Amazone
Lid geworden op: 15/04/2006 - 21:14
Offline
Berichten: 126

www.de-amazones.nl (klog)

vrijdag, 19 mei 2006

Sinds ik weet dat ik borstkanker heb, lees ik veel en geregeld op http://www.de-amazones.nl. Aanvankelijk vooral om antwoorden te zoeken op mijn vragen, later ook om zelf vragen te stellen, en nu vooral om de verhalen van andere vrouwen te lezen.

Vanavond las ik over Lautje, een vrouw van 37 bij wie in februari 2005 een tumor links werd geconstateerd. Operatie, bestraling, chemo, de hele meuk. Een maand geleden bleek dat ze uitzaaingen heeft: in longen, lever en botten. Lautje heeft twee dochters en een schat van een man en ze gaat onherroepelijk dood, ze weet niet hoe lang ze nog heeft.

Ik las over Misha, die zijn Suzan nog geen drie maanden geleden heeft moeten begraven en die eergisteren haar verjaardag zonder haar moest vieren. Over Alain, die zijn Marga probeert te steunen. Na de derde of vierde chemo werd Marga psychotisch van alle stress; Marga weegt nu nog maar 44 kilo. Over Jeske, bij wie de kanker nu ook in de botten, lever en longen zit. Er zijn zo godsallemachtig veel mensen die met borstkanker en met de gevolgen ervan tobben dat ik er soms naar van word. Al die verhalen grijpen me aan, ik kan niet stoppen met lezen.

Alain schreef iets prachtigs:

[quote]Natuurlijk komt het allemaal wel goed, natuurlijk is die zware chemo en radiotherapie een “voorzorgmaatregel”. Natuurlijk… Maar godverdomme, dat de mensen, kennissen, “vrienden” en familieleden nou een keer stoppen met hun “positivisme-omdat-ze-eigenlijk-te-stom-zijn-om-wat-anders-te-verzinnen” gedoe. Het liefst zou ik nu iets van “het-zal-niet-gemakkelijk-worden-hoor-tijdens-jou-behandeling-maar-ik-wens-je-sterkte” willen horen.[/quote]

Dat heb ik ook wel eens gedacht maar hij zegt het beter. Iemand sterkte wensen is zo nodig, want het gaat te vaak heel erg fout met borstkanker. Daar overlijden meer vrouwen aan dan aan longkanker, om maar eens wat te noemen.

Offline
Berichten: 126

Nadat een amazone de rest hier op deze entry in mijn klog wees, kreeg ik daar veel reacties. Voor de duidelijkheid: ik probeerde niet te zeggen dat ik bang ben voor uitzaaiingen. Ik bedoelde vooral te zeggenm, tegen mensen die minder van borstkanker afweten: het is een veel gevaarlijker ziekte dan we denken, er gaan veel vrouwen aan dood, veel jonge vrouwen vooral.

En ik wilde zeggen dat ik geraakt ben door alle verhalen dier. Dat ik jullie mooie Amazones vindt.