afbeelding van Maisa
Amazone
Lid geworden op: 31/08/2004 - 01:55
Berichten: 3771

WVMB: Wel verschenen met bericht

vrijdag, 7 januari 2011

Net toen ik naar het ziekenhuis wilde gaan voor mijn zeswekelijkse APD-infuus ging mijn mobiel. Een secretaresse uit het ziekenhuis vroeg of ik nog thuis was. Want dan kon ik daar beter blijven en niet naar het ziekenhuis komen. Er was geen recept voor APD en daarom kon de behandeling niet doorgaan.

Zoiets hoef je als patiënt niet te proberen: een uur van tevoren afbellen. Dan gaat er een gepeperde rekening naar je verzekeraar met de aantekening ‘NVZB’ (Niet verschenen zonder bericht).

Ik zei tegen de secretaresse dat ik nog op mijn werk was, maar al wel mijn jas aan had. En dat ik er zo aan kwam. Ik adviseerde haar om de dienstdoende oncoloog te bellen en een nieuw recept te vragen. Die APD krijg ik iedere zes weken en deze afspraak stond al een maand. De ziekenhuisapotheek is alle dagen open, dag en nacht. Daar liggen echt wel wat ampulletjes APD. Het is een heel gangbaar medicijn bij botuitzaaiingen. En er heeft altijd een oncoloog dienst.

‘Ik kan niet zomaar een recept aan een andere arts vragen’, pruttelde de secretaresse nog, ‘want die kent uw geval niet’.

BINGO

‘Ik ben een heel speciaal geval’, zei ik, ‘ik kreeg vorig jaar uitgezaaide borstkanker tijdens mijn zwangerschap. Maakt niet uit wie er dienst heeft, alle oncologen kennen mijn geval. En ik kom er zo aan’.

Binnen vijf minuten belde ze dat ze mijn eigen arts had gesproken. En die had een nieuw recept uitgeschreven.

De verpleging was niet blij dat ik toch gekomen was. Ze waren met zijn drieën: eentje die vindt dat ik niet moet werken, eentje die vindt dat ik niet moet hardlopen en een derde die opschreef 'Mw vindt dat ze de APD NU moet krijgen'. Natuurlijk vind ik dat. Ik heb toch gewoon een afspraak en er is geen spoedgeval of noodsituatie, hooguit een kwijtgeraakt recept. Wel vond me de verpleging me er erg goed uitzien. Als oncologieverpleegkundigen zoiets zeggen is het echt een compliment. Het antwoord 'dat komt door het werken en het hardlopen' lag op het puntje van mijn tong. Ik sprak het niet uit. Ik wilde geen ruzie zoeken.

De volgende ochtend belde de oncoloog. Ze bood excuses aan en zou uitzoeken hoe dit fout had kunnen gaan. Ik zei dat ik het als een assertiviteitstraining had beschouwd. Hoe triest ook, als je vaak in het ziekenhuis komt leer je dit.
Ze lachte, maar zei dat het niet zo zou moeten gaan.
‘De secretaresse zei dat je ondanks de afspraak niet op de planning stond’, zei de oncoloog.
‘Ze belde me toch op?’, vroeg ik. ‘Dat deed ze toch omdat ik gepland stond’.
 
De oncoloog was duidelijk niet blij dat een van haar patiënten was afgebeld zonder overleg met haar. ‘Jij gaat er tegenin’, zei ze, ‘en dat is ook goed. Maar een andere patiënt krijgt niet de voorgeschreven medicatie en dat weet ik dan niet’.

Het infuus is ingelopen en mijn botten kunnen er weer een tijdje tegen. Over zes weken mag ik weer. Die afspraak staat al. Ik hoop dat dan de liefste verpleegkundige er weer is. Die werkt heel efficiënt, controleert alles en vindt dat ik moet doen wat voor mij goed voelt. 

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

O, Maisa,...... ik ben zo trots op je (en ondertussen zit ik me zo op te winden omdat het zo inderdaad vaker gaat) !!!

En dáárom gaat het met assertieve patiënten dus beter dan met patiënten die niet reageren (dat kwam nl uit een wetenschappelijke studie).

En de houding van de verpleging is aanmatigend, dat is echt onacceptabel....

Offline
Berichten: 766

Maisa, wat ben je toch een bikkel!

Vol bewondering lees ik hoe jij hebt gereageerd en voor jezelf opkomt. En tegelijkertijd, vind ik het zorgwekkend dat ziekenhuispersoneel blijkbaar niet eens de moeite neemt een, voor de patient, juiste oplossing te vinden.

afbeelding van Monica
Berichten: 34

Verbijsterd lees ik je verhaal. Huh? Receptje weg? Wat hebben ze daar dan mee gedaan. Nou ja, me opwinden maakt ook niets uit. Wat goed van ja dat je hebt aangedrongen. Ik moet nog zien of ik ooit zo assertief ben. Gelukkig heb ik bij ons in het zeikehuis nog niet van die rare dingen meegemaakt. En verpleging ja, je kunt ze niet uitzoeken, hoewel er bij ons allemaal leuke en aardige bekwame dames rondlopen, zit er een tussen waarvan ik denk............. We liggen elkaar niet, ligt niet alleen aan haar, mischien wel alleen aan mij. Ze snap me niet, mij niet en mijn humor niet. Dan praat je weleens langs elkaar heen.

Maar ze vertellen me niet wat ik wel of nniet moet doen, laten me daar vrij in. Zijn ze nou helemaal. Je bent ziek, niet onvolwassen. 

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik lees nog nieuwigheidjes in je blog hier.

Zoals over die bemoeizieke oncologie-verpleegkundigen. Nou hoef ik me daar bij jou geen zorgen over te maken, want zo'n assertieve vrouw als jij weet dat wel te händelen. Zelfs zonder ruzie te zoeken !

ZE GAAT GEWOON HAAR EIGEN GANG!

Offline
Berichten: 1163

Maisa, ook lees met zowel bewondering voor jouw als met afgrijzen voor de afdeling die je afbelde.

Dit is iets waar ik mij tijdens mijn behandelingen ook zo ver opgewonden heb, dat je assertief moet zijn in deze tijd en ik weet dat niet iedereen dat is.

Jij hebt het in ieder geval goed aangepakt en hebt je apd weer binnen.

Offline
Berichten: 1

Helaas zo herkenbaar....

Offline
Berichten: 251

Maisa, ook hier grote bewondering voor je assertiviteityes Fijn dat de APD binnen is, dat die maar lang goed voor je mag zorgen.

Offline
Berichten: 1108

Goed zo Maisa

Offline
Berichten: 2045

Hahaha, die maisa. Well done girl!!!

Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt?

Mag jij als patient mét een baan, een gezin én een flinke reistijd  ook gewoon een ander een gemaakte afspraken houden? Ja natuurlijk mag dat! Dat is gewoon heel normaal.

Toevallig werkt het ziekenhuis voor het welbevinden van de patient en niet anders om.

Way the go girl!!!

Offline
Berichten: 181

Maisa, wat doe je dat geweldig.................mss kun je assertiviteitstrainingen gaan geven, gewoon even tussen het werk, hardlopen, de zorg voor je zoon, je sociale contacten en niet te vergeten de K door ;-) Fijn nu kun je er weer even 'tegenaan'. Fijn weekend knuffel voor Amazoon (het wordt tijd voor een updatefoto of wil je niet dat hij een BAér wordt?).

Offline
Berichten: 565

hahaha, goed man !!

Die zit erin (letterlijk en figuurlijk)

afbeelding van mini
Offline
Berichten: 345

yes voor jou

en no voor de secretaresse (die volgens mij een cursus  logisch denken moet gaan volgen)

Offline
Berichten: 162

Hi topper

dat heb je heel goed aangepakt en ja helaas herkenbaar.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Wat een reacties! Laat ik wel even duidelijk stellen dat ik over de kwaliteit van mijn behandeling zeker wel tevreden ben hoor. Mijn casus is specifiek (o.a. door de overgang direct na een bevalling) en ik heb alle vertrouwen in mijn oncoloog. Organisatorisch heb ik op de afdeling kort verblijf wel veel aan te merken. Natuurlijk mag ik best van mijn werk weg voor APD, maar ik heb gemerkt dat het overdag altijd gigantisch uitloopt. APD duurt zo'n 2,5 uur als ik daarbij nog een half uur tot drie kwartier moet wachten vind ik dat veel te lang duren. En voor de niet-kenners van APD: het aanprikken kan binnen vijf minuten, daarna loopt het infuus in, loskoppelen duurt ook een paar minuten.

@Melone, wat verdrietig dat je het herkent. Ik hoopte nog dat dit een beetje een incident was...

@Mika, mijn reistijd valt wel mee, die is 30 minuten van deur tot deur met OV. Met de auto duurt het langer. Ik ga wel wat eerder weg omdat ik graag op tijd kom.

@Carpe Diem, ik héb assertiviteitstrainingen gegeven cheeky. In Oost-Europa, een jaar of tien geleden!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Tuurllijk veel reacties.
Jij bent en blijft ook hier toch SPECIAAL.

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Wauw Maisa, goed van je hoor. Wel stom dat je zo assertief moet zijn, maar ja.....

Offline
Berichten: 8

wow! wat goed van je!yes

Offline
Berichten: 163

En ondanks je trainingen, je houding, je....wat je zelf er tegenin brengt het blijft gewoon top dat je jezelf zo opstelt! Want eerlijk is eerlijk, ik denk dat heel veel mensen daardoor hun therapie mislopen!

Good luck met de behandelingen verder, en gewoon doen waar je je goed bijvoelt, hardlopen, werken! Just do it and nothing is impossible!

Offline
Berichten: 4201

Hoi Maisa,

Ik las je blogs en vraag me af of het nog steeds zo is dat je je bij een vierdaagse werkweek het beste voelt. Of spelen hierbij toch andere overwegingen een rol, ... voor later...

Ik weet het niet maar als dat zo is, zou dan 'nu' niet zwaarder mogen wegen, voor jou en de jouwen?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ellenk, als het me niet meer zou bevallen om vier dagen te werken zou ik het zeker veranderen. Ik heb natuurlijk ook vier weken vakantie en tien weken ADV per jaar he. Ik bouw ADV op via mijn ouderschapsverlof, dat heb ik allemaal goed uitgezocht.

Zolang ik nog ruim voldoende energie heb om leuke dingen met mijn gezin te doen, veel te bewegen en dat ook nog schriftelijk en in foto's vast  te leggen zie ik geen reden om mijn werkschema te veranderen.

Offline
Berichten: 161

Hihi, ik moet toch eigenlijk vooral lachen om je blog hoor! Ik denk door de herkenning van de band die jij hebt opgebouwd met je oncoloog?! Ik heb dat ook zo met mijn chirurg haha, dat 'samenzweerderige' naar de overige mensen die er in het oncologisch instituut en/of ziekenhuis werken ook al is dat misschien niet zo bedoeld.

Ik vind ook dat je gewoon groot, echt groot gelijk hebt om te reageren zoals je doet, je hebt toch gewoon gelijk?!!

Maar misschien komt het inderdaad ook wel omdat wij beiden al jarenlang met een heel grote regelmaat aanwezig moeten zijn? Ik zag in het begin toch stiekem best tegen iedereen die daar werkzaam was op. In de zin van "tja, ik ben ook maar een leek". Dat is inmiddels echter wel veranderd naar "ik denk zelf maar mee want er lópen daar mensen rond die die baan echt alleen maar hebben omdat ze nou eenmaal érgens hun geld mee moeten verdienen..."

 

Hoe dan ook; fijn dat het allemaal gewoon is doorgegaan!

x Sidoon

Offline
Berichten: 181

Hi Maisa, kwam eff kijken hoe het gaat. Geen nieuws is goed nieuws ;-)! Wens je een fijn weekend!

Offline
Berichten: 3

oh oh die ziekenhuizen

wanneer leren ze het nou eens

je verhaal is helaas inderdaad herkenbaar

mop had dat ook; een waslijst met klachten 

en ze werd er erg assertief van

wel lachen hoe je het oplost

en hoe vreemd mensen reageren op zoveel assertiviteit

erg sterk stuk, vind ik

groetjes en veel sterkte

ik hoop dat alles goed blijft gaan met jou en je naasten

mopman

Artikelen van Maisa

Voor altijd
Hooiberg
Herinnering
Goede voornemens
Even weg
Gedachten
Vrijheid
Dichtbij
Samen

Pagina's

Webloggers