Amazone
Lid geworden op: 25/02/2013 - 12:09
Offline
Berichten: 867

Van top tot teen

zaterdag, 3 augustus 2013

"Na elke chemokuur kun je de eerste week misselijk zijn en de tweede week loop je risico op infecties", vertelde mijn oncologisch verpleegkundige tijdens de intake. Ook schoof ze me een A4-tje toe met een lijst met andere mogelijke bijwerkingen. "Dat je je haar verliest is zeker, maar of je de rest krijgt is heel persoonlijk."

Of het nu mijn positief ingestelde aard is of juist mijn angst voor misselijkheid en overgeven, maar van dit gesprek hield ik het beeld over dat ik per kuur alleen een week last van mijn maag zou hebben. Tenminste, als ik in de tweede week maar uit de buurt blijf van mensen die verkouden of anderzins ziek zijn, maar dat moet hartje zomer te doen zijn, leek mij.

De werkelijkheid is ingewikkelder. Mijn lichaam blijkt de volle twee weken van elke kuur te kwartetten met bijwerkingen. Moeiteloos schakelt het van dagen met misselijkheid naar dagen met duizeligheid, bloeddrukvallen, moedeloosheid en angst. En van dagen met een grieperig gevoel en koorts naar dagen met mond- en keelpijn. Dit afgewisseld met diarree, brandend maagzuur en traanogen. Geen fijne achtbaan om in te zitten. Zeker omdat ik weet dat elke lichamelijke klacht kan leiden tot een complicatie en de door mij gevreesde ziekenhuisopname.

Als ik lees dat bij de kuren die ik hierna krijg dove vingertoppen en tenen en problemen met nagels kunnen voorkomen, is het me duidelijk: chemo werkt door in je hele lijf, letterlijk van top tot teen. In mijn hele lichaam worden cellen stukgemaakt. Uit verhalen van lotgenoten weet ik dat niet alle klachten tijdelijk zijn, dat sommigen ook na de chemo's blijven tobben. Vooral vermoeidheid en concentratieproblemen zijn veelgehoorde blijvende klachten.

Ik vraag me af: zou het niet mooi zijn als de chemo-medicatie ook cellen aantast die ik toch al liever kwijt dan rijk ben? Mijn terugkerende eczeem in mijn oor bijvoorbeeld. En als chemotherapie op concentratie kan werken, en dus ook hersencellen stuk maakt, dan mag hij daar ook wat gewoontes op het gebied van angsten en paniek weghalen. Opgeruimd staat netjes.

Een lichaam schijnt per zeven jaar zichzelf totaal te vernieuwen. Met een chemokuur doet hij dit voor een groot deel al in vijf maanden. Je krijgt als het ware een herstart. En zo voelt het ook. Ik heb niet het gevoel dat ik na de behandelingen dezelfde zal zijn als ervoor.

Ik ben benieuwd welke Lucky als een feniks uit de as zal herrijzen na de laatste chemokuren. Getraumatiseerd misschien, met veel angst voor uitzaaiingen? Tobbend met kwalen? Of juist vrij van angsten, ook door de stelselmatige exposure? Met meer waardering voor het leven?

Ik vind een mooie quote die ik een prominente plek geef op mijn prikbord:

"Never be afraid to fall apart because it is an opportunity to rebuild yourself the way you wish you had been all along" - Rae Smith

Offline
Berichten: 4238

Wat een prachtige spreuk Lucky! Ik kende hem nog niet.

Maar voor nu, voor je herrijzenis, wil ik je toch vooral heel veel sterkte toewensen met alle nare bijwerkingen.

X

Ellenk

Offline
Berichten: 137

Weer een goed stukje geschreven!

Je schrijft echt goed! Fijn om alles zo goed te kunnen verwoorden.

Maar wat een herkenning weer. Ook ik dacht telkens:"Komt m'n allergie nu niet meer terug?" (en die vervelende haargroei op plaatsen waar hij niet welkom is)

Tijdens de chemo nergens last van en nu is alles weer terug.

Je wordt niet meer dezelfde persoon. Maar zoals met alles . Elk nadeel heeft ook een voordeel. Je leeft bewuster en  dat is best een voordeel.  

 

Sterkte met je verdere behandelingen. Ik hoop zo voor je dat de volgende kuren  meevallen.

Lieve groet Norbs

 

 

Offline
Berichten: 565

Ik wens je zeker een leven vrij van angst en mogelijke bijwerkingen. Een nieuw begin, dat zou mooi zijn. Nu eerst hier nog doorheen komen en dan rustig aan weer opbouwen. 

Liefs, Linnie

afbeelding van agnes
Offline
Berichten: 8

Hoi Lucky,

Wat kan jij mooi verwoorden wat we allemaal ( de één iets meer en de ander iets minder) door hebben moeten maken of nog doormaken tijdens de chemo's. En inderdaad, waarom doodt de chemo niet het herpesvirus dat me elke paar maanden een koortslip geeft omdat dat virus in je blijft zitten? 

Maar het belangrijkst is dat het alle kankercellen doodt !! en daar gaan we gewoon maar van uit, zekerheid krijg je inderdaad niet, maar het vertrouwen moet je proberen te blijven hebben.

Ik ben al een aantal maanden klaar met de chemo's en heb nu alleen nog last van concentratieproblemen, mijn geheugen en ben nog snel vermoeid.

dat geheugen levert ook komische situaties op: belt er om 3 uur een vriend dat hij wil komen eten, zeg ik: oh gezellig, dan kook ik iets lekkers. Ga daarna uurtje op de bank slapen, word wakker en denk: ik heb wel trek, dus maak ik wat te eten klaar. Zit ik net op de bank met een bord roerbakgroenten en een stokbroodje, gaat de bel. JUIST !! eters !!! totaal alweer vergeten dus... maar we lachen er maar om. 

ik wens je veel sterkte en succes bij je volgende kuren (hoeveel moet je er nog?)

liefs Agnes

afbeelding van negrita
Berichten: 91

Bedankt voor de spreuk Lucky, had ik ook nog niet en sinds mijn kuren vorig jaar hou ik een piep klein boekje bij met krachtige spreuken.

Een soort ankertjes voor positieve gedachten.

Wel heel vervelend voor je dat die bijwerkingen zich telkens aandienen,

je kunt dus niet schrijven dat je fluitend onopvallend de chemo's door rolt, maar wel het gevoel  van een herstart, een resetten.

Dat je maar veel steun kan voelen smileydikke knuffel en sterkte met de volgende.

Offline
Berichten: 2277

Wat een mooie spreuk Lucky!

Stap voor stap kom je erachter wat de bijwerkingen zullen zijn, welke van korte duur en van sommige heb je misschien langer last.

Kussss!

Offline
Berichten: 1

Dag lucky 

wat vervelend dat je zoveel last hebt van bijwerkingen. En wat kun je alles mooi verwoorden en een mooie spreuk. 

 

Ik wil je heel veel kracht en sterkte wensen. Misschien helpt praten met een maatschappelijk werker je?? Mij helpt het heel goed.

liefs Donna 

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Wat naar toch dat jij zoveel klachten hebt van de chemo. Het lijkt wel of alles wat er maar aan klachten mogelijk is bij jou in je lijf terecht komt. Jouw lijf doet je nicknaam hier geen eer aan. Je verlangen dat die chemo foute cellen waar je voor de chemo al last had doodt, zodat je van die last verlost wordt, ook dat lijkt een loze wens als ik sommige reacties lees. Pechvogel toch. Dat de spreuk je maar op de been mag houden, lichamelijk en psychisch. Veel sterkte hoor. En weet, het gaat voorbij. Restklachten, wie zegt dat jij die krijgt? Niet al bij voorbaat uitgaan van het slechtste scenario, hoewel ik snap dat je als gevolg van de klachten nu in een doemscenario terecht kunt komen.

Offline
Berichten: 555

Hoi Lucky,

Mooi weblog zeg, ja precies zo is het  als de chemo daar is.Bijwerkingen zijn zo persoonlijk, de taxol die jij moet ondergaan kan neuropathieklachten geven, kan  ik heb deze klacht echter, gelukkig niet gehad.

Je moet het incalculeren, maar het hoeft dus niet zo te zijn. Tja al die klachten, net een 8baan inderdaad, maar..............er komt een eind aan de chemo, als je er middenin zit ,dan kun je het beste in kleine stapjes denken, want te ver vooruit kijken dat nekt je.

Zelf heb ik ook ac en taxol gehad, beide 4 en de herceptin en nu dan nog tamoxifen, maar ik voel me supergoed, ik heb weer bergen energie en ben weer zo vrolijk en zorgeloos, dus het kan!

We hebben een boerenbedrijf en minicamping en ik organiseer leuke dingen voor de kids van de camping en normaal werk ik ook in de zorg alleen avonddiensten, maar nu ben ik ruim 6 weken thuis voor de camping, ook rijd ik paard en in de winter sport ik, als ik daar aan denk stemt mij dat enorm dankbaar, ik voel me een bevoorrecht mens die geniet van het leven!

Offline
Berichten: 55

Wow, Lucky, ik ben nu pas al jouw blogs aan het lezen. Wat schrijf je heerlijk en wat is het allemaal herkenbaar. Gelukkig ligt de chemo inmiddels alweer ver achter je, houden zo!

Onderwerp gesloten

Artikelen van Lucky74 moderator

Webloggers