we kunnen onze doden het beste eren door te LEVEN. 
Mijn broer stierf ruim een jaar geleden aan kanker en ook hem 'beloofde' ik dat, niet wetende dat ik een half jaar later zelf de strijd zou gaan voeren. 
Ik weet het allemaal niet zo goed meer, maar misschien is dat juist niet erg. 
Kom ik weer terug bij de balans. 
Ik ben niet gek, ik ben niet gek, ik ben een weegschaal. ;-) 

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Treffend en mooi geschreven Lucky. Want zo is het echt. Bij zulke overpeinzingen kom je ook als er een amazone overlijdt van wie de kansen aanvankelijk zo gunstig leken.

Maar al vaker heb ik meegemaakt hoe een eerste prognose van goed naar slecht of van slecht naar goed kan kantelen. Dat kan ook jou gebeuren. Alleen de toekomst zal het uit gaan wijzen.

Je hebt hard gewerkt om je toekomst zo gunsig mogelijk te laten zijn. Pak nu de draad weer op, maak gewoon je plannen en realiseer er zoveel van als kan. Je bent immers nog jong en wil wat. Je kan het.

En gooi nu maar gauw die geweren ver van je af.
Blijf niet zitten aan de roulette tafel.
Nee, weef jouw draad!
Ik wens je veel inspiratie en succes.

Offline
Berichten: 25

Wow zo herkenbaar....zo voel ik me ook al de hele week.

Teuntje
afbeelding van Teuntje

Lucky,

Bedankt voor je schrijven  !!

Het is idd confronterend als er iemand van dit forum overlijd.

Maar ook wij weten niet hoelang wij nog op deze aardbol zijn dus ik zou zeggen Carpe diem .

kiss Teuntje

 

Offline
Berichten: 8

Bedankt Lucky,

Prachtig zoals jij je gevoelens onder woorden kunt brengen en het fijne is dat vele amazones, waaronder ik zelf, me daar zo in kunnen vinden. We hoeven verder niets toe te voegen, we weten waar het over gaat. Niets uit te leggen, niets te verantwoorden.

Dank je Lucky, en lang leve je ziel Kate...

DIDI64

 

Offline
Berichten: 8

Ja Lucky, precies, russisch roulette, de kogel komt of niet..... en al hebben wij er alles aan gedaan om die kogel uit die kogelkamer te weren, hij kan er zomaar nog zitten. Maar hij is er (nog) niet, en misschien komt ie ook wel nooit, maar misschien komt ie ooit..... We weten het immers niet.

Het sterven van Kate komt hard binnen, héél hard, omdat ze een moedige, sterke warme vrouw was, omdat ze zo jong was, omdat ze zoveel dierbaren achterlaat.  En het zet ons aan het denken en twijfelen.

Maar wij hebben gevochten en gedaan wat we konden.

Nu gaan we weer leven en laten die russisch roulette voor wat het is (tenminste, het grootste deel van onze tijd....)

Knuffel Bianca

afbeelding van negrita
Berichten: 91

Geniet van het leven, de behandelingen liggen achter je en nu ga jij weer vooruit.

 je wordt geboren en daaruit volgt dat je ook een keer sterft.

gelukkig is het nu niet aan de orde. Parkeren maar.

Onderwerp gesloten

Artikelen van Lucky74 moderator

Webloggers