Amazone
Lid geworden op: 03/03/2005 - 21:34
Offline
Berichten: 1446

Hoe verder met de hormoontherapie?

woensdag, 18 april 2007

[quote="Roosje"]Ik kom net van mijn oncoloog en zal even wat olie op het vuur gooien :wink: .... Ik hoop dat ik alles goed opschrijf.

We hebben de hormoontherapie geëvalueerd (ben nu 2,5 jaar bezig) en ik heb alle bijwerkingen aangegeven, en vooral de nadruk gelegd op de 2 die voor mij het ergste zijn. De slapeloosheid en met stip op nummer 1, de 3 depressieve weken die ik heb rond het zetten van de zoladex. Van de 10 weken ben ik er dus 3 echt depressief. Ik zie het niet zitten om nog 2,5 jaar zo door te gaan, maar snap ook dat het bk-technisch niet verantwoord is om helemaal te stoppen.

Tegelijk de kwestie tamo/arimidex bij her2neutjes besproken, hij kwam er zelf al mee.

Er zijn idd nieuwe inzichten, namelijk dat er eigenlijk geen verschil blijkt te zijn in de behandeling met tamoxifen of arimidex. En dat dachten ze dus wel de afgelopen jaren.

De officiële richtlijn is, ook bij her2neutjes, tamoxifen.

Op mijn vraag waarom dan geen zoladex te gebruiken naast de tamo, was het antwoord, dat er op dit moment geen onderzoeksgegevens zijn waaruit blijkt dat zoladex naast tamo extra oplevert (in de adjuvante setting dan). Wel zijn er gegevens bij uitgezaaide bk. Daar is alleen zoladex vergeleken met zoladex in combi met tamoxifen. Uit dat onderzoek blijkt dat de tweede groep (dus zoladex met tamo) het beter deed dan de groep met alleen zoladex. De resultaten gelden dus alleen voor uitgezaaide bk, en zijn niet helemaal representatief, omdat er eigenlijk ook een groep bij had moeten zitten met alleen tamo.

Er loopt op dit moment onderzoek naar het gebruik van alleen tamo vs tamo/zoladex in de adjuvante setting, en in de voorlopige conclusies is er geen verschil.

Wat betreft premenopauzale vrouwen, weten ze gewoon niet alles, omdat het om een betrekkelijk kleine groep gaat, en de ontwikkeling van de medicijnen de laatste jaren in zo'n rap tempo is gegaan, dat er ook geen lange termijn gegevens zijn.

Voor mij zijn er 3 opties (in willekeurige volgorde):

1. Doorgaan met arimidex en zoladex
2. Eierstokken laten verwijderen en arimidex blijven slikken
3. Overstappen op alleen tamoxifen

Het feit dat ik geen herceptin heb gehad, maakt niets uit voor deze opties!

Zijn voorstel is om 2 maanden te stoppen, kijken wat er gebeurt, en dan eventueel over te stappen op alleen tamoxifen. Het 2 maanden stoppen is bk-technisch verantwoord.

Dat ga ik dus doen. De zoladex zit er 5 weken in, dus die werkt nog even door, vanaf morgen geen arimidex meer. Bloed laten prikken. En over 2 maanden terugkomen.

Spannend![/quote]

Dit schreef ik half maart in het hormoontherapietopic. Ben er daarna niet meer zo bewust mee bezig geweest, door de reconstructie.
First things first.

Maar nu wordt het toch wel zaak dat ik me er mee bezig ga houden. Over 3 weken heb ik een afspraak bij de oncoloog staan. Hij heeft me overigens nog gebeld voor de bloeduitslagen, hormoonwaardes waren zo laag, compleet in de overgang, dat ik met een gerust hart 2 maanden kon stoppen met de hormoontherapie. Overige waardes (lever/nieren/schildklier/hb/leuco's enzo) waren allemaal goed.

Slik dus inmiddels al 5 weken geen arimidex meer. Dat verschil merk ik al. Ik ben niet meer zo 'opgedroogd' zeg maar, al heb ik nog wel last van mijn ogen, en geestelijk zit er ook meer rek in. De zoladex zit er inmiddels ruim 10 weken in, en normaal gesproken dook ik vanaf 9 weken in een 3 weken durende depressie. Dat is nu (nog?) niet gebeurd. Ik dacht dat het puur aan de zoladex lag, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Kan dus de combi zijn, zoladex/arimidex, maar misschien voel ik me met m'n nieuwe borst wel zo in balans, dat het daarom niet gebeurt. Geen idee.

Ik vind het zo moeilijk om straks een keuze te maken. Ik wil de beste behandeling, dat staat voorop. En mijn artsen hebben me de afgelopen 3 jaar voorgehouden dat zoladex/arimidex de beste behandeling was. En nu kan ik misschien overstappen op alleen tamoxifen :-k . Hoe kan ik er nou op vertrouwen dat dat goed is?

Webloggers