Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4255

Vakantie 4

zondag, 9 januari 2011

Kerst

Schreef ik net een heel erg lang blog..... is het verdwenen..... zwaar balen, maar ik begin weer opnieuw :)

Vanuit Puerta Varas werden het de volgende morgen, met forse spierpijn ;),  toch de pinguïns van Chiloe. Het was een regenachtige dag. We ontdekten dat lief véél beter op grindweggetjes met grote kuilen en onoverzichtelijke bergbochten kan rijden dan ik ;). We zagen gekleurde huizen en kerkjes en reden via de kronkelweggetjes uiteindelijk een strand op, met onze kleine Toyota, dapper autootje.

Van het strand na betaling (want er is heel weinig gratis in Chili) klommen we een karretje in, dat ons weer naar een bootje bracht dat ons de onstuimige zee opvoer. Pinguïns, prachtige vogels, een pelikaan en een zeeotter waren onze beloning. Klunsig op de wal, sierlijk in het water en de verschillende tussen twee pinuïnsoorten waren duidelijk zichtbaar (alleen ben ik nu al weer vergeten welke er twee en welke één halsstreep hadden, tja...).

Een wandeling door het dorp de vorige dag had ons bij een heel mooie kerk gebracht. Dus 's kerstavond stond de nachtmis van Puerto Varas op ons programma.
Niet dat er veel zichtbaar is van Kerst in Chili. Er zijn sowieso niet overdreven veel of grote kerken. Sommige huizen hebben wat kerstversiering maar niet overdadig. We hebben in Valdivia één Kerstman in actie gezien, en hier en daar versierde kerstbomen (kunstbomen) en dat blijft in zomersferen een rare gewaarwording. Éen parkje in Puerto Varas was helemaal opgevrolijkt met kerstbomen en kerstmannen, en een stal natuurlijk. De versiering was gesponsord door de plaatselijke bedrijven. Toen we bij één boom het bordje "Kapsalon Elvis" aantroffen hebben we samen heel hard gelachen.
De nachtmis was een feestje :). We moesten vroeg komen hoor, had de dame die we de dag ervoor in de kerk troffen al gezegd. Net als in Nederland is kerkbezoek sterk verminderd maar met Kerst vinden veel mensen de kerk weer. We waren op tijd en hebben genoten. Het kerstkoortje zong krakkemikkig maar wel gezellig. Het was een mis met 3 heren en zeker 20 misdienaars. De kerk zat  bomvol en voorin werd iedereen gemaand om gewoon op de grond te komen zitten, 'plaats genoeg', vond de pastoor. Je mag in de kerk gewoon kletsen en sms-en. Zoenen trouwens ook, vonden de pubers op de bank voor ons. Chileens gezin, vader duidelijk geërgerd, moeder met twee zoons als buffer ertussenin, dochter smoorverliefd naast vriendje op de bank, andere dochter met telefoon al snel vluchtend naar vriendinnen elders in de kerk. Het is ook overal hetzelfde ;).
Het was een karaokemis want de teksten van de liedjes verschenen op de beamer voorin de kerk en de meeste liedjes kenden we, dus we zongen uit volle borst in ons beste Spaans mee. De mis duurde 1,5 uur maar toch hield de pastoor niet van treuzelen. Terwijl de collecte nog liep, begon hij gewoon al weer aan het volgende onderdeel. Het waren vooral de liedjes die het lang deden duren. Vooral "beben y beben" hield maar niet op. Het is een vrolijk kerstlied, maar de pubers voor ons gniffelden nog al en de titel (ze drinken en ze drinken, en ze drinken nog een keer) spreekt voor zich. Op youtube vonden we ook filmpjes van studenten die het vol overtuiging aan het zingen waren.....
Toen we dachten dat het klaar was vroeg de pastoor aan alle mensen om hun Jezus voor de dag te halen en dat gebeurde ook:
uit alle jaszakken, tassen en wat ook meer kwamen kleine beeldjes van kindjes Jezus voor de dag. Ze werden door de pastoor gezegend. Heel verbazingwekkend bijzonder. Maar de mensen straalden en het was mooi om te zien.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ah, daar is deel 4! Mooi kerstverhaal en leuk dat jullie pinguïns hebben gezien. Het was vast een heel bijzondere reis!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik sprong even terug in de tijd door jouw blog met daarin de tekst: 'een mis met drie heren'. Ja, zo herinner ik het me. Wat bijzonder dat jezuskindje wat ineens uit al die zakken geboren werd. Zoiets heb ik nog nooit gehoord, echt een wonderbaarlijke geboorte en doop!

Fijn je weer te lezen.
Zie uit naar de rest van je reisverhaal.
De foto's van os die pinguins krijg ik zeker wel tijdens onze meeting te zien. Dat hoop ik tenminste. 

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Blij dat je er weer bent, Ellen.... Ik wist natuurlijk wel dat je het leuk had daar, maar toch miste ik je....

Offline
Berichten: 1161

ellen, fijn dat je weer terug bent.

Mooi zo'n kerstmis in den vreemde. Hoe dat de gebruiken overal toch net wat anders zijn.

afbeelding van Marimke
Berichten: 266

Hai Ellenk,

fijn te lezen, dat je het leuk hebt gehad. Hoe ging het optreden van puberT, of is dat niet doorgegaan. Bijzonder te lezen, hoe de pastoor de dienst leidde en mooi, dat er voor iedereen plaats was. Ik ben benieuwd naar de foto's neem je ze mee, de 29ste?

Offline
Berichten: 565

Wat een mooie ervaringen Ellenk. Het klinkt heel bijzonder.

Onderwerp gesloten

Artikelen van ellenk

Aanraking ja of nee
Aanraking
Corona en IC
Corona en chemo
druk druk druk
Jaloers
Second opinion
Samen Beslissen

Pagina's

Webloggers