Zenuwpijn

Aan de intensieve behandelingen tegen borstkanker kun je klachten overhouden waar je veel en lang last van kunt hebben. Klachten die soms pas na afloop van de behandeling ontstaan en die je belemmeren in je dagelijks functioneren. Deze klachten worden late gevolgen genoemd. Een van de late gevolgen van borstkanker is zenuwpijn.

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn na operatie

Gaat de pijn in het geopereerde gebied of in de arm aan de kant waar de operatie heeft plaatsgevonden niet weg? Dan kan het zijn dat je het postmastectomie pijnsyndroom (PMPS) hebt, ook wel neuropathische pijn genoemd. PMPS is een vorm van zenuwpijn, ontstaan door beschadiging van kleine zenuwen rond de oksel en/of op de plek van de borst. Als gevolg hiervan ontstaat een voortdurende zeurende, branderige pijn, gepaard met aanvallen van stekende pijn. Ook kan dan een overgevoeligheid van de huid ontstaan, jeuk of een gevoel van zwelling. De naam postmastectomie pijnsyndroom is overigens misleidend. Hij suggereert dat mensen alleen maar last van zenuwpijn kunnen krijgen nadat de borst is verwijderd (verwijdering = mastectomie). Dat is niet zo: ook na een borstsparende of cosmetische operatie kan zenuwpijn in het geopereerde gebied ontstaan.

Veel vrouwen hebben kort na de operatie last van PMPS. Meestal verdwijnt deze klacht in de loop van zes maanden vanzelf weer, maar bij een deel van de patiënten blijft de pijn. Een Deens onderzoek toont aan dat van de ondervraagde borstkankerpatiënten (3253 vrouwen) vijftien tot vijftig procent zenuwpijn houdt.

De pijn begint meestal meteen of kort na de operatie, maar kan ook pas maanden tot zelfs jaren na afloop optreden. Waarom het ook jaren later nog kan optreden is niet bekend.

Overigens kunnen naast zenuwpijn in het geopereerde gebied ook nog andere pijnklachten vanuit de schouder optreden. Mogelijk krijg je ook last van bindweefselvorming als gevolg van radiotherapie. Na een operatie wordt de borst vaak nog bestraald.

Zenuwpijn na chemotherapie

Sommige soorten chemotherapie kunnen ook zenuwpijn veroorzaken. Meestal gaat deze zenuwpijn na enige tijd over, maar soms ook niet. De dosis, de duur en de soort chemotherapie spelen hierbij een rol. De klachten beginnen soms al tijdens de chemotherapie met tintelingen en een dof of slapend gevoel in handen en voeten. Deze pijn wordt ook polyneuropathie genoemd. Mocht je tijdens de chemo last krijgen van dergelijke klachten, meld dat dan direct bij je behandelend arts. Meer informatie hierover vind je in onder 'Zenuwpijn herkennen'.

Waarom de ene soort chemotherapie wel en de andere geen zenuwpijn geeft, weten artsen nog niet. Wel is bekend dat chemotherapie met taxanen, zoals docetaxel en paclitaxel, ‘berucht’ zijn. Hetzelfde geldt voor chemotherapie met vinca alkaloïden, zoals vinorelbine.

Artikelen in Blad B

B4 - voorjaar 2012 - Zenuwpijn na borstkankerbehandeling

Lees meer in ons dossier op borstkanker.nl >>

Agenda

dinsdag, 22 september 2020 | 15:30 tot 16:30 uur
dinsdag, 29 september 2020 | 15:30 tot 16:30 uur