Seksuele problemen

Steeds meer mensen genezen van borstkanker en leven daarna lang(er) door. Hierdoor komen we meer te weten over de langetermijngevolgen van de behandeling van borstkanker. Klachten als gevolg van je behandeling kunnen op verschillende momenten optreden: tijdens je behandeling, na afloop of jaren erna. Deze klachten noemen we ook wel late gevolgen of late effecten. Het ontstaan van seksuele problemen is een van de mogelijke late gevolgen van de behandeling van borstkanker. 

Borstkanker zorgt voor veranderingen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld: door de chemokuur ben je te moe en te misselijk om te vrijen. Of door een borstoperatie voel je je minder aantrekkelijk en ga je seks liever uit de weg. Voor de een zijn de veranderingen op seksueel gebied ingrijpender dan voor de ander. Soms kunnen seksuele en relationele problemen ontstaan. Deze problemen kunnen tijdelijk zijn, maar het is ook mogelijk dat klachten langer aanhouden. 

In dit online dossier vind je meer informatie over seksualiteit en intimiteit als je wordt of bent behandeld voor borstkanker. 

Wat verstaan we onder seksualiteit en intimiteit?

Liefde, tederheid, je dichtbij een ander voelen, ontspanning, plezier, erotiek, lust. Seksualiteit is een veelomvattend begrip. Misschien staat voor jou lust voorop. Of vind je intimiteit juist belangrijk. Seksualiteit is voor iedereen anders en bestaat uit allerlei elementen. Dit kunnen onder andere zijn:

 • je seksuele identiteit: vrouw-zijn (rol of gedrag)
 • je erotische behoeften
 • je kinderwens (voortplanting)
 • je optimale beleving van intimiteit en/of genegenheid (je partner speelt hierbij een belangrijke rol)

Wat zijn seksuele problemen?

Borstkanker zorgt voor veranderingen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Door de veranderingen kunnen seksuele problemen ontstaan. Er is pas sprake van een seksueel probleem wanneer jij seks niet beleeft hoe jij het zou willen beleven en/of jij niet kan wat jij zou willen kunnen. De seksuele prestatie of beleving voldoet niet aan je verwachtingen. Je partner speelt hierbij een belangrijke rol: wat zijn de seksuele behoeften van je partner? Hoe reageert je partner op de veranderingen?

Welke veranderingen en mogelijke problemen kunnen voorkomen? 

Van tevoren is niet te voorspellen welke impact borstkanker en de behandelingen hebben op jouw seksleven. Wat er door borstkanker verandert op seksueel gebied, is voor iedereen anders. En iedereen gaat ook weer anders met veranderingen om. Je kunt met verschillende veranderingen en problemen te maken krijgen. Bijvoorbeeld: door de chemokuur ben je te moe en te misselijk om te vrijen. Of door een borstoperatie voel je je minder aantrekkelijk en ga je seks liever uit de weg.  

Veelvoorkomende klachten zijn:

 • afname of verlies van seksuele gevoelens: minder zin in seks, minder opgewonden raken
 • orgasmeproblemen
 • overgangsklachten die het vrijen belemmeren (onder andere opvliegers, stemmingswisselingen en vermoeidheid) 
 • pijn of ongemak tijdens het vrijen
 • vaginale droogte 
 • veranderd gevoel in borst of litteken
 • verandering van het lichaams-of zelfbeeld
 • verandering in de partnerrelatie

Veranderingen en problemen op seksueel gebied kunnen op verschillende momenten voorkomen: op het moment van de diagnose, tijdens de behandeling en na de behandeling. Dit kan direct na afloop zijn, maar ook jaren erna. 

Het blijkt overigens dat vooral de behandelingen zorgen voor veranderingen en mogelijke klachten. In ‘Hoe ontstaan seksuele problemen?’ vind je een uitgebreid overzicht van de gevolgen die borstkankerbehandelingen kunnen hebben op je seksleven.

Lees meer over seksuele problemen op borstkanker.nl >>