Lid geworden op: 03/10/2014 - 11:17
Offline
Berichten: 0

Blogs van Thema oktober 2014

‘Hoe ik mijn verhaal ook wilde regisseren, er bleven zich onverwachte passages aandienen’

zondag, 30 november 2014

Manon77 is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze kreeg borstkanker in 2011. Tijdens haar behandelingen bleek ze zwanger. Ze krijgt een gezonde dochter, maar blijkt zelf belast met een BRCA1 genmutatie: “Ik wilde het niet horen en weten. Ik wilde niet leven in angst.”

‘Ik maak me niet meer zo druk als de ramen niet gelapt zijn of de wasmand bomvol zit’

zondag, 16 november 2014

Jet73 is 40 jaar, getrouwd en heeft twee zoontjes. Najaar 2013 kreeg ze borstkanker. Na erfelijkheidsonderzoek bleek ze belast met een BRCA2 mutatie. Ze liet haar eierstokken verwijderen en volgend jaar volgt nog een preventieve borstoperatie en reconstructie. Ze wil dolgraag terug naar het ‘gewone leven’:  “Ik wil weer werken, sporten en uitkijken naar leuke dingen!”

‘Drie zussen, één gezin, drie verschillende keuzes’

woensdag, 5 november 2014

Cat is 33, single en heeft geen kinderen. Ze heeft twee zussen. Haar moeder overleed aan eierstokkkanker, maar aan erfelijkheid werd nog niet direct gedacht. Tot een nicht borstkanker kreeg en draagster bleek van een BRCA1 genmutatie. Dat veranderde het leven van haar en haar zussen onherroepelijk.

Het is 1999 als mijn moeder, na zes jaar strijd, overlijdt aan eierstokkanker. Ze is 46 jaar en laat een partner achter en drie dochters van 11, 18 en 20 jaar. We waren verdrietig maar wisten toen nog niet wat ons nog meer te wachten stond…

‘Elk jaar schiet ik weer in de stress bij de controle’

woensdag, 29 oktober 2014

Caroline is 38, getrouwd en heeft geen kinderen. Ze was de eerste in haar familie die borstkanker kreeg. Erfelijkheidsonderzoek bracht een BRCA1 genmutatie aan het licht. Ze besloot haar borsten en eierstokken preventief te laten verwijderen. Een kinderwens had ze niet, toch viel die beslissing niet mee: ‘Als je weet dat je definitief geen kinderen meer kunt krijgen, is het toch zwaar.’

'De paniek sloeg me zo nu en dan om het hart’

zondag, 19 oktober 2014

Linnie (45)  is getrouwd en heeft twee tienerdochters. In 2001 kreeg ze borstkanker.  Omdat ze erg jong was (31) liet ze erfelijkheidsonderzoek doen. Een spannende periode voor haar en haar familie: “Ik merkte dat mijn ouders zich zorgen maakten dat zij dit misschien hadden doorgegeven. Ik wilde niet dat zij zich schuldig zouden voelen.”

‘Af en toe treuren om wat er niet meer is, dat mag’

maandag, 13 oktober 2014

Halverwege de 30 was Lavita toen ze voor de eerste keer borstkanker kreeg. Korte tijd daarna bleek haar vader het ook te hebben, maar een erfelijkheidsonderzoek leverde niets op. Toen ze zeven jaar later opnieuw borstkanker kreeg, liet ze beide borsten en haar eierstokken verwijderen. De gevolgen vielen niet mee, maar ‘Mijn leven draait nog altijd niet om ziekte of om (borst)kanker of om gemis van eierstokken.’

Als ik aan één woord een hekel heb, dan is het wel aan het woord eierstok.

‘Ondanks alle narigheid voel ik me een gelukkig mens’

woensdag, 8 oktober 2014

Yarrowen (43) kreeg twee keer borstkanker in vier jaar tijd. Haar moeder overleed jong aan de ziekte. Het lag voor de hand te denken aan erfelijkheid, maar een genmutatie is niet aangetoond. Ze worstelt met de vraag hoe ze een derde keer borstkanker kan voorkomen: “Wel of niet amputeren voelt als de zwaarste beslissing ooit.” 

'Ik bleek behalve draagster ook meteen patiënt'

vrijdag, 3 oktober 2014

Tannie B (38) woont samen en heeft geen kinderen. Hoewel in haar familie borstkanker voorkomt, bleef het lang onduidelijk of er sprake was van erfelijkheid. Maar toen het ziekenhuis na lang wikken en wegen uiteindelijk akkoord ging met een eerste screening, werd er al direct een kwaadaardige tumor in haar borst ontdekt. “Volgens de oncoloog was ik er ‘mooi op tijd’ bij, maar zo voelde dat niet”.

Themablogs 2014 - Borstkanker en erfelijkheid

woensdag, 1 oktober 2014

Borstkanker en erfelijkheid - Deel je verhaal

Oktober borstkankermaand staat dit jaar in het teken van erfelijkheid. De Amazones creëren net als vorige jaren een blogpodium waar lotgenoten hun verhaal kunnen doen. Heb jij borstkanker en ben je erfelijk belast? Of heb je geen borstkanker, maar wel een verhoogd risico om het te krijgen vanwege bijvoorbeeld een mutatie op het BRCA1 of 2 gen, of vanwege een familieverhaal waarin veel borstkanker voorkomt? Dan is deze oproep voor jou bedoeld.